Is Dieffenbachia Giftig? Alle Informatie En Advies


Dieffenbachia Giftig
Deel deze blog via:

De Dieffenbachia is een plant uit het geslacht van de Aronskelk familie. Het is een plant met een prachtig getekend blad welke in vele variaties voorkomt. In de Nederlandse huiskamer is de Dieffenbachia terug van weggeweest. En terecht, het is een prachtige plant. Maar, Is de Dieffenbachia giftig?.

Dieffenbachia Giftig. Het antwoord op deze vraag is ja, de Dieffenbachia is giftig. Het is zelfs één van de giftigste kamerplanten. Een hapje van de plant kan een branderig gevoel geven en de keel kan opzwellen. Het sap geeft een branderig gevoel op de huid. Pas dus op met kleine kinderen en huisdieren! Neem bij twijfel contact op met de arts of het NVIC: 088-755 8000 of www.vergiftigingen.info voor Nederland of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245 of www.antigifcentrum.be.

Meer informatie over symptomen en voorkomen, ook bij kinderen en huisdieren, vind je in de rest van dit artikel.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

Voor een volledig overzicht van giftige planten raden we je aan om deze brochure van het antigifcentrum te bekijken: Antigifcentrum Brochure.

De giftigheid van de Dieffenbachia is voor volwassen mensen meestal geen probleem, het grote gevaar bestaat als er van de plant gegeten wordt en volwassen zullen dat niet snel doen. Voor baby’s, kleine kinderen en voor huisdieren is dit een ander geval. Zij zijn wel geneigd om van de Dieffenbachia te eten.

Als je in contact komt met de sappen van de plant doordat je deze afscheurt of knip kan het voor irritatie zorgen. Als het gebeurt spoel dan snel je handen schoon en draag in het vervolg handschoenen dan kan het niet meer gebeuren.

Is Dieffenbachia Giftig Voor Katten

Ook al zijn dieren, in het meeste geval de katten minder gevoelig voor gif van planten, toch kunnen ze er veel last van hebben en ziek van worden.

Voor de Dieffenbachia geldt dat huisdieren niet ziek worden nadat ze deze plant hebben aangeraakt, maar mogelijk wel als ze ervan gegeten hebben. De ziekteverschijnselen worden veroorzaakt door irriterende bestanddelen: proteolytisch enzym en calciumoxalaatkristallen. Het is een echt giftige plant.

Wanneer jouw huisdier van de Dieffenbachia heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

 • Kwijlen
 • Schuimende bek
 • Opgezette tong
 • Overgeven
 • Sufheid
 • Huiduitslag
 • Koorts
 • Diarree

De symptomen zullen bij katten in kleine maten voorkomen en zijn misschien lastig te signaleren. Heeft je huisdieren één van deze symptomen dan kan het zijn dar er van de Dieffenbachia gegeten is. Kijk even naar de bladeren van de plant en onderzoek of ervan gegeten is. Twijfel je of weet je het zeker, neem dan contact op met de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Je kunt ook contact opnemen met een van bovenstaande instanties.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Huisdieren

Het beste is natuurlijk om geen giftige planten in huis te halen als je katten of andere huisdieren hebt. Check hiervoor boven genoemde lijst van het antigifcentrum.

Heb je de Dieffenbachia al in huis? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

 • Katten kunnen echt op elke plek in huis komen. Ze klimmen en klauteren op kasten en op andere hoge plaatsen. Dit geeft de kat overzicht en dat vindt hij prettig. Zet de plant op een plek waar de kat niet vaak komt. Je kent je kat waarschijnlijk goed en weet dus waar de kat niet graag ligt. Dit is dus de uitgelezen plek om de Dieffenbachia neer te zetten.
 • De meeste katten hebben twee of drie slaapplaatsen. Zorg er dus voor dat de Dieffenbachia niet in de buurt van deze slaapplaatsen staat. Zo komen ze niet in de verleiding.
 • Zorg voor genoeg afleiding doormiddel van speeltjes en andere zaken waar zijn zich mee bezig kunnen houden. Als ze bezig zijn met speeltjes, eten ze niet van planten.

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden als je katten hebt. Wel jammer, want het is een mooie plant en nog een luchtzuiverende plant ook.

Is Dieffenbachia Giftig Voor Baby En Mens?

Baby’s en kinderen stoppen natuurlijk graag alles in de mond – reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn. Volwassen zullen niet zo snel een hapje van de Dieffenbachia nemen, toch!

Dieffenbachia Giftig

De Dieffenbachia is giftig, wat bij baby’s en kleine kinderen voor problemen kan zorgen, zeker als er gehapt is. Heeft je kind van de plant gegeten, observeer je kind dan goed en neem bij twijfel contact op met je huisarts, het NVIC of het antigifcentrum, zie bovenstaande telefoonnummers en website.

Symptomen die zich voor kunnen doen als er van gegeten is zijn als volgt

 • Zwelling in keel of mond
 • Moeilijk praten, slikken en/of ademen
 • Buikpijn
 • Braken
 • Dirarree en/of buikloop
 • Sap in contact met ogen:
  • Hevige pijn
  • Tranen
  • Opzwellen ooglid
  • (Blijvende) schade aan hoornvlies
 • Sap in contact met huid:
  • Brandplek
  • Ontstekingen
  • Blaarvorming

Voor volwassenen moet je echt wel een grote hoeveelheid binnenkrijgen voor het gevaarlijk wordt, maar kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger. Een kleinere dosis wordt bij hen namelijk sneller door het lichaam verspreid.

Als je kind in contact is geweest met het sap, spoel het dan langdurig af onder de kraan en hou de plek in de gaten. Ontstaat één van bovenstaande symptomen neem dan contact op met je huisarts of bovenstaande instanties.

Als je een Dieffenbachia in huis hebt en je hebt kleine kinderen, zet de plant dan op een plaats waar ze niet bij kunnen komen. Dat is waarschijnlijk ergens hoog op een kast. Oudere kinderen kan je vertellen dat ze van de plant af moeten blijven. Het beste advies is deze plant niet in hus te halen als je een baby of kleine kinderen hebt.

Wat te Doen Als Je Kind Van Dieffenbachia Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts, het NVIC of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen