Is Lavendel Winterhard En Waar Moet Je Op Letten?

lavendel winterhard

Lavendel is haast in elke tuin te bewonderen, logisch, want het is een makkelijke tuinplant. Daarnaast geurt de Lavendel ook nog eens lekker wanneer deze in bloei staat. Je kunt ze solitair planten, in een pot en natuurlijk als borderplant. Maar is de Lavendel winterhard?

Lavendel winterhard. De meeste Lavendel soorten zijn winterhard, alhoewel ze best wel enige bescherming kunnen gebruiken. Zo kan je mulch rondom de wortels strooien en de plant inpakken met noppenfolie. Er zijn echter nog meer beschermede maatregelen die je kunt nemen.

Dit is in het kort de informatie of Lavendel winterhard is. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om Lavendel te beschermen tegen koude winternachten en dat wordt in deze blog beschreven. Het zijn praktische tips die helpen je Lavendel te beschermen. En natuurlijk bespreken we de verschillende soorten Lavendel en de vraag on ze winterhard zijn.

Ben jij op zoek naar een lavendel? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Lees ook: Hoe Lavendel Verzorgen Voor Een Mooie Bloei?

Lavendel Overwinteren

Ook al zijn de meeste Lavendelplanten winterhard toch is het verstandig om de planten te beschermen bij matige tot strenge vorst. Sommige soorten zijn namelijk winterhard maar wel vorstgevoelig. Bescherm je deze soorten niet dan kan de plant afsterven of op zijn minst beschadigen. Het gevolg is dat de Lavendel niet mooi meer groeit en bloeit, je zult weinig bloemaren krijgen.

Lees ook: 2 x Manier Om Lavendel Stekken

Daarom is het beschermen van Lavendel best wel verstandig om te doen om er zeker van te zijn dat de plant volgende zomer weer volop kan bloeien. Wat zijn dan de dingen die je kunt doen om Lavendel te overwinteren?

 • Niet meer snoeien
  Snoei de Lavendel in het najaar niet meer. Doe je dit wel dan kunnen de geknipte stengels afsterven in de winter. Als je te laat bent met snoeien wacht dan tot het volgend voorjaar. Dan kan je de lavendel snoeien. Je leest er alles over in onze blog over het snoeien van de Lavendel.
 • Dek de aarde af met mulch
  Dek de aarde rondom de Lavendel af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing.
 • Pak de plant in
  Wikkel de plant in noppenfolie of jute doeken, zeker als deze in de wind staan. Door wind kan het nog kouder aanvoelen. Als planten in de wind staan is het raadzaam om ze tijdens een vorstperiode in te pakken. Voor border planten is dit iets lastigere te doen maar planten die solitair staan zeker inpakken. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie! Na de vrieskou kun je de planten weer uit de doeken doen…
 • Zet de Lavendel binnen
  Staat de Lavendel in een pot dan kan je deze in de garage of schuur plaatsen. Er moet wel voldoende licht en ventilatie aanwezig zijn! In een pot kunnen de wortels eerder bevriezen als dit te lang duurt dan sterft de plant af. Heb je binnen geen plaats dan pak je de pot in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Verplaats je de Lavendel naar een beschutte plaats uit de wind.
  Plaats de Lavendel niet in je huiskamer want daar is de temperatuur te hoog.
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is stop dan met watergeven. Zit er veel vocht in de pot dan zullen de wortels heel snel bevriezen. Vergeet geen water te geven wanneer het niet vriest, en de pot in een garage of schuur staat. Dan overleeft de plant het alsnog niet.

Er is echter geen moment te noemen wanneer je de beschermende maatregelen moet nemen, het is allemaal afhankelijk van het weer! Is het een milde winter, welke vandaag de dag best wel veel voorkomen dan is het plaatsen van mulch al voldoende.
Geef het weerbericht aan dat er nachtvorst op komst in dan is het tijd om in actie te komen en de Lavendel te beschermen.

Kortom, niet de periode van het jaar is bepalend maar het weerbericht!

Welke Lavendel Soorten Zijn Winterhard?

Ook al heb je maatregelen genomen om de Lavendel te beschermen dan nog kunnen sommige delen van de plant bevriezen. Knip in het vroege voorjaar deze takken weg want hier zal geen bloem meer aan bloeien.

lavendel winterhard

Onderstaand de verschillende soorten Lavendel met de vraag of ze winterhard zijn.

Is Lavendel Hidcote Winterhard?

Deze Lavendel wordt ook wel de echte Lavendel genoemd en pas prima in ons klimaat. Hij heeft mooie paarse bloemen en groeit van oorsprong in de bergen in Frankrijk. De Hidcote is een soort van de Lavendel Argutifolius.

Deze plant verdraagt ons vochtige klimaat en is goed winterhard. Enige bescherming tijdens een strenge vorst kan geen kwaad en is zeker aan te raden. Hoe je dit doet kan je bovenstaand lezen.

Is Lavendel Stoechas Winterhard?

Deze Lavendel wordt oom wel de Kuiflavendel genoemd vanwege de bloemen die een kuifje hebben. Het is een mooie plant die je minder vaak in de tuin ziet staan, want deze Lavendel is gevoelig voor vorst.

Deze plant kan je dan ook het beste in een pot houden zodat je de Lavendel in de winterperiode kan beschermen. Dit kan je doen door de Lavendel in een garage of schuur te plaatsen. Kan de plant niet binnen staan, zet deze dan op een beschutte plaats en bescherm de plant met een plantenhoes. Zet de pot op een stuk piepschuim zodat de kou van de grond niet in de pot kan trekken.

Op deze manier heb je er alles aan gedaan om de Lavendel Stoechas te beschermen tegen de winterse kou.

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips om de Lavendel en andere planten de winter door te helpen.

Is Lavendel Op Stam Winterhard?

De Lavendel op stam is meestal de Lavendel Stoechas. Ook al is het een Lavendel op stam, de soort bepaalt of deze goed tegen vorst kan en een Stoechas is niet goed winterhard zoals je hierboven kunt lezen. Neem dus maatregelen wanneer vorst op komst is.

Zet de plant binnen of op een beschutten plaats en wikkel de plant in met noppenfolie. Staat de plant buiten, leg dan piepschuim neer waar je de pot op kan zetten.

Is Lavendel Edelweiss Winterhard?

Deze Lavendel bloeit in de kleur wit in plaats van groen. De Lavendel Edelweiss is een soortgenoot van de Lavendel Hidcote en is redelijk winterhard. Ook de Edelweiss is een soort van de Lavendel Angustifolia.

Als een hele strenge vorstperiode opkomst is dan moet de plant wel beschermd worden maar tijdens normale winters kan je de grond beschermen met mulch.

Staat de plant in een pot dan plaats je deze op een beschutte plaats uit de zon. Eventueel kan je de Lavendel nog inpakken met noppenfolie.

Is Lavendel Felice Winterhard?

De Felice is ook een soort van de Lavendel Angustifolia en is goed winterhard.

Deze plant verdraagt ons vochtige klimaat en is goed winterhard. Enige bescherming tijdens een strenge vorst kan geen kwaad en is zeker aan te raden. Hoe je dit doet kan je bovenstaand lezen.

Is Lavendel Munstead Winterhard?

Zoals vele soorten Lavendel is deze ook een afgeleide van de Lavendel Angustifolia en dus goed winterhard.

Deze plant heeft weinig bescherming nodig tegen vorst. Als je toch iets wilt doen dan kan je dat bovenstaand lezen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen