Hoe Moet Je Een Lavendel Snoeien En Alle Weetjes!

planten tegen vliegen en muggen

Hoe kun je lavendel nu eigenlijk het beste snoeien? Het is een vraag die veel mensen zichzelf stellen in het voorjaar en het najaar als de plant weer is uitgebloeid. Om je even snel een paar richtlijnen mee te geven hieronder een korte uitleg over het proces:

Hoe lavendel snoeien?

  • Snoei de plant na de eerste bloei in april
  • Snoei ongeveer de helft tot twee derde van de plant
  • Let erop dat je niet in het houterige gedeelte van de plant snijdt
  • Snoei de plant nogmaals na de laatste bloei in eind augustus

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Het is namelijk zo dat er verschillende soorten lavendel zijn en die willen allemaal een andere snoeibehandeling. Die leggen we hieronder uitgebreid uit! Daarnaast ook nog richtlijnen over hoe kort de plant moet zijn, wanneer je deze het beste kunt snoeien én handige tips om je kans van slagen te vergroten. Lees snel verder!

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Hoe Kan Je Het Best Een Lavendel Snoeien?

Hoe je lavendel het beste kunt snoeien hangt heel erg af van het soort lavendel wat je in je tuin hebt staan. Er zijn drie veelvoorkomende soorten waar we het vandaag over gaan hebben. Elke plant heeft net een andere snoeimethode of periode en het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Lavendula Angustifolia Snoeien

Dit is de klassieke lavendelplant en ook de meest voorkomende. Hij staat vooral bekend om zijn sterke geur. Daarnaast heeft deze plant ook een hevige bloeiperiode in de vroege zomer. Dit is hoe je de plant het beste kunt snoeien:

Lavendula Angustifolia
  • Snoei de plant na de eerste bloei en later in het jaar in augustus als de plant zijn laatste bloei heeft gehad.
  • Snoei ongeveer 2/3e van de plant. Een andere richtlijn is dat je de plant snoeit net boven de laatste twee paar bloemen die er aan de stam vastzitten.
  • Knip alleen het zachte gedeelte van de plant af. Als je het houterige gedeelte snoeit levert dat schade op aan de plant.

Deze Lavendel is trouwens heel goed winterhard. Welke soorten winterhard zijn kan je lezen in onze blog over het overwinteren van de lavendel.

Lavandula x Intermedia Snoeien

Dit is een soort lavendel die iets breder lijkt opgezet. De takken zijn namelijk een stuk langer dan de Engelse lavendel en daardoor komt hij wat sprieterig over. De toppen van de lavendel heeft natuurlijk wel weer de karakteristieke paarse bloemen. Kenmerk van deze plant is ook dat hij later bloeit dan andere lavendelsoorten.

Lavandula x Intermedia
  • Snoei de plant laat in augustus als deze zijn laatste bloei heeft gehad.
  • Deze plant is gevoeliger dan Engelse lavendel dus wees voorzichtig dat je écht niet het houtachtige gedeelte snoeit.
  • Snoei ongeveer de helft van de plant af en laat genoeg groene bladeren intact.
  • Zorg ervoor dat je de plant zo rond mogelijk snoeit, zo groeit hij dan ook weer terug.

Lees ook: Hoe Lavendel Verzorgen Voor Een Mooie Bloei?

Lavandula Stoechas

De Lavendula Stoechas heeft verschillende namen zoals vlinderlavendel, kuiflavendel en Franse lavendel. Valt jouw lavendel niet in de bovenste twee categorieën? Dan is de kans groot dat hij hier terecht is gekomen. Dit is hoe je deze soort snoeit:

Lavandula Stoechas
  • Wees vooral voorzichtig met deze plant, deze kan tijdens het snoeien het minst hebben.
  • Snoei de plant nadat de eerste bloei aan zijn einde is gekomen.
  • Als je de plant jaarlijks snoeit dan kun je deze terug snoeien tot ongeveer 15 centimeter boven de grond.
  • Heb je de lavendelplant al een paar jaar niet gesnoeid? Wees dan voorzichtig, sommige delen zullen houtachtig zijn geworden en die wil je niet beschadigen.
  • Na de eerste snoeibeurt hoef de je plant niet meer echt te snoeien. Wel is het belangrijk het bovenste gedeelte van de plant (waar de bloemen uit ontstaan) na de bloei, af te knippen. Dit zorgt voor een gezonde plant.

Hoe Kort Kan Je Een Lavendel Snoeien?

Zoals je gemerkt hebt, wordt lavendel redelijk kort gesnoeid. Dat komt doordat de meeste lavendelsoorten ook weer heel erg rap aangroeien. Om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven én dat ze een mooie vorm blijven behouden kun je de meeste kort snoeien. Hieronder de normale hoogte van de plant en tot hoe hoog je ze, ongeveer, moet snoeien.

  • Lavendula Angustifolia: 60 cm / 20 cm
  • Lavendula x Intermedia: 70 cm / 35 cm
  • Lavendula Stoechas: 50 cm / 15 cm

Wanneer Kan Je Het Best Een Lavendel Snoeien?

Zoals we bij de verschillende soorten al hebben aangegeven hebben de meeste lavendelplanten een voorkeur voor een bepaalde periode. Toch kan het zijn dat je in een andere periode zit en je jezelf afvraagt of je de plant nu ook kunt snoeien. Laten we daar even naar kijken.

Lees ook: 2 x Manier Om Lavendel Stekken

Lavendel Snoeien In Het Voorjaar?

De enige twee soorten die je in het voorjaar hoort te snoeien zijn de Angustafolia en de Stoechas. Deze planten vinden het fijn om na hun eerste bloei gesnoeid te worden. Houdt hier dus echt rekening mee aangezien die eerste bloei vaak pas begin april plaatsvindt.

Hoe verleidelijk het ook dus is om de plant in maart al te snoeien, doe dit dus niet. Dat zorgt ervoor dat de plant niet genoeg energie meer heeft om tot bloei te komen. Daarnaast zijn planten in deze periode vaak nog in winterslaap en verstoor je deze hier grondig mee. Dat is niet goed voor de ontwikkeling van de plant.

Lavendel Snoeien In De Zomer?

De zomer snoei vindt bij de lavendel altijd plaats na de laatste bloei. Voor alle soorten lavendel geldt dat dit eigenlijk ergens rond eind augustus of begin september ligt. Je snoeit de plant dan gewoon weer af volgens de instructies die we eerder al besproken hebben.

Door de plant aan het einde van de zomer te snoeien maak je deze winterhard. Hij kan nu namelijk zijn energie gaan conserveren en zich klaar gaan maken voor de winter die eraan zit te komen.

Lavendel Snoeien In Het Najaar En Winter?

Wat doe je als je jouw lavendel wilt snoeien in het later najaar of tijdens te winterperiode? Eigenlijk is dit helemaal niet aan te raden en is het het beste om de plant gewoon zijn ding te laten doen. Dat komt namelijk doordat de plant tijdens de koudere periode al zijn energie probeert te bewaren en het in de wortels opslaat.

Doordat hij dit doet heeft hij ook geen zin om de ”schade” die je met snoeien aanricht te gaan herstellen. Dat maakt de plant kwetsbaar voor vorst van buitenaf en kan er voor zorgen dat de stengels die de bloei veroorzaken beschadigd worden op een manier dat ze niet meer gaan bloeien. Het is dus het beste om de verleiding te weerstaan en dit na de eerste bloei van de plan weer op te pakken.

Heb je een oude lavendel staan die wat kaal wordt aan de onderkant, dan zijn er in de video ook tips om deze te snoeien.

Lavendel Op Stam Snoeien?

Lavendel vind je niet alleen terug op grondniveau, veel mensen hebben ook een lavendel op stam. Zij vragen zich af of de manier van snoeien in dit geval anders is dan bij andere soorten.

Eigenlijk is het antwoord daarop dat er niets veranderd in het snoeiproces. Wel is het weer belangrijk te achterhalen welke lavendelsoort je hebt. Vaak gaat het bij lavendel op stam om de Stoechas. Kijk dit wel even na, voordat je de snoeimethode uitkiest.

Hoe Moet Je Oude Lavendel Snoeien?

Vaak is het met lavendelplanten zo dat mensen ze een aardige periode niet snoeien. Denk bijvoorbeeld aan een heel jaar of zelfs enkele jaren. Wat doe je dan als je de plant alsnog wil snoeien?

In dit geval is het goed om er rekening mee te houden dat een aardig gedeelte van de plant waarschijnlijk verhard is. Veel van de stengels zullen houtachtig zijn geworden. Wat je ook doet, beschadig deze gedeeltes van de plant niet. Dit gedeelte is een vitaal onderdeel geworden van de plant en het snoeien van dit gedeelte levert teveel schade op.

In dit geval is het beste wat je kunt doen kijken tot hoever je de plant nog kunt terugsnoeien zonder dat je op het houtgedeelte komt. Daarna houd je weer gewoon de normale manier van snoeien voor jouw soort in de gaten. Wel belangrijk om de snoei vanaf dan wel goed bij te houden, anders verhard de plan alleen maar meer.

Wanneer Moet Je Lavendel Bemesten?

Veel mensen zijn geneigd om de plant, na het snoeien ook extra te verzorgen. Vaak komt daarbij de gedachte om de plant ook nog even te bemesten. Wat je ook doet, dit is een slecht idee! De plant houdt helemaal niet van mest en kan hierdoor doodgaan.

De reden hiervoor is dat lavendel houdt van een kalkrijke grond. Als je plant in zandgrond of kalkrijke kleigrond staat dan hoef je geen kalk bij te strooien. Staat hij dit niet dan kan het af en toe handig zijn het wel te doen.

Verder hoef je de plant ook geen water te geven als deze gewoon in de volle grond in je tuin staat. Staat de plant in een pot? Dan kan 2x per week een klein beetje water een goed idee zijn. Kalk geven trouwens ook. Lees de verpakking voor de hoeveelheid die je geven moet.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen