Lavendel Verplanten! – Wanneer en hoe doe je dat?

vaste plant met bloem

In de zomer zijn de velden van het Franse landschap getekend door de mooie paarse kleur van de Lavendel. De Lavendel is een mooie bloeiende plant die in menig Nederlandse en Belgische tuin te vinden is. Soms als alleen staande plant en soms met meerdere als een borderafscheiding. Maar kan je de Lavendel Verplanten?

Lavendel verplanten. De Lavendel verplant je in de rustperiode vanaf oktober tot begin april. Graaf de kluit uit zo groot als de bol van de Lavendel is en neem zoveel mogelijk wortels mee. Breng de Lavendel naar de nieuwe locatie, plaats de kluit en vul het gat op met aarde. Dek af met mulch.

Dit is in een notendop uitgelegd hoe je de Lavendel kan verplaatsen. Er komt natuurlijk veel meer bij kijken en dat gaan we in deze blog vertellen. Van wanneer je de Lavendel kan verplaatsen tot hoe je de Lavendel kan verplaatsen. Als je nadenkt om het toch nog eerst met snoeien te proberen dan kan je onze blog lezen over het snoeien van de Lavendel.

Kun Je Lavendel Verplaatsen

Het antwoord op deze vraag is ja, je kunt de Lavendel verplanten. De Lavendel is een makkelijke plant, ook wel een woekerplant genoemd en zal de verhuizing wel overleven.

Of de Lavendel echter ooit weer zo mooi wordt als dat hij was is de vraag. De meeste Lavendelplanten overleven in de tuin een jaar of 6-7. Dan wordt de plant lelijk en wordt hij meestal vervangen.

Na de verhuizing heb je kans dat de vorm van de Lavendel Anders is dan voor de verhuizing, want de plant heeft de neiging uit elkaar te vallen. Het lijkt dan echt op een verwilderde plant. Dit kan je deels weer goed krijgen door de Lavendel te snoeien.

Om het herstel van de Lavendel te bevorderen kan je de Lavendel in grond plaatsen die vol met voedingsstoffen zit voor de Lavendel. De ideale grond voor de Lavendel is zanderige leemgrond die luchtig is en goed waterdoorlatend.

Ben jij op zoek naar een lavendel? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Wanneer Lavendel Verplanten?

Elke plant/boom/struik heeft een voorkeur wanneer deze verplaats wil worden, zo ook de Lavendel.

De beste tijd om de Lavendel te verplanten is als de plant in rust is en wel van oktober tot begin april. De sapstromen zijn dan tot stilstand gekomen en in de rust periode kan de Lavendel herstellen en nieuwe wortels aanmaken.

Lees ook: 2 x Manier Om Lavendel Stekken

Voordat je gaat verplanten is het raadzaam om eind september de Lavendel te snoeien. Snoei de Lavendel in de vorm door uitgebloeide bloemen weg te knippen. Doe dit met een snoeischaar. Knip de bloemen niet te laag weg, met andere worden knip niet te laag tot op het hout van vorig want dan is de kans klein dat er weer bloemen terug komen.

Hoe Lavendel Verplanten?

Voor het verplaatsen van de Lavendel is het belangrijk om zo veel als mogelijk wortels mee te nemen naar de nieuwe locatie. Dus probeer een zo groot mogelijke kluit mee te nemen. Wat ga je doen om de Lavendel te verplaatsen?

Lavendel verplanten
Mulch rondom een boom
  1. Schep rondom de bol van de Lavendel de kluit uit. De kluit moet net zo groot zijn als de bol, dan weet je zeker dat je vele wortels mee verplaatst.
  2. Haal de kluit uit het gat en plaats deze op een zeil of antiworteldoek. Wikkel de kluit in om het uit elkaar vallen van de kluit te voorkomen.
  3. Verplaats de kluit naar de nieuwe locatie. Als de Lavendel te zwaar is kan je een kruiwagen gebruiken waar je de Lavendel inlegt.
  4. Nu je weet hoe groot de kluit is kan je op de nieuwe locatie een gat graven. Als het gat gegraven is gooi dan twee emmers water in het gat, deze moeten na een paar minuutjes opgenomen zijn door de aarde. Nu weet je zeker dat de grond goed waterdoorlatend is. Is dit niet het geval meng de grond dan met grof zand op de waterdoorlatendheid te verbeteren.
  5. Zet de kluit in het gat en vul het gat op met tuinaarde. Druk de grond zachtjes aan en geef de Lavendel water.
  6. Dek het gat al met mulch (is organisch materiaal) om de kluit te beschermen in de winterperiode.

Lees ook: Hoe Lavendel Verzorgen Voor Een Mooie Bloei?

Dit zijn de stappen die je kunt nemen om de Lavendel te verplaatsen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen