Hoe Lavendel Planten – Hoe En Wanneer Doe je Dat?

Lavendel verzorgen

De lavendel is een prachtige kleine stuik die mooie geurende paarse bloemen geeft. De Lavendel hoort tot de familie van de dwergstuiken; ze worden niet hoger dan een meter en niet breder dan een halve meter. De paarse bloemen kunnen ongeveer 8 centimeter worden mits de Lavendel planten op de juiste manier geplant zijn.

Lavendel planten. Plant de Lavendel in de volle zon of in de half schaduw. De plant doe het goed op lucht doorlatende gronden zoals zand. Klei en leemgrond kan je luchtig maken met lava steentjes en mengen met zand. Geef niet te veel water en twee keer per jaar een beetje kalk, geen mest geven!

De Lavendel is een plant die zich makkelijk laat stekken. Door stekken krijg je heel veel kleine Lavendel plantjes die je weer in je tuin kunt plaatsen. Je leest er alles over in onze blog over het stekken van Lavendel.

Wanneer Lavendel Planten?

De Lavendel is een relatief makkelijke plant. Hij gaat niet snel dood en kan op vele plaatsen groeien. Maar wil je echt een mooie plant dan begin je met het planten van Lavendel wanneer de grond (nog/al) warm is. De beste periode om de lavendel te planten is dus in het voorjaar en in het najaar.

In het voorjaar krijgt de plant dan de mogelijkheid op gelijk te groeien en te bloeien. In het najaar kan de plant aan zijn wortelgestel werken en het volgende voorjaar volop bloeien.

In de zomer kan je ook Lavendel planten maar ik doe dit zelf nooit, eigenlijk bij geen een plant. In de zomer geven de planten al hun energie aan de groei en de bloei. Wanneer je dan dan planten gaat verpotten of verplaatsen raak de plant van slag en dat heeft invloed op de groei en bloei. Je kunt beter even wachten totdat het najaar aanbreekt.

Wil je nieuwe planten in jouw tuin of op het terras? Dat kan met goed en makkelijk gereedschap van Bol.com! Zo kun je in een handomdraai jouw buitenruimte met planten sieren.

Lavendel Planten Buiten

Lavendel planten we meestal buiten. Soms in pot maar meestal in de tuin. Clusters van Lavendel zijn een echte blikvanger in de tuin. Ook een Lavendelhaag komt steeds vaker voor in de Nederlandse tuin wat ook een prachtig gezicht is wanneer de Lavendel in bloei staat.

lavendel planten

Wanneer de plant in pot staat die te klein is geworden, kan je deze verpotten naar een grotere pot. Neem dan goede luchtdoorlatende potgrond en plaat de Lavendel in de zon. In een pot heeft de Lavendel regelmatig water nodig maar let op met natte voeten, daar is de Lavendel geen fan van.

Staat de Lavendel in de volle grond dan heeft deze niet veel water nodig. De wortels vinden hun weg naar het water wel. Is het echter een hele droge zomer dan kan watergeven geen kwaad. Soms dan gewoon even doen.

Lees ook: Hoe Lavendel Verzorgen Voor Een Mooie Bloei?

Hoe Lavendel Planten?

Ook het planten van Lavendel is niet echt moeilijk om te doen. Ken je de foto’s van de Franse Lavendelvelden? Of misschien heb je ze zelf wel gezien? Dan weet je gelijk dat de Lavendel planten goed tegen de zon kunnen en zonnige plaats juist fijn vinden. Echter ook in de half schaduw zullen de Lavendel planten het prima doen. De schaduw is geen optie, ze hebben echt wel wat zon nodig.

Als je wel eens door deze velden gelopen hebt dan ken je ook de grond soort van deze velden en weet je dat ze ook op zandgronden goed groeien. Deze zandgronden voeren het water ook nog eens goed af en dat vindt de Lavendel prettig, want hij staat niet graag met de wortels in een vochtige grond.

Heb je een kleigrond of leemgrond dan is dat ook geen probleem. Verbeter de grond met kleine lavasteentjes of meng zand door de kleigrond. Zo maak je de grond luchtiger en dan kunnen de wortels van de Lavendel goed groeien. Met ander woorden: de Lavendel houdt van luchtige vocht doorlatende grond. Heb je dat niet in je tuin dan kun je dat zelf maken.

Lees ook: 2 x Manier Om Lavendel Stekken

Lavendel Planten Hoeveel Per Vierkante Meter?

De Lavendel is een snel groeiende plant en zoals ik in de inleiding al schreef wordt de plant ongeveer 1 meter hoog en een halve meter breed.

Wil je een vlak met Lavendel vullen dan zal je met deze gegevens rekening moeten houden. Voor het vullen van een vlak heb je minimaal 6 en maximaal 9 Lavendel planten nodig per vierkante meter. Met 6 planten duurt het langer voordat het vlak gevuld is en met 9 planten is dit natuurlijk sneller. Met 9 planten zal je het jaar na het aanplanten een vlak hebben wat gelijk goed gevuld is en dat is vaak wel zo mooi.

Lavendelhaag Planten

Lavendel wordt ook vaak gebruikt voor het maken van een haag of rand. In ieder geval een afscheiding met meerdere planten naast elkaar. Je kunt ze gewoon op een willekeurig afstand naast elkaar plaatsen maar als je de juist afstand aanhoudt zal je een mooie gevulde haag krijgen.

lavendel planten

Lavendel Planten Welke Afstand?

Wetende dat de Lavendel ongeveer een halve meter breed kan worden is het raadzaam om ongeveer 3 planten per strekkende meter te planten. Zo krijg je snel een goed gevulde haag en geen ielig bosje.

Lavendel Planten Verzorgen

Het verzorgen van de Lavendel is makkelijk, het is een hele makkelijke plant die niet veel verzorging nodig heeft. Om de Lavendel planten te verzorgen kan je het volgende doen:

  • Zet de planten in de volle zon of half schaduw.
  • De Lavendel heeft luchtige vocht doorlatende grond nodig. Zandgrond is geen probleem. Klei en leem grond kan je luchtig maken met Lavasteentjes en/of het mengen met grof zand.
  • Mest heeft de plant niet nodig. Geeft de grond af en toe een beetje kalk want dan wordt de grond niet zuur.
  • Water geven is niet noodzakelijk. Staat de plant in een pot dan natuurlijk wel en tijdens hete zomer gewoon de tuin sproeien maar zorg ervoor dat de grond niet nat blijft rondom de Lavendel.

Lavendel Planten Snoeien

De Lavendel moet je wel snoeien voor het beste resultaat. Dit snoeien doe je twee keer per jaar. Een keer na de bloei en een keer in het najaar.

Het is best even een klusje om te doen en als je het goed doet krijg je een prachtig bloeiende Lavendel. Daarom hebben wij een aparte blog geschreven over het snoeien van de Lavendel planten. Hierin worden je alle tips en tricks vertelt zoals dat je niet tot het hout moet snoeien. Het lezen waard dus!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen