Siergrassen sieren de tuin of border met mooie kleuren en weelderige sprieten. Het is een soort die je tuin een extra dimensie kan geven want ze zijn anders dan andere planten. Er is een grote variatie aan siergrassen beschikbaar; van hoog tot laagblijvende en siergrassen die winterhard zijn. Ze groeien in meerdere kleuren en bloeien in verschillende periodes.
Er zijn echter ook soorten die niet winterhard zijn, dus het is wel even opletten in de winkel. Als je de laagblijvende siergrassen in de herfst geplant hebt kan/moet je ze wel beschermen tegen hele strenge vorst. De wortels zijn dan nog niet sterk genoeg om zelfstandig te overleven in de winter.
Ben jij op zoek naar siergrassen? Kijk dan ook eens via de volgende link naar het aanbod van Fleur.nl. Dat is een van de weinige partijen waarbij je in Nederland online siergrassen kunt kopen. Klik hier om dat aanbod te bekijken!
Wat zijn nu de laagblijvende siergrassen die winterhard zijn?
1. Carex Oshimensis ‘Everlime’ (Japanse Zegge)
De eerst heeft een groen blad met een gele licht rand. Het fijne van deze soort is dat het gras niet woekert maar mooie pollen vormt. Deze soort is goed in bedwang te houden.
Deze groenblijvende en winterharde plant is extreem winterhard en kan vorst verdragen tot wel -20 graden Celsius.
Wat is laagblijvend? Deze plant wordt ongeveer 40 centimeter hoog en blijft ook in de wintergroen. Deze plant staat graag in de halfschaduw en heeft niet veel verzorging nodig.
Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.
2. Carex Morrowii ‘Variegata’ (Zegge)
De volgende in de lijst van laagblijvende siergrassen die winterhard zijn is de Carex Morrowii ‘Variegata’. Ook deze plant is ontzettend goed winterhard.
Deze plant hoeft niet gesnoeid te worden, alleen na de winter haal je de bruine en dorre bladeren weg. Het is een uitstekende bodembedekker en staat het liefst in de halfschaduw. Ook deze is laagblijvend en wordt maximaal 40 centimeter hoog.
De plant bloeit met licht bruine aren in de maanden april, mei en juni.
3. Luzula Pilosa Igel (Veldbies)
Ook de Veldbies is heel goed winterhard. Dit is, in mijn opzicht een van de mooiste soorten laagblijvende siergrassen. Deze soort wordt niet hoger dan 20 – 30 centimeter.
De bloemen zijn pluisvormig en bloeien van april tot en met juli. Net als alle ander siergrassen heeft de Igel weinig verzorging nodig. Deze plant doet het goed op een zonnige standplaats maar ook in de halfschaduw. Zorg dat de grond goed waterdoorlatend is, want deze plant staat niet graag met zijn wortels in het water.
4. Festuca Glauca ‘Intens Blue” (Schapengras)
Van de Festuca glauca zijn ook weer meerdere soorten beschikbaar. Een van deze soorten is de Intens Blue. Ok deze is goed wintergard en blijft mooi groen in de wintermaanden.
Deze planten doen het solitair heel erg goed maar ook in een een groepje van meerdere bij elkaar staan ze mooi in de border. Het blad steek mooi af tegen frisse groene kleuren omdat het blad van Schapengras mooi grijsblauw van kleur is. Groot wordt de plant niet, maximaal 30 centimeter hoog.
Plaats de plant op een zonnige plek en in goed waterdoorlatende grond anders kan wortelrot optreden.
5. Pennisetum Alopecuroides (Lampenpoetsgras)
De volgende in de lijst van laagblijvende siergrassen die winterhard zijn is Lampenpoetsgras. Deze wordt over het algemeen hoog maar er zijn ook mooie dwergsoorten te koop.
Deze plant geeft tijdens de bloei mooie wuivende pluimen. Deze soort groeit heel breed uit en heeft dus ruimte nodig. De dwergsoort wordt niet hoger dan gemiddeld 40 centimeter. De plant staat het liefst op een zonnige plaats en in goed waterdoorlatende grond.
In de herfst kleuren de bladeren trouwens bruin wat mooi afsteekt tegen groene winterharde siergrassen.
6. Festuca Gautieri (Berenvel)
Dit is een van de kleinere soorten laagblijvende siergrassen die winterhard zijn want de plant wordt niet hoger dan ongeveer 20 centimeter. Ideaal voor vooraan de border of dicht naast het tuinpad.
Als je deze naast elkaar plant krijg je als het ware een groene zee want het blad van de Berenvel is fel groen.
De plant bloei van mei tot en met juli en geeft kleine aaibare aren. Ook deze soort staat niet graag met de wortels in het water dus zorg voor goede waterdoorlatende grond.
In een pot staan ze trouwend ook heel leuk, zeker in een groepje met andere platen zal de Berenvel opvallen.
7. Liriope Muscari ‘Big Blue’ (Leliegras)
Ook deze soort is winterhard. Echter bij hele strenge vorst kan deze plant wel een beetje invriezen, maar de plant zal in het voorjaar wel weer herstellen. En daar komt bij dat wij in ons huidige klimaat nauwelijks hele strenge winters meer hebben (-20 graden Celsius).
De plant geeft tijdens de bloei mooie paarse aren. De plant wordt niet hoger dan ongeveer 35 centimeter en blijft dus lekker laag. Een plaats in de half schaduw en goed waterdoorlatende grond doen wondere voor deze plant.
8. Ophiopogon planiscapus (Zwarte Slangenbaard)
De volgende opvallende plant in de lijst van laagblijvende siergrassen die winterhard zijn is de Zwarte Slangenbaard. Het meeste wat wij deze soort opvalt is de mooie kleur van het blad.
Het is een hele mooie plant voor een rotstuin bijvoorbeeld en dit komt dan door de kleur van het blad. Ook is een goede waterafvoerende pot is de Zwarte Slangenbaard een blikvanger. Groot wordt de plant niet, 25 -30 centimeter maximaal.
Deze soort bloeit later dan de meeste soorten en dat is in augustus en september. Eerst krijgt de plant mooie violette bloemen die later overgaan in besjes. De plant staat graag in het zonnetje of in de halfschaduw.
9. Imperata Cylindrica ‘Red Baron’ (Japans Bloedgras)
Ook de volgende is weer een echte blikvanger in je tuin en ook weer vanwege de opvallende kleur van het blad, dit is roodgroenig.
De plant is ook een laagblijver maar kan toch tot 70 centimeter hoog worden (ja, dit is ook nog laag!). Deze plant bloeit laat in het seizoen, namelijk in oktober geeft de plant mooie aren. De standplaats van de Red Baron moet zijn in de zon of halfschaduw. Daarnaast ook weer goed waterdoorlatende grond om wortelrot te voorkomen. Bij strenge vorst kan deze plant wel wat bescherming gebruiken.
10. Stipa Tenuissima (Vedergras)
Deze grassoort geeft hele mooie wuivende pluimen vanaf mei tot en met augustus. De witgele pluimen blijven ook in de wintermaanden mooi.
Solitair staat deze plant heel mooi maar ook in groepjes in een border zal de plant zeker opvallen. Heb je een kleine tuin of balkon kan kan je de plant in een potplaatsen en heb je ook in de winter de mooie pluimen. De plant wordt ongeveer 50 centimeter hoog en staat graag in goede waterdoorlatende grond. De plant staat graag beschut in de zon of halfschaduw.
11. Armeria maritima Splendens (Engels Gras)
Dit is echt een laagblijvende winterharde siergrassoort. De plant wordt niet hoger dan 20 centimeter en dus perfect geschikt voor een border. Ook in een rotstuin zal deze plant niet misstaan.
De plant bloeit met mooi ronde bloemetjes in de kleuren wit, roze of paars in de maanden mei tot augustus.
Het wordt een beetje eentonig maar ook deze soort staat graag op een zonnige plaats of in de halfschaduw en in goede waterdoorlatende grond.
12. Briza Media (Trilgras/Bevertjes)
De laatste in de lijst van laagblijvende siergrassen die winterhard zijn is het trilgras. De plant is niet wintergroen maar wel extreem winterhard. Deze plant kan zonder moeite hele strenge winters overleven.
De plant krijgt een uiteindelijke hoogte van ongeveer 60 centimeter. De grond voor deze soort moet vochtig zijn maar ook weer niet te nat. Plant woekert niet maar maak hele mooie pollen mits de plant op een zonnige plaats staat.