Kleine kamerplanten die weinig licht nodig hebben, gedijen het beste wanneer het licht wordt nagebootst van de plek waar zij oorspronkelijk vandaan komen. Komen planten uit de tropen en groeien zij onder bomen dan moet je deze vooral niet in de volle zon zetten. Dus het is altijd handig om even na te gaan waar de plant zich op zijn gemak voelt wanneer je van plan bent om van deze plant te gaan houden en er dus lang van wilt genieten.
Hieronder een lijst van kleine kamerplanten die weinig licht nodig hebben en niet groter worden dan 50 centimeter ongeveer of kleine kamerplanten die weinig ruimte innemen zoals hangplanten. Veel plezier met uitzoeken!
In plaats van kleine planten die weinig zonlicht hebben hebben wij ook een blog over grote planten die weinig licht nodig hebben.
Inhoudsopgave
1. Scindapsus (Epipremnum)
Deze plant neemt neemt niet heel veel plaats in ondanks dat hij lang wordt. Je kun deze plant langs de muur leiden of laten hangen vanaf een plank of kast naar beneden. Oorspronkelijk komt hij uit de tropen en groeit hij langs bomen naar boven om wat licht op te vangen.
Dus zet deze plant zeker niet in de volle zon. Half schaduw/schaduw is prima. Er moet wel bij gezegd worden dan hoe donkerder de plant staat hoe minder tekening op zijn blad zichtbaar is. Natuurlijk zijn donkere bladeren ook fantastisch om te zien.
Ben jij op zoek naar een kamerplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod kamerplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!
2. Sansevieria ‘Cylindrica’
Deze sansevieria vindt het in half schaduw heerlijk. Water geven is wel een dingetje wanneer je dit structureel gewent bent. De plant hoeft namelijk heel weinig water en dan bedoel ik ook echt heel weinig. Eén keer in de 6 weken wat water is echt voldoende.
3. Sansevieria ‘Mikado’
Ook deze sansevieria Mikado is een kleine plant die weinig licht verwacht. Hij verwacht zeker geen zon op zijn bladeren. Dus zet deze mooie kleine Sansevieria Mikado op een plek waar schaduw of half schaduw is. Geef deze mikado weinig water, eens in de 6 weken ongeveer dan blijft hij goed. Bij meer water gaan echt de wortels rotten.
4. Syngonium
Deze Synchonium, met zijn prachtige bladeren, is een klimplant. Hij neemt qua volume niet heel veel plaats in. Je kunt de plant langs een muur laten groeien of op een kast laten staan zodat hij hangt. Het is een plant die uit het tropisch regen woud komt dus echt veel licht heeft deze plant niet nodig.
5. Zamio Culcas
De Zamio Culcas wordt ongeveer 50 centimeter hoog. Het is, denk ik, de makkelijkste plant die je maar in jouw woonkamer kunt zetten. Het enige waar de plant niet goed tegen kan is wanneer het in een kamer staat waar helemaal geen licht is. De rest van de standplaatsen is prima. De plant heeft ook weinig water nodig. Eén keer in de drie weken is genoeg, écht genoeg.
6. Lepelplant (Spathiphyllum)
De lepelplant is een stijlvolle plant en komt oorspronkelijk uit de Amazone, daar waar het op de grond overwegend schaduwrijk is. Dat wil dus zeggen dat deze mooie lepelplant niet in de volle zon en in veel licht moet staan. Lekker in de schaduw of half schaduw zetten en het komt dik in orde met deze lepelplant in jouw huiskamer.
Hieronder nog een bijzondere kleine kamerplant die weinig licht nodig hebben is de:
7. Nestvaren (Asplenium nidus)
De Nestvaren wordt ongeveer 50 centimeter groot en heeft helder groene bladeren. De plant groeit oorspronkelijk op boomtakken en op rotsen, daar waar een vochtig klimaat heerst. Dit plantje moet regelmatig water want uitgedroogde potgrond kan dit plantje niet waarderen. Zet deze nestvaren op een plek waar schaduw of halfschaduw is.
8. Graslelie (Chlorophytum comosum)
De graslelie kan goed op een plek staan waar het halfschaduw is. Hij hoeft zeker niet in de volle zon. Dit leuke vrolijke plantje, met zijn hangende sprieten en nazaten zijn makkelijk te stekken. Er zijn verschillende soorten graslelies die van kleur of strepen verschillen.
9. Peperomia (Peperomia obtusifolia)
De Peperomia groeien oorspronkelijk dicht bij de grond in de Tropische gebieden van Amerika. Onder struiken en bomen, op zoek naar een sprankje licht. Deze leuke plant mag dan ook in de schaduw of halfschaduw staan. Wanneer je 1 tot 2 keer per week wat water geeft komt het prima in orde met deze plant.
Wanneer je een keer vergeet water te geven raakt hij niet direct van streek. Helemaal zonder water gaat niet lukken…..
10. Pandaplant (Kalanchoe Tomentosa)
De pandaplant of de Kalanchoe Tometosa, is een vetplant en kan op een (half)schaduwplek staan maar ook in de zon. Met zijn erg lichtgroene blaadjes, bijna tegen het witte aan, en ze donkere randen, is het wel een plantje die opvalt.
Hij wordt niet echt groot en vind je de plant toch nog te groot worden dan mag je de takjes eraf knippen en stekken. Dat vindt deze pandaplant geen probleem.
11. Rhipsalis cassutha (koraalcactus)
De rhipsalis cassutha is een koraalcactus die niet speciaal in het licht of zon hoeft te staan of te hangen. Hoe meer licht het plantje krijgt hoe langer de stengels worden. En aangezien je een kleine plant zocht die in de (half)schaduw moet staan dan is deze rhipsalis cassutha echt een optie. Veel verzorging heeft deze plant ook niet nodig.
Eén keer per week een beetje en in de winter 2 keer per week een beetje. Liever dat de grond iets indroogt dan dat de grond te nat is want daar kan dit plantje sowieso niet tegen. Wil je meer lezen over cactussen, lees dat op onze blog!
12. Bromelia Tillandsia
Deze bijzondere hangplant kan je het beste elke week besproeien, echt water geven in de pot moet je niet doen. Je kunt deze bijzondere hangplant ook bemesten met speciale voeding voor de Tillandsia. Ook deze moet je sproeien op de plant.
Zet ‘m niet in de volle zon, half schaduw is een mooie plek voor deze plant. Alle strengen groeien bij elkaar omlaag waardoor dit een bijzonder gezicht is.
13. Luchtplantjes (Tillandsia)
Luchtplantjes leven letterlijk van de lucht. Zij halen vocht uit de lucht en wanneer het erg droog is in huis kun je deze plantjes wat vernevelen.
Er zijn vele decoratieve hangers of standaards om deze plantjes op te hangen of neer te zetten want zoals je zult begrijpen hoeven zij niet in de aarde te staan. Sommige Tillandsia passen in jouw handpalm en zijn licht van gewicht.
De volgende in de lijst van kleine kamerplanten die weinig licht nodig hebben is:
14. Ezelsstaart (Sedum Morganianum)
De Ezelsstaart is een geweldig leuk plantje om te zien. Zijn dikke hangende strengen met kleine dikke blaadjes zijn een lust voor het oog. De lengte van deze ’takken’ worden op den duur 60 cm lang die over de rand van de pot hangen. Hij gedijt goed op een plekje waar het half schaduw is. Deze vetplant heeft niet echt veel water nodig. Eén keer in de 10 dagen is voldoende.
En de laatste van de 15 kleine kamerplanten die weinig licht nodig hebben is de:
15. Klimop (Hedera)
Ook de Hedera is een hangplantje die graag in schaduw of halfschaduw vertoefd. Zijn aarde mag altijd lichtvochtig zijn als er maar geen natte voeten aan te pas komen. Zijn wortels gaan dan rotten. Je kunt dit plantje zo kort houden als je zelf wilt. Knip een stuk van de hangende takken af, zo wordt de plant niet te lang naar jouw genoegen.