Is Kerstster Giftig? Alle Informatie En Advies


kerstster giftig
Deel deze blog via:

Er is één m oment in het jaar dat de kerstster veel verkocht wordt en dat tuincentra er mee vol staan en dat is natuurlijk in de December maand als het kerstmis is. Dan worden de meeste kerststerren verkocht. De grote rode bladeren hebben een aantrekkingskracht op mensen en dieren, maar is de kerstster giftig?

Kerstster Giftig. Het antwoord op deze vraag is ja, de Kerstster is giftig. Het is zelfs giftige kamerplant voor mens en dier. Een hapje van de plant kan een branderig gevoel geven en braken en diarree tot gevolg hebben. Het sap geeft een branderig gevoel op de huid.

Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts. Uw arts kan het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245 of www.antigifcentrum.be.

Meer informatie over symptomen en voorkomen, ook bij kinderen en huisdieren, vind je in de rest van dit artikel.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

De giftigheid van de Kerstster is voor volwassen mensen meestal geen probleem, het grote gevaar bestaat als er van de plant gegeten wordt en volwassen zullen dat niet snel doen. Voor baby’s, kleine kinderen en voor huisdieren is dit een ander geval. De kerstster heeft door zijn grote rode bladeren een grote aantrekkingskracht op kinderen en kunnen dus in de plant happen.

Kerstster giftig

Wanneer je aan de slag gaat met de kerstster, je gaat deze bijvoorbeeld verpotten trek dan altijd handschoenen aan. Zo kan er geen sap op je huid komen.

Kerstster Giftig Voor Katten En Honden?

Dieren en in dit geval honden en katten zijn over het algemeen minder gevoelig voor het gif van planten. Toch kunnen ze er in sommige gevallen en bij sommige planten behoorlijk last van hebben. Dit komt omdat dieren, als ze van een plant eten grotere hoeveelheden eten dan mensen. Hierdoor kunnen ze toch heel erg ziek worden. Zo ook van de Kerstster. Als ze van de Kerstster gegeten hebben kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Braken
 • Diarree
 • Apathie (=afwezigheid)
 • Hevig beven

Als je een van deze symptomen ziet bij je kat of hond, controleer dan de Kerstster en kijk of er van de bladeren is gegeten. Neem direct contact op met jouw dierenarts en als je langs de dierenaarts gaat neem dan een stukje van de plant mee voor de dierenarts.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Katten En Honden

Het beste is natuurlijk om geen giftige planten in huis te halen als je katten of andere huisdieren hebt. Check hiervoor boven genoemde lijst van het antigifcentrum.

Heb je de Kerstster al in huis? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

 • Katten kunnen echt op elke plek in huis komen. Ze klimmen en klauteren op kasten en op andere hoge plaatsen. Dit geeft de kat overzicht en dat vindt hij prettig. Zet de plant op een plek waar de kat niet vaak komt. Je kent je kat waarschijnlijk goed en weet dus waar de kat niet graag ligt. Dit is dus de uitgelezen plek om de Kerstster neer te zetten.
 • De meeste katten hebben twee of drie slaapplaatsen. Zorg er dus voor dat de Kerstster niet in de buurt van deze slaapplaatsen staat. Zo komen ze niet in de verleiding.
 • Zorg voor genoeg afleiding doormiddel van speeltjes en andere zaken waar zijn zich mee bezig kunnen houden. Als ze bezig zijn met speeltjes, eten ze niet van planten.

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden als je katten hebt.

Kerstster Giftig Voor Mens?

Volwassenen zullen niet zo snel een hapje van een plant nemen, toch! Maar bij baby’s en kleine kinderen is dit anders, zij stoppen ‘dingen’ in hun mond om het uit te proberen. Zo ook planten. Volwassen happen dan wel niet naar de planten maar tijdens het verpotten of verwijderen van bladeren kan er wel sap op de huis komen en ook deze is irriterend.

Heeft je kind van de plant gegeten, observeer je kind dan goed en neem bij twijfel contact op met je huisarts, het NVIC of het antigifcentrum, zie bovenstaande telefoonnummers en website.

Symptomen die zich voor kunnen doen als er van gegeten is zijn als volgt

 • Irritatie slijmvliezen
 • Buikpijn
 • Braken
 • Diarree
 • Koorts

Voor volwassenen moet je echt wel een grote hoeveelheid binnenkrijgen voor het gevaarlijk wordt, maar kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger. Een kleinere dosis wordt bij hen namelijk sneller door het lichaam verspreid.

Als je kind in contact is geweest met het sap, spoel het dan langdurig af onder de kraan en hou de plek in de gaten. Heeft je kind van de plant gegeten, haal dan de bladeren uit de mond en spoel de mond goed schoon.

Bel altijd de huisarts, het NVIC of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij baby En Mensen

Als je een Kerstster in huis hebt en je hebt kleine kinderen, zet de plant dan op een plaats waar ze niet bij kunnen komen. Dat is waarschijnlijk ergens hoog op een kast. Oudere kinderen kan je vertellen dat ze van de plant af moeten blijven. Het beste advies is deze plant niet in hus te halen als je een baby of kleine kinderen hebt.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen