Japanse Esdoorn Verplaatsen – Wanneer en hoe doe je dat?

Japanse esdoorn verplaatsen

De Japanse esdoorn is een prachtige plant met rode of groene bladeren. Maar de Japanse esdoorn is een trage en moeilijke groeier. Echter kunnen ze uiteindelijk wel heel groot worden, namelijk 3 tot wel 10 meter hoog en dit is afhankelijk van de soort. Is de Japanse esdoorn te groot en wil je deze verplaatsen?

Het verplaatsen van een oudere stuik of boom brengt altijd een risico met zich mee. Misschien heb je iets aan onze blog over het snoeien van de Japanse esdoorn. Vol praktische tips en informatie. Mogelijk kan je met snoeien al heel veel bereiken. Zo niet, dan kan je de Japanse esdoorn alsnog verplaatsen.

Ben jij op zoek naar een Japanse esdoorn? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Kun Je Een Japanse Esdoorn Verplaatsen?

Er kunnen vele redenen zijn om de Japanse esdoorn te verplaatsen of het is noodzakelijk om de esdoorn te verplaatsen. En ja, je kunt de Japanse esdoorn verplaatsen, het is echter niet zonder risico.

De Japanse esdoorn is een bijzondere en gevoelige stuik/boom die niet van veranderingen houdt. Dus als het even kan ,laat de esdoorn dan staan waar hij staat.

Verplaatsen betekent, gat graven en de kluit uitgraven. Het wortelgestel van een beetje Japanse Esdoorn kan al snel een omvang hebben van 1 meter diep tot 3 meter in de breedte. Al deze wortels kan je niet meer verplanten dus de Japanse esdoorn heeft tijd nodig om te herstellen.

japanse esdoorn verplaatsen

Daarnaast is er een groot verschil wat voor soort esdoorn je hebt. Hier bedoel ik niet mee, welk type esdoorn, maar hoe oud de boom is en of het een struik of een boom is. Een jonge struik van een jaar of 5 is makkelijker te verplaatsen dan een oude boom van 20 jaar.

Bij deze struik zitten de wortels nog niet zo diep en zijn ze nog niet zo breed. Bij een oude boom zijn de wortels diep gesetteld en heel erg breed.

Heb je een hele oude Japanse esdoorn en je wilt er zeker van zijn dat de boom het overleeft? Schakel dan een professionele tuinier in. Het kost je waarschijnlijk wel meer geld, maar de kans op succes is aanzienlijk groter dan dat je het zelf doet.

Wanneer Japanse Esdoorn Verplaatsen?

Elke boom, struik of plant heeft een voorkeurstijd om verplaatst te worden en bij de Japanse esdoorn is dit niet anders. De boom of struik wil graag aan het einde van de winter/begin van het voorjaar verplaatst worden. Voorwaarde is dat er nog geen bladeren aan de boom/struik zitten. Dit betekent dat de sapstromen in de boom nog niet opgang zijn gekomen.

Na het verplanten heeft de Japanse esdoorn het gehele voorjaar, zomer en herfst om te herstellen. En die tijd heeft de boom zeker nodig.

Wanneer je een oudere boom of struik wilt verplaatsen, kan je in de zomer ervoor, het beste al beginnen met voorbereiden. Steek een paar keer in de zomer je schep in de grond op de plaats waar je de kluit wilt gaan afsteken. Steek, als het gaat steeds een stukje dieper.

Hierdoor komt de boom al losser te staan en maakt de boom kleine wortels aan om te overleven. Deze wortels komen strak tijdens het verplaatsen, aan het einde van de winter, goed van pas. Na het verplaatsen kan de boom water opnemen met deze nieuwe aangemaakte wortels.

Het nadeel is dat je even een jaartje moet wachten om de Japanse esdoorn definitief te verplaatsen.

Hoe Japanse Esdoorn Verplaatsen

Een Japanse esdoorn verplaatsen vraagt even wat werk. Wanneer het op de juiste manier gedaan wordt, is de kans op succes grote. In het geval van de Japanse esdoorn is er geen garantie te geven op een succesvolle verplaatsing.

Het eerste jaar geeft de boom/struik alle energie aan het ontwikkelen van het wortelgestel en heb je kans dat er minder blad aangemaakt wordt. Overleeft de Japanse esdoorn het eerste jaar? Dan is de boom/struik het tweede jaar weer de Japanse esdoorn die je kent.

Nog een tip: als het een te zware klus is, raad ik je aan om een extra paar handen in te schakelen.

Dit zijn de stappen die je kunt doorlopen:

  1. Graaf de Japanse esdoorn zo breed mogelijk rond de takken/stam bij de grond uit en probeer een zo groot mogelijke kluit te maken, neem zo veel als mogelijk wortels mee. Graaf rondom de Japanse esdoorn de aarde weg en steek vervolgens de onderkant van de kluit uit. Soms gaat dit moeilijk, zeker als de boom al meerdere jaren oud is en de boom goed verankerd is in de grond.
  2. Wikkel de kluit nu in jutte doeken of antiworteldoek. Zo blijft de kluit heel tijdens het verplaatsen.
  3. Maak op de nieuwe plaats een gat dat twee keer zo groot is als de omvang van de kluit en net zo diep als de kluit. Bepaal of de grond goed is voor de struik deze moet namelijk waterdoorlatend zijn. Is dit niet het geval verander de basis van de grond dan.
    De Japanse esdoorn staat graag met zijn wortels in potgrond vermengd met turfgrond.
  4. Til de struik naar het nieuwe gat of gebruik een kruiwagen waar je de kluit inlegt en breng deze vervolgens naar de nieuwe plaats. De bovenkant van de kluit moet gelijk zijn met de grond. Zo weet je zeker dat de wortels niet te diep zitten.
  5. Til de kluit in het nieuwe gat en verwijder het antiworteldoek voorzichtig. Een jutte doek kan je eventueel laten zitten, de wortels komen hier makkelijk doorheen. Het beste is om deze wel te verwijderen.
  6. Geef de Japanse esdoorn een paar emmers water voordat je het gat opvult.
  7. Vul het gat op met tuinaarde en stamp de grond aan.
  8. Dek het gat af met mulch (=organisch materiaal zoals boomschors) en geeft tenslotte weer water.
  9. Geef de Japanse esdoorn nu het eerste jaar regelmatig water. Houd de grond licht vochtig maar niet nat anders kan wortelrot optreden.
Japanse esdoorn verplaatsen
Een kluit in antiworteldoek

Op deze manier heb je er alles aangedaan om op de juiste manier de Esdoorn te verplaatsen. Nu is het een kwestie van afwachten en hopen dat de Japanse esdoorn in het voorjaar weer gaat groeien!

Japanse Esdoorn Verplanten In Zomer

Zoals je bovenstaand hebt kunnen lezen is de Japanse esdoorn een lastige plant als het om verplaatsen gaat. Wanneer je dit in de zomer doet als alle sapstromen optimaal werken en je beschadigd de wortels dan verdampt de boom meer vocht dan dat er door de wortels getransporteerd wordt.

De boom krijgt vocht tekort en weet niet wat te doen. Gevolg is dat je boom/struik waarschijnlijk afsterft. Je kunt het proberen te voorkomen om de boom drastisch te snoeien, maar of deze het nog gaat redden? Ik hoop het voor je.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen