Is Winterjasmijn Giftig? (Jasminum Nudiflorum) Alle Informatie!

Winterjasmijn giftig

Wanneer je kinderen of huisdieren in hebt is het altijd een goed idee om even een ronde door huis en tuin te maken, om er zeker van te zijn dat je geen giftige planten hebt staan. Over winterjasmijn hoef je je gelukkig geen zorgen te maken. Voor haar geldt namelijk het volgende:

De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)  is niet giftig voor mensen of dieren. Let bij baby’s wel op het verstikkingsgevaar. Bel bij twijfel altijd de huisarts of dierenarts, of 112 als je denkt dat een persoon in direct levensgevaar verkeerd.

Meer weten over de winterjasmijn en wat je kunt doen om je huis veilig te houden voor kinderen en (huis)dieren? Lees dan verder!

Ben jij op zoek naar een winter jasmijn? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te bellen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Lees ook: Is Toscaanse Jasmijn Giftig Voor Mens En Dier?

Algemene Informatie

Geen enkele vorm van jasmijn is giftig, wat betekent dat je de plant zonder zorgen in de tuin kunt zetten. Houd er wel rekening mee dat de gewone jasmijn en winterjasmijn twee verschillende planten zijn. Waar je lekker thee kunt maken van de gewone jasmijn is dit niet aan te raden voor winterjasmijn. Niet omdat het per definitie ongezond is, maar gewoon omdat het niet zo lekker smaakt.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Is Winterjasmijn Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, vogels, konijnen)

De winterjasmijn is niet giftig voor geen enkel dier. Het is zelfs geliefd door hen; de bloemen trekken bijen, hommels en vlinders aan. Als je de dieren dus wilt helpen én er voor wilt zorgen dat de planten in en om jouw tuin bestuift worden in het een goed idee om winterjasmijn te plaatsen. Ze zijn daarnaast ook nog eens heel mooi om te zien.

Als je de winterjasmijn koopt om de dieren een handje te helpen, kun je het beste voor een biologische variant gaan. Dan weet je zeker dat er geen vervelende bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt en dat de insecten hier niet ziek van worden.
Het hoeft trouwens niet meteen het einde van de wereld te zijn als je een niet-biologische plant hebt staan.  Het is niet zo dat niet-biologische planten per definitie gekweekt zijn met chemicaliën. Wanneer je een plant koopt, kun je deze het beste even goed afnemen met een vochtige doek. Dit helpt al een hoop. 

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Winterjasmijn is dus prima voor (huis)dieren. Maar als je opzoekt of winterjasmijn giftig is, zal je je vast ook afvragen of andere planten giftig zijn en wat je dan het beste kunt doen. Hierom heb ik hieronder een lijstje met tips neergezet om problemen te voorkomen bij dieren.

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt.

Verder:

winterjasmijn giftig
  • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per sé veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
  • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Is Winterjasmijn Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die van die leuke sprieten en kleuren hebben. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn. Winterjasmijn is gelukkig helemaal niet gevaarlijk voor baby’s en kinderen, behalve dan dat er een verstikkingsgevaar bestaat.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat je kind water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen