18 x Een Hoge Kamerplant, Prachtige Soorten!

hoge kamerplant

Een hoge kamerplant kan een mooie vulling zijn in een grote huiskamer, een loze hoek of op kantoor. Zij geven rust en door de groene uitstraling is er een stuk gezelligheid ‘in huis’ gehaald. Er zijn veel verschillende hoge kamerplanten. In deze blog wordt besproken wat nu echt een hoge kamerplant is en hoe hoog ze uiteindelijk kunnen worden.  

1. Rhapis Exelsa (Bamboe stokpalm)  

De Rhapis Exelsa is een bamboeplant. Met zijn bruine stam en vele bladeren is hij duidelijk aanwezig. Deze Rhapis Exelsa kan 2 meter hoog worden.

Rhapis Exelsa (Bamboe stokpalm) Hoge kamerplant

Wanneer je een kleine bamboeplant 1 keer per 2 jaar verpot zal dat de groei stimuleren en zeker de hoogte in gaan. Dit wordt een echte hoge kamerplant dus. 

Ben jij op zoek naar een grote kamerplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod grote kamerplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Epipremnum

Deze leuke hoge kamerplant of klimplant kan wel 18 meter hoog worden. In het bosgebied van Zuid-oost Azie, waar hij oorspronkelijk vandaan komt, klimt deze plant via bomen naar boven.

Epipremnum hoge kamerplant

Je kunt deze plant ook een poosje laten hangen natuurlijk. Leuk om langs de muur naar boven te laten groeien of langs een kast omhoog. Een echte jungle! 

3. Schefflera (Vingersboom) 

Dit kan ook echt een hoge kamerplant worden. Deze vingersboom kan wel 2 meter hoog worden bij goede verzorging. Wanneer je de vingersboom vaak snoeit wordt deze boom vol en met vele vertakkingen.

Schefflera (Vingersboom) hoge kamerplant

Wanneer je de boom alleen snoeit, wanneer de takken te dun worden, dan gaat de boom de lucht in en wordt hij hoger. Je kunt door op een bepaalde manier te snoeien dus de vorm van deze vingersboom bepalen. In de breedte of hoogte.  

4. Cycaspalm (Vredespalm) 

De Cycaspalm kunnen 1,50 meter hoog worden. Met blad wel 8 meter hoog. Dit duurt wel erg lang voor het zover is.

vredespalm hoge kamerplant

Per jaar groeit de Cysaspalm ongeveer 5 à 10 centimeter. Dus koop je een palm van 35 centimeter dan kan deze gerust een jaar of wat in de huiskamer staan. 

5. Ficus Lyrata (Vioolplant) 

De Ficus Lyrata kan het plafond raken wanneer je deze kamerplant door laat groeien. Deze hoge plant kan dus zeker 2,5 meter hoog worden. Je kunt de ficus makkelijk snoeien.

vioolplant hoge kamerplant

Hij vertakt zichzelf dan wel weer en het gevolg is dat het een volle plant wordt waar je zelf de hand in hebt. Hoe leuk is dat! Maar pas op! Sap van de plant is giftig, draag handschoenen en kijk uit met kinderen en huisdieren! 

6. Kentia palm 

Wanneer je spreekt van een echte hoge kamerplant dan is de Kentiapalm toch één die genoemd moet worden. De Kentia palm is een langzame groeier. Je kunt verschillende maten Kentia palmen kopen tot 7 meter. Daar zit wel een prijskaartje aan in verband met de langzamer groei. 

kentiapalm hoge kamerplant

Koop je een plantje van 40 centimeter dan is dit plantje waarschijnlijk een jaar oud. Het zal zeker een paar jaar duren voor de Kentia palm een meter hoog wordt. Hoe dikker de kamerplant is hoe meer zaden zijn gebruikt om zo een mooie plant te krijgen. In het wild kunnen deze palmen wel 18 meter hoog worden.   

7. Monstera (Gatenplant) 

De gatenplant of Monstera kan vrij hoog worden. Anderhalf tot 2 meter kan deze hoge kamerplant zeker halen.

Hij moet wel ondersteunt worden door een mos stok (die je in verschillende maten hebt) anders valt de plant in elkaar. De bladeren kunnen ongeveer 50 centimeter worden, soms groter.

8. Bananenplant 

Er zijn natuurlijk verschillende soorten bananenplanten. ‘Gewone’ en dwerg varianten.

musa

De gewone bananenplant kan ongeveer 3 meter hoog worden. De dwerg variant ongeveer 2 meter. Wanneer je deze hoge kamerplant in een grote pot zet zal dit de groei stimuleren. Voor een overzicht van Musa planten kan je onze blog hierover lezen. Daar worden er 18 beschreven.

9. Euphorbia  cactus 

Deze cactus, die niet echt een cactus is maar tot de wolfsmelkfamilie behoort, kan zo groot worden tot hij omvalt. Hij kan vele vertakkingen krijgen. Dus wanneer je de Euphorbia op den duur goed ondersteunt kan hij echt een goede lengte krijgen.

Euphorbia  cactus

Deze kamerplant kan zeker 2,5 meter worden maar bij hoge ruimtes misschien nog wel meer. Belangrijk is dat hij wel in een ‘hoekje’ staat waar de kans op beweging het minste is. Loop je er vaak langs dan is de kans op omvallen groter wanneer de plant echt lengte gaat krijgen. Wil je de plant stekken omdat hij te hoog wordt of omdat hij op omkiepen staat, dan kan dat zeker. Je leest dit in onze blog over cactus stekken.

10. Geldboom – Pachira Aquatica 

Deze hoge kamerplant kan in huis ongeveer 2 meter hoog worden. Natuurlijk kun je deze Pachira ook kopen wanneer hij 2 meter is gegroeid.

Geldboom – Pachira Aquatica

De stam van deze geldboom wordt gevlochten en aan het uiteinde zitten bladeren die lijken op vingers. Deze geldboom is te koop vanaf 0,70 centimeter. De kunst is dan om zelf verder te vlechten…. 

11. Strelitzia

Deze prachtige Strelitzia kan wel 2 à 3 meter hoog worden wanneer hij in een pot staat. De prachtige grote bladeren groeien recht omhoog, wel tot aan het plafond.

Strelitzia

Het blad zelf kan wel 1 meter worden. Het is best een snelle groeier dus snoeien is wel een moeten wanneer je deze mooie Strelitzia in je huiskamer wilt laten staan. Wil je weten hoe je deze Strelitzia moet verzorgen, kijk dan even op onze blog.

12. Dracaena (Drakenbloed) 

Deze zeer langzaam groeiende Dracaena kan 2 meter worden. Deze hoge kamerplant is een zeer langzame groeier. Er komt ongeveer 10 à 15 centimeter per jaar bij dus je hoeft niet bang te zijn dat hij tegen je plafond aan komt te staan wanneer je een plant van een meter koopt.

Dracaena (Drakenbloed)

Het is een makkelijke kamerplant. Wil je meer informatie over de Drakenbloed en andere makkelijke kamerplanten, dan kun je deze vinden op onze blog over makkelijke kamerplanten. Hier staat een heel overzicht.

13. Goudpalm (Areca) 

Een volwassen Goudpalm kan ongeveer 1,80 meter worden in een pot in de huiskamer of kantoor. Oorspronkelijk komt deze plant uit Madagaskar en kunnen ze in het wild 6 tot 12 meter worden.

Goudpalm (Areca)

Met zijn ‘gevederde’ mooie bladeren neemt deze hoge kamerplant wel wat ruimte in maar geeft daar een wel wat voor terug. Een goed gezuiverde lucht.  

14. Calathea Zebrina 

Deze mooie Calathea Zebrina, met zijn donkergroene strepen die dwars over het blad lopen, kunnen 1 meter hoog worden.

Calathea Zebrina

Deze hoge kamerplant is een plant die ook in de breedte wat ruimte nodig heeft wanneer zijn bladeren overdag gaan zakken. Wanneer het avond is gaan de bladeren weer een beetje omhoog. 

15. Polyscias

Deze kamerplant kan zeker 1,5 meter worden. Zorg voor een plekje waar hij kan blijven staan wanneer hij groeit.

Polyscias

Deze hoge kamerplant kan er namelijk niet zo goed tegen wanneer hij wordt verplaatst. Wanneer de plant 1 keer per 2 jaar wordt verpot zal hij kunnen blijven groeien. Dus te kleine pot is minder groei. 

16. Alocasia (Olifantsoor) 

De Alocasia kan 4 meter hoog worden in hun oorspronkelijke omgeving (Borneo). Deze prachtige plant, met zijn bladeren tot ongeveer 90 centimeter, is er één om rekening mee te houden in de huiskamer.

hoge kamerplant

In het totaal kan deze kamerplant 1,5 meter worden. Het is een snelle groeier en zijn bladeren groeien over het algemeen redelijk recht naar boven. Door de zwaarte van het blad buigt deze iets door.  

17. Yucca (palmlelie) 

De Yucca kun je kopen met verschillende hoogte van de stam. Kies je dus voor een lage yucca of voor een hoge stam waardoor je natuurlijk direct al een hoge yucca hebt. 

Yucca (palmlelie)

De hoge kamerplant kan met gemak 2,5 meter worden door bladgroei die naar boven groeit. De yucca heeft wel verzorging nodig, wat je kunt lezen in onze blog.

18. Philondendron Xanadu 

Deze mooie Philondendron kan tot 1,20 hoog worden. Dit kan wel jaren duren. Het is niet echt een snelle groeier.  Hij wordt overigens net zo breed als dat hij lang is, op den duur.  

Philondendron Xanadu

Dit is de lijst van hoge kamerplant. Ik hoop dat je iets gevonden hebt wat perfect in je huis past.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen