3 x Hoe Vlinderstruik Stekken

hoe vlinderstruiken stekken

Vlinderstruiken zijn waarschijnlijk een van de meest kleurrijke planten die je in je tuin kunt hebben. Afhankelijk van hoe je ze snoeit kunnen ze namelijk tot in september bloemen produceren. Zo heb je dus het hele voorjaar en de zomer een kleurrijke vertoning in je tuin.

Snoeien van de vlinderstruik is een vak apart. Ook daar hebben wij een blog over geschreven. ‘Hoe Vlinderstruik Snoeien?‘ vertelt je er alles over.

Niet zo gek dus dat veel mensen zich afvragen hoe je een vlinderstruik kunt stekken. In het geval van deze struik zijn er maar liefst drie manieren (waarvan er eentje een stuk makkelijker is dan de andere). Daar gaan we dus naar kijken. Verder lees je ook enkele tips die het succes van je stek avontuur gaan vergroten. Lees snel verder!

1. Stekken Via Tak

Vlinderstruik stekken
Kies een tak zonder bloem om te stekken

De makkelijkste manier om een vlinderstruik te stekken is waarschijnlijk door stukjes van de tak af te knippen. Kies hiervoor het uiteinde van een gezonde tak. Knip vervolgens de bovenste 10 centimeter schuin af. Door het schuin af te knippen is de plant straks beter in staat voedingsstoffen op te nemen.

Verwijder vervolgens de onderste bladeren. Als je een goed gevulde plant wil dan is het aan te raden de bovenste 0.5 – 1 centimeter van je takje ook af te knippen. Verwijder vervolgens de onderste bladeren.

Daarna kun je de plant in de aarde zetten. Plaats de pot in een schaduwachtige plek waar wel veel licht is. Houdt de plant vervolgens warm en vochtig. Binnen een paar weken zal je de eerste wortels zien vormen. Nog een laatste tip: doe dit proces alleen in het voorjaar of de zomer. Dan is de plant namelijk op zijn sterkst en kan hij dit proces goed hebben.

2. Stekken Via De Kluit

Een andere mogelijkheid is om de plant te stekken via de kluit. Hiervoor moeten we de kluit uit elkaar gaan trekken en scheiden. In dit geval zal je de volwassen struik eerst uit moeten graven met kluit en al.

Vervolgens kun je de kluit en de takken uit elkaar trekken of een schep gebruiken om deze los van elkaar te snijden. Hoe voorzichtiger je dit aanpakt, hoe meer kans van slagen het heeft omdat er dan genoeg wortels overblijven.

Omdat je in dit geval al een hele plant hebt gestekt (wat je het beste kunt doen in het voorjaar of de zomer) kun je de plant gewoon in de potgrond zetten. Vervolgens kun je deze gewoon weer een mooie plek in je tuin geven. Zorg er wel voor dat je de plant water geeft na het stekken, hier worden ze vaak dorstig van.

3. Stekken Via Zaadjes

De laatste en waarschijnlijk ook de moeilijkste manier is om een vlinderstruik te stekken via de zaadjes. Dit betekent dat je de plant zijn bloeiperiode laat doormaken. Daarna is het mogelijk om de zaadjes te planten en daar nieuwe vlinderstruik uit te laten komen.

Om deze manier te gebruiken zal je eerst tot september moeten wachten. Dan groeien er op de takken van de plant namelijk allemaal groene stengels. Na verloop van tijd worden deze rood en dan langzaam bruin en houterig. Vervolgens klappen ze open en zie je lichtbruine bolletjes zitten. Hier zitten de zaadjes in en deze kun je afbreken van de plant.

Vervolgens moet je de zaadjes van het omhulsel scheiden. Dit gaat het makkelijkst met een kleine zeef van handformaat. De reden daarvoor is dat de zaadjes ontzettend klein zijn. Je breekt het omhulsel open en gooit de inhoud in de zeef, wat er aan de onderkant uitkomt zijn de kleine zaadjes.

Vervolgens kun je de zaadjes in een pot planten. Zorg ervoor dat er weinig aarde over de zaadjes heen ligt aangezien ze veel licht nodig hebben. Zorg er daarnaast voor dat de grond vochtig blijft. Tot slot is het goed om te weten dat deze zaadjes de winterkou nodig hebben om te kunnen groeien in het voorjaar, zet de pot dus gewoon de hele winter buiten neer en in het voorjaar zal je de eerste sprieten zien opkomen.

Vlinderstruik Stekken In Water

Een vlinderstruik stekken op water doe je eigenlijk alleen als je de eerste methode gebruikt waarbij je de takjes afknipt. De andere methodes zijn het meest gebaat bij de stekjes gewoon in de grond te zetten.

Het voordeel van stekken op water is dat je de wortels kunt zien groeien. Daarnaast kun je ze ook binnenshuis bewaren en zo kun je vaak de ideale plek uitkiezen voor je stekje wat nog tot leven moet komen.

Stekken op water is eigenlijk heel erg makkelijk. Als je een takje hebt afgeknipt zet je de onderkant gewoon in een glas in het water. Na 2-3 weken zal je de eerste wortels voorbij zien komen. Daarna worden deze groter. Als je ze dan in de aarde zet weet je bijna zeker dat ze gaan slagen.

Wanneer Vlinderstruik Stekken

We zeiden het net eigenlijk al: vlinderstruiken kun je het beste stekken in het voorjaar of de zomer. De reden hiervoor is dat de plant dan op zijn sterkst is. Als je deze dan stekt, zorgt dat ervoor dat het stekje veel energie heeft en dat vergroot de kans op wortelgroei.

Zou je dit bijvoorbeeld in het najaar of de winter doen dan zit de struik eigenlijk alweer in zijn winterslaap of bereidt hij zich daarop voor. Het stekje wat je dan plant heeft geen zin om wortels te groeien en daardoor sterft deze uiteindelijk af.

Tips Om Vlinderstruik Te Stekken

Tot slot nog enige tips om het succes van het stekken van je vlinderstruik te vergroten.

  • In het voorjaar kun je de plant dus het beste stekken, een goede richtlijn is dat je dit het beste kan doen na de eerste snoeibeurt van het jaar.
  • Vlinderstruiken, helemaal als het om stekjes gaat, houden van schaduw maar ook veel licht. Hiermee wordt bedoeld dat ze het liefst niet in direct zonlicht staan. Een beschut hoekje van je tuin is bijvoorbeeld een goed idee. Of anders een plek 1-2 meter achter het raamkozijn zodat ze het zonlicht niet direct opvangen.
  • Als je stekjes in een pot staan dan is het aan te raden deze wekelijks water te geven. Zet je ze vervolgens over naar de volle grond, dan is water geven niet meer nodig. Zorg er wel voor dat de grond niet te vochtig wordt, dan kunnen de nieuwe wortels gaan rotten. Gaan de bladeren hangen? Dan is de grond waarschijnlijk te droog en wordt het tijd voor extra water.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen