Hoe Liguster Stekken In De Winter Of Zomer

liguster

De Liguster wordt graag gebruikt als haag, al zie deze plant er ook prima uit als op zich staande struik. Naast het mooie uiterlijk heeft de Liguster nog vele andere voordelen: de plant is wintergroen, sterk, bestand tegen de meeste ziektes én bloeit in de zomer. Geen wonder dus dat veel mensen hun Liguster stekken!

Doordat de plant in de zomer bloeit is het dus ook een prima heester voor als je meer bijen en vlinders in de tuin wilt hebben.

Benieuwd naar meer planten die bijen aantrekken? Bekijk dan deze blog die wij al eerder schreven: “Bijenplanten Top 20”.

De Liguster stek je het beste in de winter, al gaat het ook prima in de zomer. Hieronder lees je precies hoe je in beide jaargetijden het beste te werk gaat.

Over het algemeen stek je de Liguster als volgt:

  • Snijd een halfhouten top (zomerstekken) of het houten middenstuk (winterstekken) van de plant af. Doe dit op aan de onderkant op 45 graden net onder een oog en aan de bovenkant horizontaal boven een oog.
  • Zorg ervoor dat elk stekje minimaal 15 centimeter is.
  • Haal de blaadjes aan de onderkant van het stekje af.
  • Plant het stekje in een pot of direct in de grond, afhankelijk van het jaargetijde.
  • Geef het stekje meteen water en zorg dat de stekjes altijd vochtig staan (niet drijfnat!).
  • Dek de stekjes af met een plastic zak en zet ze op een schaduwrijke plek.

Omdat winterstekken en zomerstekken maar een klein beetje verschillen raad ik je aan om ‘Zomerstekken’ goed te lezen en vervolgens de verschillen onder het kopje ‘Winterstekken’ te lezen.

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

Hoe Liguster Zomerstekken Maken?

Maak altijd gebruik van een scherp en schoon mesje of schaar. Met bot gereedschap verwond je de moederplant en het stekje meer dan nodig, waardoor de overlevingskans daalt.

Schoon gereedschap is net zo belangrijk, Als er nog bacteriën op het mes zitten breng je deze over op het stekje en de moederplant, waardoor de kans op ziektes verhoogd wordt. Het gereedschap maak je schoon door het even te verhitten boven een vlam, of schoon te maken met wat alcohol.

Bij het zomerstekken maken we gebruik van de halfhouten toppen van de Liguster. Deze snijd je af op een hoek van 45 graden. Zorg ervoor dat elk stekje minimaal 15 centimeter lang is. Je snijdt elke stekje af onder een verdikking, ook wel oog genoemd. Ook snijd je de bovenkant recht af net boven een oog. In elk stekje heb je dus in ieder geval twee ogen.  

Als het kan is het een goed idee om ook wat van de bast te houden aan het stekje, dit zorgt er namelijk voor dat er makkelijker wortels groeien.

Vervolgens haal je de blaadjes aan de onderste helft van de stek af. Dit doe je om te voorkomen dat deze blaadjes gaan rotten wanneer je het stekje in de grond steekt én voorkomt het dat er teveel vocht verdampt. Daarnaast zal het stekje geen energie meer hoeven sturen naar deze blaadjes. Het plantje kan deze energie dus gebruiken voor de aanmaak van nieuwe wortels.

Als je stekje veel grote bladeren heeft, kun je eventueel ook wat van de bovenste bladeren weghalen.

Wanneer de blaadjes deels zijn weggehaald kun je deze in een bak of pot gevuld met potgrond planten. Het is aan te raden meerdere stekjes te nemen en elk stekje in een eigen pot te zetten. Het is namelijk zo dat er bij het stekken van Liguster een kans bestaat dat er schimmel ontstaand vanwege de grote hoeveelheid water die een nieuw stekje nodig heeft.  

Het Planten Van Een Ligusterstekje

We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes.

Om het stekje te planten, maak je gaten in de grond met je vinger of de achterkant van een houten lepel en steek je het stekje hier een paar centimeter in. Zorg ervoor dat het stekje diep genoeg in de grond staat dat het stevig staat en niet snel omvalt.

Vervolgens geef je de stekjes water. De Liguster stekjes moeten altijd vochtig staan. Ze hebben in het begin nog geen wortels, maar hebben wel veel water nodig, om toch genoeg op te nemen. Voorkom echter ook dat je teveel water geeft, anders verdrinken de stekjes en kunnen eventuele wortels gaan rotten.

Het beste geef je de plantjes meteen na het stekken water, genoeg zodat de grond vochtig is, maar niet drijfnat. Vervolgens kun je elke dag even checken of er opnieuw water gegeven moet worden. Dit doe je het beste door een vinger een paar centimeter in de grond te duwen. Wanneer de aarde vochtig is kun je nog even wachten met water geven.

Wanneer je de stekjes na het planten hebt watergegeven, kun je deze afdekken met doorzichtig plastic en deze plaatsen op een plekje in de tuin met veel schaduw. Een beetje licht kan wel, maar direct zonlicht is echt niet goed voor de nieuwe stekjes. Ook kun je het plastic er elke dag een uurtje afhalen om het een beetje door te laten luchten.

Uitplanten of verpotten kan in de herfst. Let er wel op dat de nieuwe plantjes nog enigszins fragiel zijn en dus niet tegen vorst kunnen. Heb je geen vorstvrije plek in de tuin, dan kun je beter nog wachten en de planten en in de lente uitplanten.

Hoe Liguster Winterstekken Maken

Het nemen van een winterstek is grotendeels hetzelfde, maar er zijn verschillen. Een verschil is, dat we hier alleen gebruikmaken van de houtachtige delen van de plant en de bovenkant en onderkant volledig afknippen. Alleen het middelste gedeelte is geschikt om te stekken.

Als de nieuwe stekjes goed voorbereid zijn, kun je ze in de grond zetten. Zorg ervoor dat dit zanderige grond is, zodat de stekjes niet bevriezen. Als jouw tuin zanderige grond heeft, kun je ze dus direct in de tuin plaatsen. Zo niet, dan is het beter om ze in een pot te laten beginnen. Wanneer je geen zanderige grond hebt, kun je de nieuwe stekjes ook in potten met potgrond stoppen, maar zorg er dan wel voor dat ze op een plek staan waar ze niet bevriezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een onverwarmde kas.

Als de stekken in het voorjaar uitlopen, weet je dat het stekken is gelukt en kun je ze in de tuin uitplanten.

Volwassen ligusters en ligusterhaag moeten regelmatig gesnoeid worden. Lees hier alles over in onze blog ‘Hoe Liguster Snoeien? Een complete uitleg.‘ en je weet gelijk hoe het moet.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen