Hoe Liguster Snoeien? Een Complete Uitleg

liguster

De Liguster is in Nederland waarschijnlijk een van de populairste hagen die er is. Niet zo gek ook als je bedenkt dat deze plant relatief makkelijk in het onderhoud is én daarnaast ook nog goed tegen koude temperaturen kan. Aan de andere kant is het een feit dat de Liguster ook snel groeit, dus hoe snoei je deze haag eigenlijk?

  • Gebruik een scherpe heggenschaar
  • Snoei de Liguster in mei, dan staat deze nog niet in bloei
  • Snoei ongeveer 15 centimeter van de haag af
  • Zorg ervoor dat de onderkant ongeveer 10 centimter breder is dan de bovenkant
  • In september snoei je de heg nogmaals

Nu je dit weet gaan we hieronder even wat dieper in op de details. Als eerste bespreken we wanneer je een liguster moet snoeien. Daarnaast bespreken we ook hoe je de plant moet snoeien als deze net is aangeplant of als je deze een drastische snoeibeurt wil geven. Tot slot bespreken we nog een paar dingen waar je bij specifieke soorten Liguster rekening mee moet houden. Lees snel verder!

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Wanneer Moet Je Een Liguster Snoeien?

Ligusters groeien ontzettend snel. Dat heeft verschillende voordelen, zo kan de plant goed tegen een stootje (hij groeit toch weer snel) en is het een geliefde haag om bijvoorbeeld een tuin mee af te schermen. Toch zorgt dat ervoor dat de plant ook snel een beetje overwoekert eruit kan komen te zien. Dus hoe pak je dit aan?

Als eerste is het goed om te weten dat je de haag waarschijnlijk 2-3x per jaar zal moeten snoeien. De Liguster bloeit in de periode van juni-juli. Het liefst wil je de haag in deze periode lekker met rust laten. De energie die de plant gebruikt om te bloeien is schaars en snoeien tijdens de bloei vernietigd niet alleen de bloemen maar zal ook de plant verzwakken.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

liguster snoeien

De eerste snoeibeurt zal daarom plaatsvinden in mei. In deze periode heeft de plant namelijk nog genoeg energie én is de vorstperiode ook al voorbij. De kans is groot dat de plant na een hele winter wat onderhoud nodig heeft. Snoei deze daarom 15 centimeter terug (meer mag ook als dat nodig is, maar met regelmatig onderhoud zal 15 centimeter genoeg zijn).

Daarna laat je de plant dus lekker uitbloeien. Je kunt er de klok echter op gelijk zetten dat de Liguster 4 maanden later alweer uit model is gegroeid. Om ervoor te zorgen dat deze ook nog een beetje mooi de winter in gaat is het aan te raden ook nog een snoeibeurt in eind augustus of begin september in te lassen. De plant heeft dan nog genoeg tijd om te herstellen.

Snoeien nét voor of in de winter is namelijk niet aan te raden. De Liguster heeft dan niet genoeg energie en tijd meer om te herstellen. Dat betekent dat sommige takken zullen afsterven en daardoor maak je jouw haag dus permanent stuk. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wist je trouwens dat de Liguster ook goed te stekken is? Zo zorg je ervoor dat je meer Ligusters in je tuin krijgt zonder dat je deze hoeft te kopen. Hoe je dat doet lees je hier: Hoe Liguster Stekken (In De Zomer En Winter)

Snoeien Op Een Bewolkte Of Zonnige Dag?

Verder is het goed om te weten dat je de plant het liefste snoeit op een bewolkte dag. Snoeien levert namelijk ontzettend veel schade op aan de plant. In principe verwond je de plant om ervoor te zorgen dat deze niet uit de klauwen groeit.

Als je deze snoeit op een hele hete dag dan worden de ”wonden” van de plant blootgesteld aan veel zonlicht en hitte. Dat zorgt ervoor dat deze kunnen verbranden en daardoor zullen de bladeren niet meer terug groeien. Kies dus een dag uit waarop je hier geen last van zult hebben.

Liguster In De Juiste Vorm Snoeien?

Zoals we aan het begin van het artikel al zeiden is het aan te raden de Liguster niet precies recht te snoeien. Het liefst zorg je ervoor dat de onderkant zo’n 10 centimeter breder is dan de bovenkant. In principe snoei je de Liguster dus schuin af.

liguster smoeien

De reden hiervoor is dat de plant aan de bovenkant een stuk meer zonlicht zal ontvangen dan de onderkant. Dat zorgt er dan weer voor dat de bovenkant altijd sneller groeit dan de onderkant. Als je de Ligusterhaag dus recht af zou snoeien dan is deze na een paar maanden een stuk breder aan de bovenkant dan aan de onderkant.

Liguster Snoeien Op Stam?

Soms hebben mensen de Liguster niet als haag maar op stam, vaak hebben we het dan over een Bolliguster. De naam verklapt het eigenlijk al, deze Liguster heeft eigenlijk altijd een bolvorm. Toch is het goed om te weten dat het snoeiproces eigenlijk niet anders in elkaar zit dan bij de ”normale” Liguster.

Wel is het zo dat deze Liguster door zijn specifieke vorm goed moet worden bijgehouden. Als je deze 1x per jaar besluit te snoeien dan is de kans groot dat je een groot gedeelte van het jaar tegen een overwoekerde plant aan zit te kijken. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Liguster Snoeien Na Aanplant?

De Liguster kun je na het planten direct snoeien. Als je alle bovenstaande richtlijnen in gedachte houdt zou dat geen enkel probleem moeten zijn. Wel is het goed om te weten dat je in dit geval alleen de zijkanten van de Liguster wil snoeien. De bovenkant laat je het liefst nog een paar maanden met rust. Zo geef je de haag de kans om door te groeien in plaats van zijn groei direct te remmen, tenzij je natuurlijk niet wilt dat de haag hoger wordt, dan mag je deze wel gewoon snoeien aan de bovenkant.

Wil Je Een Liguster Drastisch Snoeien?

Ligusters zijn ontzettend sterke planten en dat betekent dat je ze ook heel erg goed drastisch kunt snoeien als je dit een tijdje niet hebt gedaan. Wel is het verstandig om deze drastische snoeibeurt in te plannen voor het voorjaar. Op deze manier heeft de plant nog een hele zomer om zich te herstellen. Doe je dit in de herfst of het einde van de zomer dan bestaat de kans dat deze niet helemaal lekker herstelt.

Zorg er verder voor dat je vooral de oude en verharde takken het meeste wegsnoeit. Deze takken leveren namelijk het minste groei op en zitten de plant vaak alleen maar in de weg. De jonge takken met nieuwe bladeren wil je natuurlijk laten zitten, deze zullen na de snoeibeurt voor nieuwe bladeren en bloemen zorgen.

Verschillende Soorten Liguster Snoeien?

Tot slot is het goed om te weten dat er verschillende soorten Liguster zijn. Sommige lenen zich beter voor een formeel uiterlijk, terwijl andere het beter doen in een informelere setting. Hun snoeibehoeften verschillen daarom ook.

Zowel de Bonte Haagliguster als de Haagliguster lenen zich het beste voor een formelere tuin. Als je op zoek bent naar een ”gezellige/landelijke” uitstraling dan zijn de Wintergroenen Haagliguster of de Gewone Liguster betere keuzes. Als je een formelere haag kiest houdt er dan rekening mee dat 2-3x per jaar snoeien aan te raden is. Voor de landelijke soorten kun je goed wegkomen met 1-2x per jaar.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen