2 x Hoe Lavendel Stekken, Echt Heel Makkelijk!

Zomerbloeiers vaste plant

Lavendel is een echte huis,-tuin,- en keuken favoriet in Nederland. De prachtige paarse bloemen geven een kleurrijke boost aan onze perken en gazons. Daarnaast zijn de planten relatief makkelijk in het onderhoud. Niet zo gek dus dat veel mensen ze ook graag willen stekken. Hoe doe je dat eigenlijk?

Hoe lavendel stekken?

  • Knip een stuk van 10-12 centimeter af net onder een ‘knooppunt’
  • Verwijder de bladeren aan de onderste 5 centimeter van de plant
  • Schraap het schors aan de onderkant er vanaf
  • Zet de plant in een pot van 15 centimeter breed met goede waterafvoer
  • Zet de plant in de aarde en druk goed aan
  • Doe een plastic zakje om de pot om de luchtvochtigheid te verhogen
  • Plaats de plant op een plek met veel licht maar weinig direct zonlicht
  • Knip na 2-3 weken een klein gat in het zakje
  • Verwijder na 4-6 weken het zakje helemaal

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken! Als eerste bespreken we de twee opties die je hebt om lavendel te stekken. Daarna kijken we hoe je het stekproces aanpakt. Tot slot zie je hoe je de planten het beste stekt in aarde en water én geven we nog wat tips om het succes te vergroten. Lees snel verder!

Lees ook: Is Lavendel Giftig? Alles Wat Je Moet Weten

Verschil Tussen Zachthout En Hardhout Stekken Van Lavendel

Als je lavendel wilt stekken dan zijn er twee manieren waarop je dat kunt doen. Dat komt doordat lavendel vaak bestaat uit twee soorten ’takken’. De ene noemen we zachthout en het andere noemen we hardhout.

Zachthout bestaat eigenlijk uit de top van de nieuwe stengels. Dit is dus het nieuwe gedeelte van de plant wat in het voorjaar net is begonnen met groeien. Zachthout heeft verschillende voordelen ten opzichte van hardhout.

Doordat zachthout nog zo jong is zit het ook vol met energie. Dat zorgt ervoor dat ze over het algemeen snel wortel schieten. Daarnaast kun je ook meerdere stekjes pakken zonder dat je de volwassen plant stuk maakt. Dat is natuurlijk ook een voordeel. Wel is het zo dat je deze stekjes alleen in het voorjaar kunt pakken omdat dat het moment is waarop ze groeien.

Aan de andere kant hebben we hardhout stekjes. Eigenlijk begint elk stekje als zachthout en wordt het, naarmate de tijd verstrekt, harder en harder totdat het in de categorie hardhout valt. Het voordeel van hardhout is dat je de plant ook kunt stekken in het najaar met deze methode (al is het voorjaar ook nog een optie). Nadeel is wel dat je de moederplant misschien teveel beschadigd. Wees hier dus voorzichtig mee.

Over het algemeen is het aan te raden te kiezen voor hardhouten stekjes. De reden hiervoor is dat de meeste zachthout stekjes op het punt staan om te bloeien of al in bloei zijn. Dat zorgt ervoor dat de energie van de plant in de bloem gaat zitten. Mocht je deze plant stekken dan is de kans groot dat die het niet overleeft. Hardhouten stekjes zijn in dat opzicht betrouwbaarder.

Lees ook: Hoe Lavendel Verzorgen Voor Een Mooie Bloei?

Hoe Lavendel Stekken?

Welk soort hout je ook kiest, het stekproces ziet er hetzelfde uit. Kies altijd een sterke, rechte en gezonde stam. Als de stam en de bladeren een goede kleur hebben dan is deze waarschijnlijk sterk genoeg.

Knip de plant vervolgens af en zorg dat je een stuk van 10-12 centimeter overhoudt om te stekken. Knip de plant ook net af onder het ‘knooppunt’. Dat is het punt waarop een stengel zich opsplitst in meerdere vertakkingen.

Verwijder vervolgens alle bladeren die aan de onderste 5 centimeter van het stekje zitten. Pak daarna een scherp mes en schraap van dit onderste gedeelte het schors af.

Bekijk de leuke stekvaasjes bij bol.com.

Lavendel Stekken In Aarde

Vervolgens wordt het tijd om de lavendel in de aarde te gaan stekken. Voor het beste resultaat pot je ze in eerste instantie op. Hiervoor heb je een pot nodig van ongeveer 15 centimeter breed. Deze vul je met een kleine laag aan drainagemateriaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleikorrels.

Bovenop het drainagemateriaal vul je de pot vervolgens met de aarde die je in huis hebt. Steek de stekjes vervolgens zo’n 5-6 centimeter in de aarde. In een pot van zo’n 15 centimeter breed kun je een stuk of 3-4 stekjes stoppen. Druk de aarde vervolgens goed aan zodat de stekjes rechtop staan en blijven staan.

Vervolgens geef je de plant een beetje water zodat de aarde wat vochtig is. Lavendel houdt daarnaast ook van een vochtige omgeving. Daarom is het slim om over de pot een plastic zakje te doen die de luchtvochtigheid op pijl houdt. Maak dit plastic zakje bijvoorbeeld vast met een elastiekje.

Na een paar weken knip je een gat van ongeveer 2 centimeter in het plastic zakje. Zo kan de plant gewend raken aan de luchtvochtigheid van de buitenwereld. Na 4-6 weken zijn de wortels goed gegroeid en kun je het plastic zakje verwijderen.

Als je de plant buiten zet, zet de pot dan op een warme locatie die niet in direct zonlicht staat. De plant houdt van warmte, maar direct zonlicht kan ervoor zorgen dat de stekjes verbranden en dan kun je weer opnieuw beginnen.

Als je de plant binnen zet dan kun je deze achter een raam op het zuiden of het westen zetten. Hierdoor zorg je ervoor dat er veel licht op de plant komt, maar dat deze niet volledig in de zon staat te branden.

Lavendel Stekken Op Water

Een andere manier om lavendel te stekken is door ze op water te zetten. Deze methode is eigenlijk heel makkelijk, maar heeft over het algemeen net iets minder kans van slagen. Reden daarvoor is dat de stekjes vaak wat meer moeite hebben als je ze in de potgrond gaat zetten.

hoe lavendel stekken

Mocht je deze methode willen gebruiken is het eigenlijk vooral belangrijk het onderste gedeelte in water te zetten. Dit is het gedeelte waarvan je de bladeren hebt verwijderd en het schors eraf hebt geschraapt.

Na 2-4 weken zul je vervolgens de eerste wortels tevoorschijn komen. Als je een stuk of 6-8 goede wortels hebt zitten dan kun je overzetten naar de potgrond.

Wanneer Lavendel Stekken?

De beste periode om lavendel te stekken is aan het einde van het voorjaar of aan het begin van de zomer. De reden hiervoor is dat de plant dan op zijn sterkst is en wortels snel zullen groeien.

Ga je voor het voorjaar dan heb je dus de keuze uit zachthout of hardhout stekjes. Ga je meer richting de zomer of toch het najaar dan zul je het stekproces moeten aangaan met hardhout stekjes.

Het is nooit aan te raden lavendel te stekken in het late najaar of tijdens de winter. Planten gaan tijdens deze periode in een winterslaap en hebben al hun energie gebruikt om tijdens het voorjaar en de zomer te groeien. Als je ze dan probeert te stekken is de kans van slagen relatief klein.

Lavendel Zaaien Of Stekken?

Een andere manier om lavendel te stekken is door het te zaaien. Mocht je het leuk vinden om dit proces aan te gaan dan is dat een optie. Vanzelfsprekend duurt dit langer dan het normale stekken. Echter, als je veel lavendelplanten wilt stekken dan is dit wel een optie.

Gebruik hiervoor stekbakjes en doe daar de aarde in die je voor de lavendel hebt. Leg hier vervolgens de zaadjes op en bedek deze met een klein laagje aarde. Net als met het stekken ga je dit proces het liefst aan tussen februari – juli omdat dat goed uitkomt met het overzetten van de planten in de potgrond.

Als je de zaadjes hebt geprepareerd dan zorg je er weer voor dat de aarde licht vochtig is. Vervolgens stop je de stekbakjes weer in een plastic zak en herhaal je het proces van het stekken in aarde.

Na een week of drie zul je de eerste sprietjes tevoorschijn zien komen. Als de planten op een gegeven moment groot genoeg zijn om ze over te zetten kun je ze in de potgrond zetten.

Als de plantjes groot genoeg zijn om naar buiten te gaan is het goed om dit niet direct te doen. Ze moeten de eerste dagen gewend raken aan de vaak koudere buitenlucht. Zet ze daarom over een periode van 7-10 dagen een paar uurtjes buiten. Zo raken ze niet in shock als ze de overstap moeten maken.

Zorg er natuurlijk wel voor dat het risico op vorst op dat moment is verdwenen. Een keer goede vorst kan de kleine kwetsbare planten namelijk compleet stukmaken.

Gedroogde Lavendel Stekken?

Soms vragen mensen zich ook weleens af of je gedroogde lavendel ook kunt stekken. Dit is helaas niet mogelijk. Doordat de plant compleet is uitgedroogd zit er eigenlijk geen leven meer in. Daardoor zal deze ook geen wortel schieten als deze in de potgrond wordt neergezet.

Lavendel Stekken En Verzorgen

Tot slot nog een paar tips om je lavendel stekken zo goed mogelijk te verzorgen. Zo vergroot je de kans van slagen namelijk enorm.

  • Als de plant uiteindelijk in de volle grond is geplant is het een goed idee deze genoeg water te geven. Het is niet de bedoeling om de aarde kletsnat te maken, maar vochtig is zeker niet verkeerd. Dit is helemaal een goed idee voor het eerste zomerseizoen. De jaren daarna zal de plant redelijk goed tegen droogte kunnen.
  • Als de plant groeit zul je deze ook eens in de zoveel tijd moeten snoeien. Dit doe je het beste in de late zomer als de plant is uitgebloeid. Knip de plant bijna terug tot op zijn originele lengte, maar laat 1-2 centimeter aan nieuwe groei zitten. Als je ze teveel afknipt, zal de plant namelijk niet meer door groeien.

Lees ook: Hoe Lavendel Verzorgen Voor Een Mooie Bloei?

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen