Hoe Coniferen Snoeien, Van Boom Tot Haag?

coniferen snoeien

Van de conifeer bestaan ongeveer 600 soorten, ook de dennenboom is een conifeer. Dus de naaldboom is ook een conifeer. Coniferen die wij in de tuin hebben staan zijn meestal dichte bomen die een haag vormen of ze staan solitair in de tuin en zijn in een mooie vorm gesnoeid, maar hoe doe je dat; Hoe coniferen snoeien.

De coniferen snoeien we met een elektrische heggenschaar, je scheert de haag terug in vorm. Snoeien doe je in mei/begin juni en in september. Snoei niet de diep, dan worden de coniferen bruin. Ook de solitaire boom snoeien we dan in de vorm.

Coniferen bomen en hagen moet gesnoeid worden anders krijgen ze een vorm die wij niet wensen en wordt de haag te breed en te hoog. Schubconiferen worden meestal voor een haag gebruikt en naaldbomen staan meestal solitair.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Wanneer Coniferen Snoeien?

Als eerste, wat gaan we snoeien een haag of een boom? Dit onderscheid moeten we maken als we over het snoeien van coniferen hebben.

De coniferen haag moet twee keer per jaar gesnoeid worden. De eerste keer is eind mei/begin juni. Heb je een snel groeiende haag dan kan je gerust vaker snoeien.

De tweede keer is in september, voordat de de winterperiode begint. Snoei echter niet tijdens een koude periode, gelukkig komt dit in september niet vaak voor.

Voor de solitaire conifeer geldt het zelfde als voor de haag. Ook 2 keer per jaar snoeien, de eerste keer eind mei/begin juni en de tweede keer in september.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Coniferen Snoeien Met Warm Weer

Tijdens warm weer kan je de conifeer snoeien, liever niet, maar het kan. Kijk echter uit voor warm weer én de volle zon. Door snoeien beschadigen we de takken van de conifeer. Door direct zonlicht zal de wond van de tak snel uitdrogen en dit kan zorgen voor blijvende schade en een bruine conifeer of bruine takken.

Ook bij een lange droge periode is het niet verstandig om te snoeien. De takken kunnen ook dan snel uitdrogen daar de conifeer weinig vocht op kan nemen.

Snoei bij voorkeur op een bewolkte dag en het liefst bij een temperatuur die niet te hoog is. Gelukkig komen zulke dagen voor in de maand mei en september.

Voor het snoeien moeten coniferen geplant worden. Lees hoe je dit goed kan doen in onze blog ‘Hoe Coniferen Planten? Van Boom Tot Haag‘.

Coniferen Snoeien Vorst

In de winter zijn de planten in rust. Het is daarom niet verstandig om de conifeer te snoeien. De snijplekken van de takken kunnen tijdens een vorstperiode bevriezen en zo loopt de plant alleen maar schade op. Kortom, niet snoeien tijdens vorst.

Coniferen Haag Snoeien

Voor het snoeien van de haag zullen we onderstaand diverse situatie behandelen. Echter is één ding heel belangrijk om te weten.

Snoei de haag aan de bovenkant smaller dan aan de bovenkant. Hierdoor krijgt de onderkant ook voldoende licht en zal deze na verloop van tijd niet dun en bruin worden. Maak er een soort piramide vorm van.

Te Breede Coniferen Snoeien

Als je haag al een vorm heeft is het slim om deze haag weer in vorm terug te brengen. Je scheer als het waren je haag, en je volgt de lijnen van de haag. Dit noemen we in model snoeien.

coniferen snoeien

Dit scheren kan je het beste doen met een elektrische heggenschaar. Ga met de schaar langs je heg en verwijder de uitlopers. Let er wel op dat de onderkant breed blijft en de bovenkant smaller is. Zo verwijder je alle uitlopers en is je haag weer in model.

Het kan ook zijn dat de haag te breed is geworden en deze moeten we dan terugsnoeien. Dit is best lastig om te doen en dit kan je beter voorkomen. De conifeer groeit namelijk niet meer op oud hout. Dus als je te ver terug snoeit kan gaten in je haag krijgen. Deze zullen uiteindelijk wel weer dicht groeien maar dit kan een paar jaar duren.

Snoei de haag iets meer terug dan de snoeilijn. Echter niet te ver terug. Voorkom dat je op oud hout terecht komt. Dus goed kijken waar je mee bezig bent is belangrijk. Neem telkens even afstand en kijk goed wat je wilt doen.

Door terugsnoeien heeft je haag een ‘opdonder’ gehad waarvan hij moet herstellen. Dit kan wel even duren voordat je weer een mooie volle haag hebt. Dus voorkomen is beter dan genezen; laat je coniferen niet te breed worden.

Veel Te Hoge Coniferen Snoeien

Een coniferen haag kan ineens veel te hoog worden en deze wil je dan terugsnoeien. Dat kan heel goed bij een conifeer. In hoogte terugsnoeien gaat zelfs makkelijker dan in de breedte terugsnoeien.

Snoei de haag in de hoogte terug met de heggenschaar en gebruik een goede takkenschaar voor de zwaardere takken. Belangrijk is nu om de haag aan de zijkant niet te snoeien. Je conifeer zal dan veel sneller herstellen. Breek de takken niet af, want dan trek je met alle waarschijnlijkheid een stuk van de bast mee waardoor de conifeer ziek kan worden.

Na 1 of 2 jaar zal je conifeer weer mooi vol zijn aan de bovenkant. De nieuwe takken zijn voorbij het oude hout gegaan. De bovenkant ziet er weer mooi vol uit.

Verwaarloosde Coniferen Snoeien

Een Verwaarloosde coniferen snoeien is best een lastige klus. Je zal dit voorzichtig moeten doen en dan is het nog maar hopen dat de coniferen ooit weer in model komen.

Coniferen groeien namelijk niet meer op oud hout. Als je binnen bij de stammen kijkt van de coniferen zal je geen groen zien, het groen van de conifeer zit aan de buitenkant op nieuw hout. Dus als je te ver terug snoeit krijg je er geen groen voor terug. Zorg er dus altijd voor dat je op nieuw hout zit met terugsnoeien. Lukt dit niet dan moet je echt overwegen of je de coniferen wilt vervangen.

Coniferen snoeien een kant

Denk je dat het toch lukt, dan kan je het volgende doen om de coniferen te helpen herstellen. Snoei eerst één kant van de haag en het volgende jaar de andere kant. Zo help je de haag om te overleven. Dus snoei de haag in de hoogte en één kant in de breedte.

Jonge Coniferen Snoeien

Wanneer je een jonge haag hebt staan is het aan te raden gelijk te beginnen met snoeien. Door te snoeien worden nieuwe scheuten geproduceerd en zal je haag snel een volle haag worden. Wacht je met snoeien dan krijg je lange takken en is je haag straks moeilijk in model te brengen.

Let wel op hoe hoog en breed je de haag wilt hebben. Een gemiddelde haag is 40 tot 60 cm breed en 180 -200 cm hoog.

Is de haag nog niet op de gewenste hoogte dan kan je wachten met het op hoogte snoeien. Snoei in ieder geval wel de haag op breedte zo krijg je een volle haag. Let er wel op dat de onderkant van de conifeer iets breder is dan de bovenkant. Zo vangt de conifeer ook licht aan de onderkant.

Coniferen Snoeien Bruin

Het kan zijn dat na het snoeien de coniferen bruin worden. Dit komt omdat de takken beschadigd zijn en moeten herstellen. Dit herstellen kan enige tijd duren en bruine takken opleveren. Deze bruine stukken kan je straks met een handschaar verwijderen.

Ook kan het zijn dat de coniferen op bepaalde plaatsen te ver terug gesnoeid is. Dit kan je opvangen door de takken die naast de bruine plekken zitten naar de bruine plekken toe te leiden. Bind deze takken vast met een touwtje en wanneer ze gaan groeien, groeien ze de kan op van de bruine plekken.

Als alle coniferen bruin worden en er is niet gesnoeid dat is dit een teken van vochtgebrek. Geef je haag of coniferen water, veel water en hopen dat het goedkomt.

Tips die je nodig kunt hebben tijdens het snoeien kun je terug zien op deze video!

Coniferen Snoeien Tot Op Stam

Zoals al een paar keer aangegeven groeit de conifeer op nieuw hout. Wanneer je de conifeer snoeit tot op de stam zal dit een gat in je haag opleveren. De meeste planten hebben slapende knoppen die tot ontwikkeling komen wanneer de plant sterk gesnoeid wordt. De conifeer heeft deze niet en zal dus geen nieuwe takken geven op plaatsen waar de conifeer gesnoeid is tot op de stam.

Wanneer je een solitaire boom hebt kan je deze wel terugsnoeien. Dit kan je doen als je bijvoorbeeld een conifeer op stam wil maken.

Snoeien Coniferen Op Stam

Een conifeer op stam snoeien doe je met een handschaar. Gebruik geen grote heggenschaar. Als de boom al een vorm heeft volg dan de lijnen van de boom en knip de uitlopers weg. Verwijder dood hout en kruisende takken.

coniferen snoeien

Ook hier niet terugsnoeien tot oud hout, dan krijg je bruine plekken.

Bol Conifeer Snoeien

Voor de bol conifeer geldt hetzelfde als voor alle coniferen. Snoei de bol terug in de vorm met een handschaar of een kleine elektrische schaar. Snoei niet te diep, want dan krijg je bruine plekken.

De periode voor het snoeien van de bol conifeer is mei/begin juni en voor de tweede keer in september.

Solitaire Coniferen Snoeien

Een solitaire conifeer snoeien is makkelijk om te doen als deze al de vorm heeft. Knip de uitlopers weg met een handschaar en knip de boom weer in de gewenste vorm.

Ook naald coniferen wordt gesnoeid om de boom in model te houden. Neem hiervoor een takkenschaar en doe het voorzichtig, want ook de naald conifeer groeit op nieuw hout. Te diep snoeien geeft ook hier gaten in de boom.

Ook nu opletten dat je niet te diep snoeit, want dat geef ook bij de solitaire conifeer bruine plekken.

Verder is er niet veel meer nodig. Snoei één keer in mei/begin juni en de tweede keer in september. Dat is alles.

Natte Coniferen Snoeien

Zijn de coniferen nat door de regen dan is het een prima moment om te snoeien. Het vocht heeft een beschermende werking tijdens snoeien. Dit gaat snoeischade dus tegen.

Ook kan je de haag eerst goed nat maken voordat je gaat snoeien. Dit heeft hetzelfde effect als regen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen