Hoe Coniferen Planten? Van Boom Tot Haag

coniferen planten

Wist je dat ook de dennenboom een is conifeer is? Van de conifeer bestaan ongeveer 600 soorten, dus de naaldboom is ook een conifeer. Coniferen kunnen solitair geplaatst worden maar ook dicht naast elkaar en dan vormen ze de welbekende coniferenhaag. Maar hoe doe je dat nu goed?; Hoe coniferen planten?

Maak een gat of geul iets groter dan de kluit of pot van de conifeer. Verwijder rondom het gat alle onkruid. Meng tuinturf met de grond in het gat. Plaats de coniferen en vul het gat op. Druk de grond aan en geef 2 -3 keer per week water.

Niet alleen het goed planten van de conifeer is belangrijk, maar ook het snoeien. Ook hier hebben wij een blog over geschreven ‘Hoe Coniferen Snoeien? Van Boom Tot Haag‘ vertelt je er alles over. Maar nu eerst verder met het planten van coniferen.

Wanneer Coniferen Planten

Dat de conifeer een makkelijke plant is in het onderhoud is algemeen bekend. Ze hebben bijna geen verzorging nodig alleen een keer snoeien per jaar. Het planten van de conifeer is ook makkelijk. Makkelijk om te doen en ook makkelijk in het jaar. Dat kan het hele jaar rond. Maar voor coniferen met kluit moet even een onderscheid gemaakt worden, want die hebben wel een voorkeursperiode.

Coniferen Planten Beste Tijd

Zo makkelijk als de plant is blijkt ook wel bij het moment van planten. De conifeer in pot kan je het hele jaar door planten, echt het hele jaar.

Koopje een conifeer met kluit, dan is de beste periode om de conifeer te planten van eind augustus tot eind september. In de herfst zullen de wortels van de conifeer aanslaan, waardoor je in de lente al een mooie groeiende conifeer hebt. Ook de conifeer met kluit kan je het hele jaar door planten maar echter niet in een vorst periode.

Samenvattend, de conifeer kan je het hele jaar planten maar niet tijdens vorst. De conifeer met kluit kan je het beste planten in augustus/september.

Coniferenhaag Planten

Het planten van de coniferenhaag is best wel even een klusje en neemt veel tijd in beslag. Je hebt vast al een plaats uitgekozen waar de coniferenhaag moet komen. Laten we dan beginnen met het planten van de haag.

coniferenhaag
  1. Maak de grond rondom de plaats waar de haag moet komen onkruid vrij. Onkruid haalt namelijk voedingsstoffen uit de bodem die de coniferen ook nodig hebben. Maakt het rondom een halve meter van de haag onkruid vrij.
  2. Sla nu aan beide einde van de plaats waar de haag moet komen een paal of stok in de grond en span een lijntje. Zo heb je altijd een referentie waar de coniferen moeten komen. Zo heb je zeker heid dat ze ‘in lijn’ staan en dat is straks makkelijk voor het snoeien en onderhoud.
  3. Graaf nu de geul. Hou de diepte aan van de pot waar de conifeer in staat of grootte van de kluit. Zom kan je de diepte van de geul bepalen. Hou een iets grotere breedte aan van de geul, zodat de coniferen makkelijk in de geul passen.
  4. Om de coniferen een goed start te geven kan je turf toevoegen aan de grond en woel dit goed door elkaar. Maak de grond los.
  5. Nu kan je de coniferen planten. Plaats ze in de geul en bedek de wortels met de uitgegraven aarde. Stam de grond rondom de coniferen met beleid aan. Doe dit voorzichtig anders beschadigen de wortels.

Wat je ook nog kan doen is de wortels van de conifeer onderdompelen in een emmer met water, voordat je ze in de geul plaatst. Zo hebben ze al heel veel vocht opgenomen en hebben ze een goede start.

Nu ze geplant zijn hebben ze veel water nodig. De wortels moeten namelijk aanslaan. Wanneer het te weinig regent is het belangrijk dat je de planten zelf water geeft. Doe je dit niet dan drogen de wortels uit met alle gevolgen van dien. Geef de coniferen direct water bij de wortels, leg de slag een paar minuten op de aarde. Zo komt het water gelijk bij de wortels.

Doe dit water geven 2 to 3 keer per week voor de komende maanden. Dan weet je zeker dat de wortels aanslaan.

Coniferen Planten Afstand

Voor het planten van de haag is het belangrijk om te weten hoeveel coniferen per meter geplant kunnen/moeten worden. De conifeer is een snelle groeier en wordt niet alleen hoog maar ook enorm breed en hier moeten we rekening mee houden wanneer we de haag gaan planten.

Zet je de coniferen te dicht op elkaar dan komen ze in de verdrukking. Zet je ze te ver van elkaar dan duurt het langer voordat je haag helemaal dicht is. Dus het aantal per meter is belangrijk.

Hoeveel Coniferen Planten Per Meter

Voor elke coniferenhaag geldt dat er 3 coniferen per meter haag geplant kunnen worden. De coniferen hebben zo genoeg ruimte om in de breedte te groeien, zodat u een mooie dichte haag krijgt.

Ook al zijn de coniferen die je koopt nog niet groot. Hou deze afstand aan dan heb je later op zeker een mooie volle haag.

Coniferen Snoeien Na Planten

Na het planten van de coniferenhaag is het belangrijk om de haag niet te snoeien. Gewoon niet doen. De coniferen hebben hun kracht nodig om wortels te ontwikkelen. Die wortels heeft de plant nodig om uit te groeien tot een mooie volle conifeer.

Je kan je haag pas snoeien als deze op de gewenste hoogte en breedte is, nier eerder. Het wordt anders lastig om een mooie volle haag te krijgen en het duurt dan ook langer voordat de haag vol en dicht is. De uitspraak ‘geduld is een schone zaak’ gaat zeker hier op.

Coniferen die solitair geplant worden moet je eigenlijk ook niet snoeien na het planten. De wortels moeten eerst aanslaan voordat je de boom eventueel in model kan brengen. Wacht hier dus even mee. Ik ga er echter vanuit dat je een conifeer hebt gekocht die al in model is dus laat deze lekker groeien en wennen aan zijn plekje. Geef voldoende water en doe verder niets.

Lees anders onze blog ‘Hoe Coniferen Snoeien? Van Boom Tot Haag‘.

Coniferen Planten Met Kluit

Coniferen met kluit zijn kwetsbaarder dan coniferen in pot. De wortels zijn kwetsbaar dus wees voorzichtig met de kluit. De kluit is meestal een netje van jutte met aarde waarin de conifeer is gekweekt.

coniferen met netje

Om voor de solitaire conifeer een gat te graven heb de de diepte en breedte al te pakken. Dit is namelijk de omvang van de kluit. Maak ook nu eerst de grond rondom de conifeer vrij van onkruid en graaf het gat waar de conifeer in komt te staan.

Voeg vervolgens tuf toe en meng dit met de aarde in het gat. Plaats vervolgens de conifeer in het gat met jutte netje en maak het netje los maar verwijder het niet. Dit netje is biologisch afbreekbaar en dus geen belemmering voor de wortels. Zit er een kunststof of stalen net omheen dan moet je deze verwijderen.

Gooi het gat dicht en stamp de grond voorzichtig aan en let op de wortels dat je deze niet beschadigd. Ook nu is water geven belangrijk. Als het niet regent dan geef je de conifeer 2 -3 keer per week water aan de voet van de conifeer en dit doe je voor ongeveer 2 maanden.

Coniferen Planten In Pot

Voor het planten van de solitaire conifeer in pot heb je de grootte van het gat al, want dit is de afmeting van de pot waar de conifeer in is gekweekt.

Ook nu graaf je een gat dat iets groter is dan de pot. Verwijder rondom het gat het aanwezige onkruid en meng de grond in het gat met turf.

coniferen in pot

Haal de conifeer voorzichtig uit de pot. Als dit moeilijk gaat knijp dat in de pot zodat de grond en wortels loslaten van de pot. Plaats de conifeer in het gat en vul het gat met aarde.

Druk de grond rondom de conifeer voorzichtig aan en geef de plant water. Dit water geven doe je ook voor de komende 2 maanden en 2 – 3 keer per week. Geef de plant direct water aan de voet van de conifeer. Zo komt het gelijk bij de wortels terecht.

Coniferen Planten Welke Grond

Coniferen houden van best wel veel grondsoorten. Echter doen de coniferen het het best in een leem of kleigrond. Deze grond komt veel voor in Nederland en de Nederlandse tuinen.

De coniferen doen het echter goed op de meeste grondsoorten in Nederland dus de grondsoort in niet zo zeer van belang voor het planten van coniferen.

Heb je echter heel veel klei of leem meng de grond dan met tuinturf. Deze turf zorgt ervoor dat de klei luchtiger wordt en dit is fijn voor de wortels. Daarnaast heeft de turf heel veel voedingsstoffen die goed zijn voor de conifeer.

Turfblokken

Gebruik je een mest soort, neem dan een organische soort. Dit is een natuurlijk product en niet alleen goed voor de conifeer maar ook voor de rest van de tuin. Vermijd zo veel als mogelijk synthetische mestsoorten, dit zijn namelijk geen natuurlijke producten.

Woon je bij de boer in de buurt, haal dan koeienmest. Deze is ook in gedroogde vorm verkrijgbaar in je tuincentrum.

Coniferen Worden Bruin Na Planten

Coniferen die bruin worden na het planten hebben waarschijnlijk een te kort aan magnesium. Dit kan je verhelpen door de bemesten en voedingstoffen te geven die magnesium bevatten. Deze voedingsstoffen zijn te koop in elk tuincentrum en online.

Lees wel goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking en hou jezelf aan de hoeveelheden, anders krijg je weer andere problemen met je conifeer.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen