Hibiscus En Zijn Beste Standplaats!

hibiscus standplaats

Wanneer je een hibiscus hebt gekocht, of jouw hibiscus doet het niet zo goed, kun je je afvragen wat voor een standplaats eigenlijk ideaal is voor een hibiscus. Logisch, want een hibiscus is een tropische plant met veel bloemen, in vele kleuren. Veel planten met bloemen willen dan veel zon. Maar is dat met de hibiscus ook zo? En wat heeft de standplaats met een goede grondsoort en wind te maken? Nou, alles! Ik leg het je uit.

Hibiscus en zijn beste standplaats:

 • De standplaats van een hibiscus hoort zonnig te zijn.
 • Daarbij staat de plant graag in een goed water doorlaatbare grond.
 • De hibiscus houdt niet van koude en straffe wind, en staat dus graag in de luwte.

Waarom dit allemaal zo is, lees je in onderstaande blog.

Wil je de gehele verzorging van de hibiscus weten? Hibiscus (Chinese Roos) Verzorgen, Het Hele Jaar Door!

Welke Standplaats Is Goed Voor De Hibiscus?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, wanneer je een hibiscus gaat plaatsen in de tuin, in de volle grond.

 • De plek waar je de hibiscus in de tuin plaatst.
 • De wind, die wel of niet aanwezig is op die plek.
 • De grondsoort, waar je de hibiscus in gaat zetten.

We beginnen met de vraag of er een zonnetje in de tuin staat.

Wil De Hibiscus Graag In De Zon Of Schaduw?

hibiscus standplaats

De beste plaats voor de hibiscus is een zonnige plaats. Zonnig wil niet zeggen dat deze mooie plant in de volle zon moet staan. Nee, zet de plant lekker in de ochtendzon en tijdens het hete middaguur moet de plant wat (lichte) schaduw krijgen van andere bomen, planten, muur of schutting bijvoorbeeld.

Wanneer je een door zon verwarmde muur (van een tuinhuis, garage of schuurtje) in de tuin hebt staan, zou dat ook een prettige plek kunnen zijn voor de hibiscus. De muur geeft lang nadat de zon onder is gegaan nog warmte af. Daar houdt de hibiscus wel van.

Wanneer de hibiscus tijdens de heetste uren van de dag in de bloedhete zon staat, verbranden de bloemknoppen en bladeren, en dat willen we nu juist voorkomen. De plant is op zijn mooist met volop kleurige bloemen.

In Welke Grond Plant Je De Hibiscus Het Best?

De hibiscus houdt van een losse en voedzame grond. Grond waar het water doorheen loopt en vooral niet blijft liggen. Humusrijk dus. Daar houdt de hibiscus van, maar hij doet het prima in meerdere soorten tuingronden.

Woon je in een bosrijke omgeving, dan is de grond waarschijnlijk humusrijk. Humus is namelijk volledig verteerd en organisch materiaal, van bladeren, takjes, mossen, bijvoorbeeld. Heb je dit niet in jouw tuin dan kun je de grond verbeteren door bijvoorbeeld humus aan de grond toe te voegen en dit erdoorheen te mengen.

Kleigrond is zo een grondsoort wat vast is en waar een laagje water op blijft staan, na een regenbui of gietbeurt. Het water kan bijna de grond niet in zakken, zo dicht is dat. Dit is dan ook een grondsoort waar de hibiscus het niet naar haar zin heeft.

Heb je deze grond, dan is zand, tuinturf of stalmest een prima oplossing om de grond te verbeteren, door het er doorheen te scheppen. Je kunt dit plaatselijk doen, op de plek waar je de hibiscus neerzet. Je kunt ook de hele tuingrond verbeteren, zodat de meeste planten daar profijt van hebben.

Kan De Hibiscus In Een Wind Staan Of Liever In De Luwte?

Een hibiscus is een plant die van oorsprong uit Azië komt. Een echte noordenwind zal je daar niet snel tegenkomen. Wanneer je een hibiscus plaatst, is het handig om jouw tuin te verkennen en te bekijken waar de wind vandaan komt en of dit dan ook nog eens een noordenwind is.

Zet de plant lekker op de warmste plek in jouw tuin, maar, zoals gezegd, niet in de bloedhete zon tijdens het middaguur.

In de winter en de herfst kunnen gure (noorden)winden de hibiscus teisteren, wanneer deze op een niet goede plek staat. De hibiscus is niet zo goed in het verweren van kou. Je kunt tijdens de winter, sowieso, een plantenhoes om de plant heen doen om de hibiscus te beschermen.

Staat Jouw Hibiscus Op Een Verkeerde Standplaats?

Wanneer jouw hibiscus op een standplaats staat waar hij het niet goed doet, dan kun je de hibiscus verplaatsen. Wanneer dit de juiste tijd is, lees je hier!

Er zijn een aantal tekenen aan de wand, die aangeven dat de hibiscus niet op een goede standplaats staat:

 • Afvallende bloemknoppen.
 • Verbrande bladeren.
 • Heel vaak luizen in het voorjaar.
 • Weinig bloemknoppen in de hibiscus.
 1. Wanneer je last hebt van afvallende bloemknoppen kan het zijn dat de hibiscus in de hete middagzon staat. De brandende zon kan de bloemknoppen uitdrogen en laten verwelken.
 2. Bladeren kunnen verbranden in de middagzon. De randjes van het blad worden bruin.
 3. Luizen kunnen hun weg naar de hibiscus vinden wanneer de plant op de tocht staat.
 4. Wanneer de hibiscus weinig bloemknoppen aanmaakt, kan het zijn dat deze plant geen of te weinig ochtendzon krijgt. De hibiscus maakt veel bloemknoppen aan wanneer zij wel veel ochtendzon krijgt.

Door deze redenen zou het dus een goed idee kunnen zijn om de hibiscus te verplaatsen naar een betere standplaats.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen