13 Heideplanten – Winter En Zomer!

laagblijvende stuiken

Er zijn een vele soorten heideplanten, die zowel in de zomer als in de winter bloeien. Beide soorten zijn genoemd in deze blog. Het zijn ze lang niet allemaal want er zijn wel meer dan 800 soorten. De heide is in verschillende kleuren verkrijgbaar, van bloem tot loof (blad). De meeste heideplanten staan graag met hun voeten in luchtige, goed waterdoorlaatbare grond dus wanneer je heide gaat planten dan graag eerst wat turf in het gat (of mengen met de grond), daarna kun je de heide erin zetten.

Ben jij op zoek naar een zomerheide? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod zomerheide tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat voor zomerheide ze in huis hebben!

Zomerheide

Zomerheide verschilt echt van winterheide. Zomerheide kan echt een flink groeien en moet dan ook goed worden gesnoeid. Doe je dat niet dan valt de zomerheide om en groeit hij scheef. Het is bijna niet meer in een mooie struik te snoeien. Daarbij komt dat wanneer de struik eenmaal is omgevallen er makkelijk ziektes en schimmels kunnen gaan groeien waardoor de struik ziek wordt. Het is erg belangrijk dat de struik goed kan drogen dus na elke regenbui of mist. De volgende heideplanten zijn zomerplanten:

1. Calluna Vulgaris ‘Marlies’

Deze rode zomerheide wordt niet groter dan 30 cm. Met zijn prachtige rode bloemen zal hij zeker opvallen in de tuin in augustus, september en oktober. Echt een plant om van te genieten. Rode zomerheide is winterhard en blijft ook nog eens groen, dus het hele jaar kun je er van genieten. Deze zomerheide staat graag in de zon en in zure grond, vandaar de tuinturf.

heideplanten

De volgende in de rij heideplanten is:

Ben je opzoek naar tuinplanten? Vele soorten tuinplanten zijn er, maar welke past bij jou? Zoek je planten voor bijvoorbeeld de de schaduw, volle zon terras of klimplanten dan wijst Bol.com jou de weg in het land van verschillende planten soorten.

2. Calluna Vulgaris ‘Aphodite’

De roze/paarse Calluna Vulgaris wordt ook 40 centimeter hoog en is winterhard. Lekker met de wortels in turf planten dan blijft de zomerheide lang goed. Snoei de zomerheide halverwege april. Deze roze/paarse zomerheide bloeit in september tot en met november. Hij staat graag in halfschaduw en de zon. In de winter behoud deze plant zijn groene kleur

3. Calluna Vulgaris – ‘Anette’

Deze witte tot lichtroze zomerheide heeft een opstaande bloei en bloeit van september tot november en wordt ook nog een zomerbloeiende heide genoemd. Deze heide kan het hele jaar door worden geplant. Na de winter, in maart/april, kun je deze witte/lichtroze zomerheide het beste terug snoeien. Snoei net boven het oude hout. Wanneer je in het oude hout knipt kan het zijn dat de heide niet meer aan komt volgend jaar en dus dood gaat. Deze Anette staat graag in de zon.

De Calluna Vulgaris ‘Roswhita’is ook één in de lijst van mooie heideplanten.

4. Calluna Vulgaris ‘Roswhita’

Deze prachtige Calluna Vulgaris in het paars/rood wordt ongeveer 40 centimeter hoog en bloeit in september en november. Zet je de paars/rode heide in de volle grond dan graag tuinturf gebruiken voor je hem in de grond plant. Hij houdt namelijk van een goed waterdoorlaatbare grond. Gaat de zomerheide in een pot of plantenbak dan kun je ‘gewone’ potgrond gebruiken.

heideplanten

5. Calluna Vulgaris, ‘Wickwar Flame’

Deze witte Calluna Vulgaris met geel loof, is prachtig om te zien en in de winter wordt dit loof zelfs oranje tot rood gekleurd. Hij wordt ongeveer 35 centimeter hoog en staat graag in tuinturf wanneer je hem in de volle grond plaatst. Wil je een leuk stuk met zomer heideplanten in jouw tuin zet er dan 9 stuks op een vierkante meter, dan staan ze elkaar niet in de weg. Zet je er een paar bij elkaar in bakken dan mag dat in gewone potgrond. Snoei ook na de winter maar niet in het ‘oude’ hout van vorig jaar want dan komt de heide niet meer uit.

heideplanten

6. Calluna Vulgaris ‘Dark Beauty’

Deze heideplanten worden ongeveer 15 centimeter hoog, en blijven ook wintergroen. In augustus tot oktober krijgen deze heideplanten leuke paars rode bloemen. Deze Dark Beauty staat graag om de zon.

Winterheide

Winterheide heeft naaldvormige bladeren en bloeien langer dan de zomerheide. Zij bloeien vanaf november ongeveer tot in het voorjaar. Winterheide snoei je eind maart begin april, dan blijft de heide mooi compact. Winterheide staat ook graag in zure grond. Dus meng tuinturf met de grond waar je de heide in gaat plaatsen. Dat is gelijk goed waterdoorlatend en groeit de plant beter. De winterheide blijft lager bij de grond dan de zomerheide over het algemeen. De volgende heideplanten zijn winterplanten:

1. Erica Carnea Paars

Deze winter heideplanten bloeien van januari tot en met april. Het is een echte bodembedekker en wordt dan ook maar 15 centimeter hoog. Zijn bloemkleur is paars. In de winter blijft deze bodembedekker lekker groen zodat je in de tuin altijd wat te genieten hebt. Het is best een compacte heide.

heideplanten

2. Erica Carnea Roze

De roze winter heideplanten bloeien van januari tot en met april. Ook de roze Erica Carnea is een bodembedekker en wordt 15 tot 20 centimeter hoog. Deze Erica Carnea Roze staat het beste in een rotstuin of in de border.

Wil je ook informatie over andere bodembedekkers, dan kun je dan in onze blog “15 bodembedekkers‘ lezen.

3. Erica Carnea Wit

Deze heideplanten staan graag in de halfschaduw of het zonnetje. Het is een leuke plant voor in de border of een rotstuin. De bloemen zijn wit. Je kunt deze winterheide, alle kleuren natuurlijk, ook gemixt in een pot zetten en de tuin er mee opfleuren, want over het algemeen is een wintertuin wat kaal en kleurloos.

heideplanten

4. Erica Carnea Rood

Deze Erica heideplanten krijgen rode bloemen en bloeien van januari tot en met april. Het is een winterharde heide die tot -15 graden overleeft. Deze heide staat wel graag in de zon. Ook leuk in een pot in de tuin!

5. Erica Darleyensis ‘Kramers Rote’

Deze groenblijvende heideplanten, zoals alle heide, krijgen dieprode bloemen en zullen uw tuin prachtig kleuren in grijze winterdagen. Hij bloeit van oktober tot en met februari en kan in de halfschaduw of in de zon staan.

6. Erica Darleyensis ‘White Perfection’

Deze witte heideplant staat graag in de schaduw, half schaduw of in de zon. Ook deze heide is winterhard tot een graad of -15. Bij meer vorst kun je de heide afdekken. Ook staan de Erica Darleyensis leuk in een pot en doen het er prima in. Makkelijk ook wanneer het harder gaat vriezen om de potten dan in een schuur te zetten of in huis.

heideplanten

7. Erica Darleyensis ‘Ghost Hills’

De Ghost Hills heeft roze bloemen en bloeit van december tot en met april. Erg leuk om de tuin in het begin van de winter mee op te fleuren. Ook deze heide blijft wintergroen en staat graag van half schaduw tot in de zon. Helemaal in de schaduw is geen goed idee.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen