De Hedera is een plant die zowel binnen in huis goed groeit als buiten in de tuin. Buiten zie je de Hedera vaak tegen een wand of schuur aan klimmen terwijl je de Hedera binnen vaak als hangplant ziet. Het is een groen blijvend plant die ook kan bloeien. Dit zal buiten echter eerder gebeuren dan binnen. Maar hoe kan je de Hedera nu verzorgen?
De Hedera heeft veel water nodig, de grond in de pot moet vochtig zijn. Er mag echter geen laagje water in de pot staan. Plaats de plant niet in de volle zon maar op een schaduwrijke plaats. Voeding heeft de Hedera niet echt nodig, maar het mag wel voeding hebben.
De binnen plant zal niet vaak bloeien. Gebeurt dit toch dan raden we je aan deze bloemen te verwijderen. Het kost namelijk heel veel energie om de bloem te laten bloeien, wat ten kosten gaat van de plant zelf. Buiten Hedera zal sneller bloeien en deze bloemen hoef je niet te verwijderen, gewoon laten bloeien.
In deze blog wordt zowel de Hedera als binnen en buitenplant besproken. We beginnen met de Hedera verzorging binnen en sluiten af met de Hedera verzorging buiten.
Lees ook: Is Hedera Giftig? Alle Informatie En Advies
Inhoudsopgave
Hedera Verzorging Binnen
De verzorging voor de hedera binnen is anders dan voor de Hedera buiten. Binnen staat de plant in een pot en buiten staat de Hedera meestal in de volle aarde en kunnen de wortels op zoek gaan naar water en voeding. Binnen moeten wij de plant water en voeding geven.
Hedera Helix Verzorging
De binnen Hedera is vaak een Hedera Helix. Dit is een klein bladerige Hedera die het binnen uitstekend doet. De verzorging van deze Hedera is niet anders dan andere Hedera soorten voor binnen. Laten we dus beginnen met het water geven.
Iedereen die planten heeft wil ze laten groeien en bloeien. Voeding is één van de ‘must haves’ voor planten. Bol.com heeft een groot aanbod van verzorgingsmiddelen voor al jouw planten. Zo zorg jij ervoor dat ze niks te kort komen.
Hedera Water Geven
De Hedera is verzot op water en de grond van de Hedera mag licht vochtig zijn. Geef de plant in de zomer twee keer per week water en in de winterperiode, als de plant in rust is één keer per week water.
Ook al houdt de Hedera van veel water, hij houdt niet van natte voeten. Met andere woorden er mag geen laagje water in de pot staan. Wanneer er een laagje water in de pot blijft staan, kan er wortelrot optreden. De wortels kunnen dan geen lucht opnemen en gaan rotte waardoor de plant afsterft.
Lees ook: 10 Verschillende Hedera (Klimop) Soorten
Hoe Vaak Hedera Water Geven?
Wanneer je de plant voor het eerst water geeft is het dus even zoeken naar de hoeveelheid water die je geeft en de periode wanneer je water geeft. Heb je de cyclus eenmaal gevonden dan zal je Hedera heel snel gaan groeien en heb je een uitbundige hangplant.
Het watergeven doe je dus twee keer per week een beetje. Je moet even zoeken naar de frequentie en naar de hoeveelheid. Is de grond te droog tussen twee watergeef beurten in dan moet je meer watergeven. Is de grond te nat dan moet je minder watergeven. Neem dus even de tijd om te zien wat je plant aan water nodig heeft. Dit is voor elke Hedera anders, dus zoek uit hoeveel en hoe vak je water moet geven.
Hedera Voeding
De Hedera als binnen plant heeft eigenlijk geen voeding nodig. Je kunt je planten natuurlijk wel voeding geven maar het is voor de Hedera niet noodzakelijk. Als je de Hedera voeding geeft gebruik dan voeding voor groenblijvende planten of Pokon voeding voor kamerplanten.
Kijk goed op de verpakking naar de dosering en geef de Hedera de voeding. De periode om voeding te geven is in de lente en in de zomer. Dan is de plant in de bloei en in de groei. Geef geen voeding in de wintermaanden. De Hedera is dan in ruste en heeft geen voeding nodig. Dit kan zelfs schadelijk zijn voor de wortels, dus niet doen.
Hedera Standplaats
De standplaats of hangplaats voor de Hedera is half schaduw of schaduw. Niet in de volle zon of te veel licht plaatsen. Als je dat doet zullen de bladeren bruin worden. Ze verbranden dan gewoon.
Als je de plant een ander plaats wilt geven in de zomer doe dit dan geleidelijk aan. Plaats de plant steeds een stukje dichter naar de gewenste plaats. Zo kan de Hedera langzaam wennen aan de andere lichtintensiteit.
De Hedera kan ook luchtwortels aanmaken die zich vast hechten aan alles wat in de omgeving van de Hedera staat. Dus wees voorzichtig als je de Hedera gaat verplaatsen. Kijk goed of de luchtwortels niet aan iets vast zitten, anders beschadig je de plant.
Hedera Ziektes
De Hedera, zowel de binnen als buiten plant kunnen ziektes krijgen Dit is dan waarschijnlijk spint of bladvlekken. Beide ziektes zijn goed te behandelen met bestrijdingsmiddelen die niet schadelijk zijn voor de plant zelf. Controleer je Hedera regelmatig op een van deze ziektes. Uit milieu oogpunt raden wij aan biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
De buiten Hedera kan ook nog last hebben van de taxuskever. Ook hiervoor zijn biologische bestrijdingsmiddelen te koop. Het bestrijden van alle bovengenoemde ziektes is zeker aan te raden als je Hedera één van deze drie plagen heeft.
Hedera Verzorging Buiten
Hoe kan je nu de buiten Hedera verzorgen? De verzorging van de Hedera buiten is vanzelfsprekend anders dan de binnen Hedera. De plant staat in de volle aarde en heeft te maken met verschillende weersomstandigheden.
Als eerst plaats je de Hedera op een lichte plaats maar niet in de volle zon, half schaduw is de beste plaats. De grond moet goed doorlatend zijn, water moet goed afgevoerd kunnen worden in verband met wortelrot.
Verder is het belangrijk je Hedera goed te ondersteunen en te zorgen dat deze tegen iets aan kan klimmen. Je zult zien dat de luchtwortels zich vast hechten aan de ondergrond waardoor de Hedera kan klimmen.
De Hedera moet minimaal twee keer per jaar gesnoeid worden. Hij zal in de zomer maanden heel hard groeien en zonder snoeien zal hij heel snel gaan woekeren. Dus snoei in het voorjaar en in het najaar om de plant in toom te houden. Dit kan je gewoon doen met een heggenschaar of per tak met een snoeischaar. Als de Hedera heel snel groeit kan je eventueel ook nog in de zomer bijsnoeien met een snoeischaar.
Snoei bij voorkeur niet op een zonnige en warme dag. Kies een dag met weinig zon, zodat de Hedera even te tijd heeft om te herstellen.
Bekijk onderstaande video om bloemen te krijgen in de groene zee van bladeren van de Hedra.
Hedera Haag Verzorgen
Het verzorgen van de haag is niet anders dat wat hierboven beschreven is. Belangrijk bij de haag is om deze in toom te houden. De Hedera kan heel snel groeien waardoor deze kan woekeren. De beste snoeiperiode is maar/april en september/oktober. Echter kan je jouw haag snoeien in de perioden van maart tot oktober.
Snoei bij voorkeur met een snoeischaar en haal de lange stengels weg. Ben je ongeduldig dan kan je ook een heggenschaar gebruiken alleen beschadig je de plant meer waardoor sommige takken of bladeren bruin kunnen worden.