11 x Grote Kamerplanten Voor In De Schaduw!

Grote Kamerplanten Voor In De Schaduw

Gek op grote planten, maar heb je niet zoveel zonlicht in huis? Of één hoekje dat er een beetje zielig uit ziet? Niet getreurd! Geen licht betekend namelijk niet meteen dat je er geen planten kwijt kunt. Daarom lees je hier welke grote, groene vrienden je kwijt kun op plekken met weinig licht. Lees gauw verder om te ontdekken welke grote kamerplanten in de schaduw kunnen staan!

Ben jij op zoek naar een grote kamerplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod grote kamerplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

1. Kentia Palm (Howea)

Wanneer je spreekt van een echte hoge kamerplant dan is de Kentiapalm toch één die genoemd moet worden. In het wild kunnen deze palmen wel 18 meter hoog worden, maar in Nederland worden ze waarschijnlijk niet groter dan 7 meter. De Kentia palm is een langzame groeier. Wil je een 7 meter grote plant, dan zit daar zit wel een prijskaartje aan verbonden, door de langzame groei.

kentia palm Grote Kamerplanten Voor In De Schaduw

Koop je een plantje van 40 centimeter dan is het waarschijnlijk één jaar oud. Het zal zeker een paar jaar duren voor de Kentia palm een meter hoog wordt. Je moet hier dus wel wat geduld voor hebben, als je niet te diep in de buidel wilt tasten.  

Voor de verzorging is het belangrijk dat de Kentia Palm in de schaduw of halschaduw staat en dat de grond altijd lichtvochtig is. Geef echter niet teveel water, want dan veroorzaak je wortelrot. Meer informatie over wortelrot en hoe het te voorkomen lees je in deze blog, die we al eerder schreven: “Wortelrot: Wat is het en hoe te behandelen?

2. Lepelplant (Spathiphyllum)

De lepelplant, ook wel Spathiphyllum, is een populaire huiskamerplant. Niet verrassend, aangezien deze luchtzuiverend, makkelijk in onderhoud en daarnaast ook gewoon heel mooi is.

Lepelplant (Spathiphyllum) Grote Kamerplanten Voor In De Schaduw

De lepelplant is een van de kamerplanten die goed tegen een stootje kan. Hij komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied en is daardoor gewend aan natte voeten – te veel water kun je dit plantje bijna niet geven. Geef dus 2 keer per week water, de aarde mag niet droogvallen en sproei regelmatig op de bladeren (niet op de bloemen). 

De lepelplant houdt niet van de volle zon. Een plekje in de halfschaduw vindt deze plant prima. Verzorg ‘m goed en je plant kan 1,5 meter groot worden. Hoe je dit precies doet lees je in deze blog, die we al eerder schreven: “Hoe lepelplant verzorgen?

3. Drakenbloedboom (Dracaena Draco)

Drakenbloedbomen hebben hun naam te danken aan het feit dat hun sap, als het aan de lucht wordt blootgesteld, oranjerood kleurt. In het wild kunnen ze wel 12 meter hoog worden, maar helaas kun je ze hier bijna niet meer vinden. Tegenwoordig zal je de boom vaak in één á twee meter variant in Nederlandse kamers tegenkomen.

Dracaena Draco Grote Kamerplanten Voor In De Schaduw

Het mooie van de plant is dat deze weinig verzorging nodig heeft. Water heeft hij amper nodig, in de zomer kun je dan denken aan 1x per 2-3 weken. In de winter loopt dat zelfs op naar 1x in de 4-6 weken. Verder doet de plant het goed op kamertemperatuur en gedijen ze lekker in een plekje in de schaduw.

4. Philodendron

Grote planten? Dan kunnen we de Philodendron zeker niet achterwege laten in de lijst van grote kamerplanten voor in de schaduw. De plant is beschikbaar in vele verschillende soorten maar de grote opvallende bladeren hebben ze gelukkig allemaal gemeen met elkaar. Waarin ze wel verschillen is de manier waarop ze groeien. Sommige Philodendrons zijn het gewend om in de aarde te staan terwijl andere soorten beter geschikt zijn als hangplant.

philodendron

De verzorging van de Philodendron is in principe redelijk makkelijk. Als eerste houden de planten van een plek in de halfschaduw. Qua waterbehoefte is het goed te weten dat je de plant in de zomer waarschijnlijk twee keer per week water moet geven, in de winter kun je dit afschalen naar één keer per week. Zorg er wel voor dat de grond niet kletsnat is, dat veroorzaakt namelijk wortelrot.

Verzorg je Philondendron goed, en deze kan tot 1,20 hoog worden. Dit kan wel jaren duren. Hij wordt overigens net zo breed als dat hij lang is, op den duur.  

5. Calathea

De Calathea is vanwege het mooie uiterlijk erg gewild, maar dan moet je wel bereid zijn om moeite te steken in het verzorgen. Deze plant groeit namelijk van oorsprong in het regenwoud en die omstandigheden zijn nu eenmaal moeilijker na te bootsen in Nederland.

Ben je dit bereid te doen dan heb je wel een plant die extreem luchtzuiverend is en kun je kiezen uit vele verschillende soorten met allemaal andere kleuren en vormen. Gelukkig vragen al deze soorten wel allemaal dezelfde verzorging.

De Calathea is persoonlijk zeker een van mijn favorieten. De plant wordt ongeveer  1 meter groot, en heeft daarnaast grote bladeren waar vaak ook nog eens een leuke tekening op te ontdekken is.

Dan even over de verzorging. Zet je Calathea het liefst niet op een tochtige plek en op een plek die altijd warmer is dan 15 graden. Qua waterbehoefte is de Calathea nogal kieskeurig, zorg er in ieder geval voor dat de grond altijd licht vochtig is, anders gaan de bladeren hangen. Als laatste dan de standplaats. Daarbij geeft deze plant de voorkeur aan een plek in de halfschaduw.

Meer weten over hoe je de Calathea goed verzorgt? Dit lees je in onze andere blog: “Hoe Calathea Verzorgen?

6. Monstera

De Monstera heet ook wel gatenplant. Je ziet de mooie donkergroene bladeren met allemaal inhammen erin. Daar komt dus de naam vandaan. Deze plant heeft, net als andere planten, wel wat verzorging nodig. Zo blijft de Mostera mooi groen en groeit hij goed.

monstera

De gatenplant of Monstera kan vrij hoog worden. Anderhalf tot 2 meter kan deze hoge kamerplant zeker halen met bladeren tot wel 50 centimeter.

Hij moet wel ondersteunt worden door een mos stok (die je in verschillende maten hebt) anders valt de plant in elkaar. Alles over monstera verzorgen kan je lezen in onze blog.

7. Vissenstaartpalm (Caryota Mitis)

De volgende in de lijst grote kamerplanten voor in de schaduw is de Caryota Mitis. De Caryota Mitis (ook wel de vissenstaartpalm genoemd) moet het vooral hebben van zijn bijzondere bladeren. Zoals de naam al doet vermoeden lijken de bladeren namelijk op vissenstaarten en dat geeft de plant een grappig uiterlijk. In het wild kunnen deze planten wel 12 meter hoog worden maar in Nederlandse kamers zal de plant hier door zijn trage groei niet snel aan komen.

Voor de verzorging is het goed om te weten dat de Caryota Mitis het goed doet op plekken waar wat meer schaduw is. Tegen zonlicht kan de plant ook goed maar dat vind die toch wat minder fijn. Kamertemperatuur is verder ideaal voor de Caryota.

Tot slot hangt de waterbehoefte een beetje af van de grootte van de plant en de standplaats. Begin met 1x per week water geven en zorg ervoor dat er nooit een laag water in de pot staat.

Op zoek naar meer planten met grote bladeren? Lees dan deze blog die we al eerder schreven: “19 Beste Planten Met Grote Bladeren“.

8. Schoonmoedersstoel (Echinocactus Grusonii)

Er schoonmoedervriendelijk is de benaming niet. Toch, als je de stekels even wegdenkt ziet deze cactus eruit als een heerlijk comfortabele poef. Met stekels is dit een mooie bolvormige cactus die een doorsnede kan bereiken van tot wel 1,3 meter.

Schoonmoedersstoel (Echinocactus Grusonii)

Dit duurt echter wel heel wat jaren – verwacht niet dat het kleine plantje op de vensterbank binnen een paar jaar even groot is als de voetenbank.

Deze cactus kan best tegen de schaduw, maar de vorm zal hier iets veranderen dan je misschien verwacht bij deze cactus – hij zal eerder langgerekt dan bolvormig zijn.

Naast de vorm heeft deze cactus qua decoratie ook gele bloemen te bieden. Toch zul je deze in Nederland niet snel zien – daar hebben we hier te weinig zon voor. Oorspronkelijk is deze bolvormige cactus namelijk te vinden in het binnenland van Mexico. Helaas is deze nu in het wild bedreigt. Gelukkig is deze cactus makkelijk te kweken, waardoor hij niet snel écht uit zal sterven.

9. Afrikaanse Melkboom (Euphorbia trigona)

Hoewel deze plant officieel geen cactus is, wordt hij wel vaak zo verkocht. Niet verassend, aangezien de Afrikaanse Melkboom er wel uitziet als een typische cactus. Toch, officieel valt deze plant onder de vetplantjes.

Afrikaanse Melkboom (Euphorbia trigona)

De Afrikaanse Melkboom groeit, in tegenstelling tot de meeste cactussen, geen bloemen. In plaats daarvan geeft hij je gedurende het hele jaar kleine, dikke blaadjes. In de winter verliest hij deze kort, waarna er weer nieuwe groeien.

Deze kamerplant kan zeker 2,5 meter worden maar bij hoge ruimtes misschien nog wel meer. Belangrijk is dat hij wel in een ‘hoekje’ staat waar de kans op beweging het minste is. Loop je er vaak langs dan is de kans op omvallen groter wanneer de plant echt lengte gaat krijgen.

Deze plant is erg sterk, waardoor hij relatief weinig aandacht vraagt. Hij doet het goed in de zon, maar kan ook prima door met wat minder licht.

Zoals je bij deze naam zou verwachten vind je de Afrikaanse Melkboom oorspronkelijk in Afrika. Dit is dan ook de reden dat hij graag wat minder water krijgt. Eens per twee weken is zat in de lente en zomer.

Wil je graag een Afrikaanse Melkboom in huis? Let dan wel op met huisdieren en kleine kinderen. Het sap van deze niet-cactus is namelijk giftig en zorgt voor irritatie aan huid en ogen.  

10. Stokpalm (Rhapis Excelsa)

De Stokpalm, ook wel Rhapis Exelsa, is een bamboeplant. Met zijn bruine stam en vele bladeren is hij duidelijk aanwezig. Ook de stokpalm heeft een plaats in de lijst van grote kamerplanten voor in de schaduw

Deze Rhapis Exelsa kan 2 meter hoog worden. Wanneer je een kleine bamboeplant 1 keer per 2 jaar verpot zal dat de groei stimuleren en zeker de hoogte in gaan. Dit wordt een echte hoge kamerplant dus. 

Toch zijn is deze palm kleiner dan de gemiddelde boom in het regenwoud, waardoor ze vaak in de schaduw van grotere bomen staan. Dit is dan ook de reden dat de Stokpalm ook in huis prima in de schaduw kan staan. Graag zelfs!

11. Schijfcactus (Opuntia)

De laatste in de lijst grote kamerplanten voor in de schaduw is de schijfcactus. Naast de opvallende platte bladeren, geeft deze cactus in het voorjaar en de zomer ook bloemen. Deze groeien op de rand en zijn wit, geel, oranje of paars, vaak dezelfde kleur als de binnenkant van de cactus. Als de bloemen uitgebloeid zijn worden het vruchten welke, afhankelijk van het soort schijfcactus, eetbaar. Omdat deze vruchten dezelfde vorm hebben wordt deze cactus ook wel de vijgcactus genoemd.

Opuntia

De vijgcactussen groeien makkelijk en snel – ze kunnen uitgroeien tot struiken van 30 meter hoog met bladeren zo groot als een tennisracket. Wil je deze cactus liever binnen hebben? Dat kan natuurlijk ook! Er zijn ook kleine exemplaren van een paar centimeter hoog te vinden. Wanneer de cactus te groot wordt kun je de bladeren gewoon afsnijden.

Als je dit doet, let dan wel op de kleine pluisjes aan de zijkant, hier zitten namelijk een ander soort stekels in verstopt. Deze hebben weerhaakjes en zijn daardoor een stuk moeilijker te verwijderen.

Qua standplaats zijn vrijwel alle cactussen heel makkelijk: ze stellen niet veel eisen aan de hoeveelheid licht. Je kunt de schijfcactus daarom gewoon in de schaduw zetten.

Dit zijn de 11 grote kamerplanten voor in de schaduw.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen