Is Graslelie Giftig? – Alle Informatie En Advies

Niet giftige kamerplanten voor honden

De graslelie of spinnenplant is een hele decoratieve plant met vele uitlopers. Ze is hierdoor makkelijk te stekken en erg populair bij kamerplanten liefhebbers. Echter, wanneer je kinderen of dieren in huis hebt lopen is het altijd handig om even na te gaan of een graslelie ook giftig is.

De graslelie is niet giftig voor mensen of dieren. Ze wordt zelfs speciaal als kattengras of snuffelplant voor knaagdieren verkocht. Je kunt deze plant dus veilig in huis halen als je huisdieren of kleine kinderen hebt. Let bij baby’s wel op het verstikkingsgevaar.

Meer weten over de graslelie en wat je kunt doen om je huis veilig te houden voor kinderen en (huis)dieren? Lees dan verder!

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

In tegenstelling tot de gewone lelie is de graslelie niet giftig. Houd er wel rekening mee dat kamerplanten over het algemeen niet gemaakt zijn om van te eten, dus echt gezond is een hapje graslelie niet. Maar het kan ook zeker niet direct kwaad.

Neem bij twijfel altijd contact op met de huis- of dierenarts. De kans dat iemand ziek wordt van graslelie is nihil, maar het kan natuurlijk zijn dat er van een andere plant is gegeten. Wacht niet af, maar bel liever een arts.

Weten hoe je het beste voor de graslelie kunt zorgen? Lees dan dit artikel die we al eerder schreven: “Hoe Graslelie Verzorgen?”.

Is Graslelie Giftig Voor Huisdieren? (Katten, Honden, Vogels, Konijnen, Paarden)

De graslelie is niet giftig voor alle dieren. In het tuincentrum worden graslelies zelfs verkocht als ‘snuffelgras’ voor konijnen en andere knaagdieren.

Voor katten word graslelie nog leuker: dit plantje heeft een hallucinogeen effect. Dit is vergelijkbaar met kattengras en niets om je dus zorgen om te maken. Het stofje is niet schadelijk, en katten vinden het juist heel fijn om in de buurt van deze plant te zijn – het maakt ze speels!

Let wel op dat, wanneer er teveel van gegeten wordt, katten kunnen braken of diarree kunnen krijgen. Dit gebeurt ook met normaal gras. Katten zullen dus zelfs expres van de graslelie of gewoon gras eten, om van haarballen af te komen.

Als je de graslelie koopt om je katten van te laten eten, kun je het beste voor een biologische variant gaan. Dan weet je zeker dat er geen vervelende bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Nu is het trouwens niet het einde van de wereld als je kat van een niet-biologische plant eet.  Het is niet zo dat niet-biologische planten per definitie gekweekt zijn met chemicaliën. Wanneer je een plant koopt, kun je deze het beste even goed afnemen met een vochtige doek. Dit moet voldoende zijn.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Graslelie is dus prima voor huisdieren. Maar als je opzoekt of graslelie giftig is, zal je je vast ook afvragen of andere planten giftig zijn. Hierom heb ik hieronder een lijstje met tips neergezet om problemen te voorkomen bij dieren.

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt.

Verder:

  • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per sé veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
  • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Is Graslelie Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die van die leuke sprieten hebben. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

Graslelie giftig

Graslelie is gelukkig helemaal niet gevaarlijk voor baby’s en kinderen, behalve dan dat er een verstikkingsgevaar bestaat. De kans is echter klein dat jouw baby of kindje van de graslelie wil eten, hij smaakt namelijk helemaal niet lekker. Niet ideaal dus om van te snoepen.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Spoel de mond van het kindje wanneer het begrijpt het water niet door te slikken. Maak anders de mondholte zo schoon mogelijk met een natte lap. Geef geen water om het kind over te laten geven. Er kunnen in planten irriterende stoffen zitten die pijnlijk zijn wanneer deze (weer) langs de slokdarm gaan. Bel de huisarts en volg het advies op wat gegeven wordt.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen