Is De Fuchsia Winterhard En Hoe Kan Je Deze Overwinteren?

Langbloeiende vaste plant

Fuchsia’s zijn er in vele soorten en zijn een blikvanger in elke tuin. Niet alleen worden Fuchsia’s in de tuin gehouden maar als kuipplant vallen ze extra op. Het is een sierlijke plant met buigende takken en hangende bloemen in vele kleuren. Er zijn hele kleine en hele grote Fuchsia’s te koop, maar is de Fuchsia ook winterhard.

Fuchsia winterhard. De meeste Fuchsia’s zijn niet winterhard en kunnen in de winterperiode naar binnen worden gehaald. Snoei ze goed terug en zet ze op een plaats waar het niet kouder wordt dan 8 graden Celsius en niet warmer dan 12 graden Celsius. Dek de planten en de wortels af met mulch en pak ze in als ze buiten moeten overwinteren.

Dit is in het kort beschreven hoe winterhard de Fuchsia is. Het verschilt van soort tot soort en er zijn mogelijkheden om de Fuchsia buiten te laten overwinteren. Wat je allemaal kunt doen om jouw Fuchsia de winterperiode door te helpen wordt hieronder besproken. Maar eerst nog iets over de verschillende soorten en hun winterhardheid.

fuchsia winterhard overwinteren

Ben jij op zoek naar een fuchsia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod fuchsia’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Is Fuchsia Winterhard?

Deze vraag is vandaag de dag wat lastiger te beantwoorden omdat de winters in onze omgeving niet zo streng meer zijn. Vroeger waren er strenge winternachten en koude dagen. Vorst van -20 graden Celsius was in de winter gewoon. Nu is dit echter een uitzondering en komt het niet vaak meer voor. Zo nu en dan is er een winter waarin het helemaal niet vriest, ja ‘s-avonds een paar graden, maar overdag weer boven nul.

Dus niet de plant is bepalend of deze winterhard is, maar het weer is bepalend. Dus hou het weerbericht ‘s-winters goed in de gaten!

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Dit heeft ook van invloed op de planten, zeker op planten die niet winterhard zijn. De meeste Fuchsia’s hebben moeite met vorst en daarom zijn zij niet winterhard. Er zijn wel soorten die winterhard zijn en hiervan sterven de takken en bladeren in de winter af. Deze komen in het voorjaar gewoon weer op. Onderstaand een aantal soorten die winterhard zijn:

  • Fuchsia Magellanica ‘Karen’
    fuchsia winterhard
  • Fuchsia ‘Riccartonii’
    fuchsia winterhard
  • Fuchsia ‘Madame Cornelissen’
    Fuchsia 'Madame Cornelissen'
  • Phygelius Recta ‘Winchester Fanfare’ (Kaapse Fuchsia)
    Phygelius Recta 'Winchester Fanfare'

Deze Fuchsia’s kan je als tuinplant gebruiken en hoef je verder niet te beschermen, ze zijn allemaal goed winterhard maar als het strenge vorst wordt kan je ook deze planten beter beschermen.

De meeste andere soorten zijn niet winterhard en kan je beter beschermen als de dagen korter worden en de nachten langer. Deze soorten kan je trouwens beter als kuipplant houden en niet in de volle grond plaatsen. Dit maakt het overwinteren van de Fuchsia makkelijker.

Is Fuchsia Op Stam Winterhard?

Fuchsia’s op stam worden geënt. Een tak van een Fuchsia wordt op de stam van een andere boom geplaats en vastgebonden. De tak van de Fuchsia en de stam verbinden zichzelf met elkaar en zo krijg je een Fuchsia op stam. Het is dus geen soort op zichzelf.

Of de Fuchsia op stam winterhard is wordt dus bepaald door de Fuchsia welke is gebruikt om te enten. Als het een van de vier bovenstaande soorten is dan is de Fuchsia op stam winterhard, anders niet.

Je zult dan maatregelen moeten treffen om de Fuchsia te beschermen tegen de winterse kou. Welke dan zijn kan je onderstaand lezen.

Hoe Een Fuchsia Overwinteren?

De meeste Fuchsia’s zijn niet winterhard en hebben bescherming nodig. Nu zijn er drie mogelijkheden:

  • Fuchsia als kuipplant
    Als het kuipplanten zijn dan is dit makkelijk te doen. Deze kuipplanten kan je plaatsen in de schuur, serre, kas of kelder waar het niet kouder wordt dan 8 graden Celsius en niet warmer dan 10-12 graden Celsius.
    Lees ook onze blog over terrasplanten, de Fuchsia is er eentje van!
  • Fuchsia als tuinplant
    Staat de niet winterharde Fuchsia in de tuin dan zal je deze moeten uitgraven en in een pot moeten plaatsen. Ook deze tuinfuchsia kan je nu naar binnen verplaatsen.
  • Fuchsia buiten overwinteren
    Heb je besloten om de Fuchsia buiten te laten overwinteren (of kan het niet anders) dan zal je beschermende maatregelen moeten nemen om de Fuchsia te beschermen en een kans op overleven te geven.

Er zijn wel een aantal handelingen die je moet doen om de Fuchsia de winter door te helpen, ook al plaats je de plant in de serre, kelder of schuur. Zonder een goede voorbereiding kan je de Fuchsia alleen maar beschadigen in de winterperiode.

Hoe een Fuchsia Overhouden?

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Fuchsia zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

  • Goed snoeien
    Als je de Fuchsia naar binnen haalt dan snoei je de Fuchsia in het najaar goed kaal. Knip takken voor een derde weg, haal alle bladeren en bloemen van de takken af. Haal alles wat niet verhout is weg. Wees niet bang maar snoei de plant goed terug. Wat overblijft is een stam met een paar zijtakken.
  • Haal de Fuchsia naar binnen
    Staat de Fuchsia in een pot dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen. Hier is over het algemeen licht aanwezig. Je kunt de gesnoeide Fuchsia ook in een donkere kelder of kruipkelder plaatsen als het daar maar niet kouder wordt dan 8 graden Celsius. De gesnoeide Fuchsia heeft in de winter geen licht nodig als deze maar goed gesnoeid is. Plaats de Fuchsia niet in je huiskamer want daar is de temperatuur te hoog.
  • Laat niet uitdrogen
    Als de planten binnen staan benevel de aarde en takken dan regelmatig. De aarde mag niet uitdrogen maar mag ook niet te nat zijn.
  • Inpakken
    Heb je binnen geen plaats dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
    Verplaats je de Fuchsia naar een beschutte plaats uit de zon.
  • Dek de aarde af met mulch
    Als de Fuchsia in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Fuchsia af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf.
  • Geef geen water
    Als er vorst op komst is stop dan met watergeven als de Fuchsia buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.
Mulch

Er is echter geen moment te noemen wanneer je de beschermende maatregelen moet nemen, het is allemaal afhankelijk van het weer! Is het een milde winter, welke vandaag de dag best wel veel dan hoef je niet veel maatregelen te treffen.
Geef het weerbericht aan dat er nachtvorst op komst in dan is het tijd om in actie te komen en de Fuchsia te beschermen.

Kortom, niet de periode van het jaar is bepalend maar het weerbericht!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen