De oorspronkelijke cyclamen komen uit het Middellandse Zeegebied, Turkije en Somalië. Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze door monniken meegenomen Europa in. Er zijn nog vele cyclamen die in diverse landen in het wild groeien. De tuin cyclaam is kleiner dan de cyclaam die voor binnen is gekweekt. Die kan trouwens ook in de pot in de tuin staan. Of de cyclaam winterhard is, kun je na dit verhaal wel een beetje raden.
Zijn cyclamen winterhard? Ja, de cyclaam is winterhard en wanneer er goede maatregelen worden getroffen, zeker. Dek de wortels af met wat compost en houdt de aarde waar de knollen zich bevinden, vochtig. Laat de aarde niet uitdrogen. Te natte aarde zorgt voor het rotten van de cyclaam knollen. Dat overleeft de cyclaam niet.
Er zijn zomerbloeiende en winterbloeiende cyclamen, die allebei winterhard zijn. Een beetje hulp is wel prettig voor de cyclaam, voor elke tuin cyclaam. Hoe je dat doet en waarmee je de cyclaam kan helpen, zonder al te veel moeite, lees je in de volgende hoofdstukken.
Ben jij op zoek naar een cyclamen? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod cyclamen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
Inhoudsopgave
Kunnen cyclamen buiten overwinteren?
Cyclaambloemen groeien uit bolletjes, die, wanneer ze in de goede aarde staan, goed kunnen overwinteren. Deze tuincyclamen kun je in de tuin planten zolang het nog niet vriest en de aarde niet bevroren is. Je kunt ze bloeiend planten maar ook gewoon als bolletje.
De zomercyclaam, de purpurascens (het ‘Alpenviooltje’) bijvoorbeeld, plant je in het voorjaar, de meest ideale tijd, en de najaar Cyclaam kun je het best planten in in September, voor hen de beste planttijd. Eenmaal buiten in de grond, dan kun je de cyclaam gewoon buiten laten staan. Je hoeft de cyclaam bolletjes niet uit de tuin te halen. Ze kunnen, met hulp, zeker overwinteren. Daar zijn wel een aantal voorwaarde willen deze cyclamen goed kunnen overwinteren.
- De cyclaambolletjes moeten in goede grond staan.
- De cyclamen moeten op een goede standplaats staan.
- De cyclamen kun je het beste afdekken in de (aankomende) vrieskou, met compost of mulch (bol.com.) Het scheelt een hoop gesjouw met zakken compost en daarbij zitten er veel voedingstoffen in die goed zijn voor de cyclamen. Ze komen dan beter de winter door.
Hoe je dat het best kunt doen en waar je op moet letten lees je in de volgende hoofdstukken.
Wat Is Goede Grond Voor Cyclamen
Niet alle tuinen zullen de beste grond in de tuin hebben voor cyclamen om te overwinteren.
De bolletjes van de tuin Cyclaam moeten in grond staan die goed water doorlatend is. Dat wil zeggen dat er water door de grond kan sijpelen, van boven naar beneden. Er blijft dus geen water staan in de grond, wat bijvoorbeeld het geval kan zijn met vette kleigrond.
Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.
Kleigrond Voor Cyclamen?
Kleigrond is een dichte structuur waar de cyclaambolletjes te lang in een te natte omgeving zitten. Daar gaan de cyclamen van rotten. Veel planten zullen dit ervaren en minder (snel) groeien in een kleigrond.
Om kleigrond te verbeteren kun je flink wat zand door de klei steppen, met flink wat compost. Dit is erg goede en voedselrijke grond voor de cyclamen en andere planten, maar ook een heel karwei. Toch is het de moeite waard. Veel planten kunnen niet door de dikke kleigrond groeien met hun wortels en kunnen daardoor achterblijven in groei en bloei.
Klei bevat veel voedingsstoffen, zand en compost zorgen voor goede doorlaatbaarheid van de klei. Daarbij is het belangrijk dat eens per jaar kalk wordt toegevoegd aan de grond bij de cyclamen. Daardoor kunnen cyclamen nog beter groeien en bloeien. Dit kunnen ook verpulverde eierschalen zijn of landbouwkalk. Deze is in een tuincentrum te verkrijgen.
Zandgrond Voor Cyclamen?
Heb je alleen zandgrond in de tuin, dan is het belangrijk dat je daar voedselrijke compost doorheen schept. Zandgrond is vrij arme grond en daar kunnen cyclamen geen voedingsstoffen uit halen. Compost of tuinaarde toevoegen aan de grond is een goed idee. Dit houdt ook wat meer vocht vast. Bij zand loopt water te snel door naar beneden en kunnen de cyclamen sneller uitdrogen.
Weet je niet wat voor een grond je hebt, dan kun je iemand van het tuincentrum uit de buurt bij jou vragen, welke grond je hebt. Zij kunnen je adviseren wat je kunt doen met de grond om deze te verbeteren. Dat is wel belangrijk voor het overwinteren van de cyclamen die winterhard zijn!
Cyclamen Afdekken Tegen Vrieskou?
Het is een goed idee om cyclamen die winterhard zijn, af te dekken tegen vrieskou, wanneer zij in de volle grond in de tuin staan. De bolletjes kunnen bevriezen wanneer het echt een strenge winter is of gure winden over het landschap waait.
Wanneer er echt sneeuw op komst is of een langdurige periode van vrieskou kun je het best de cyclamen afdekken met compost of tuinaarde. Dan kunnen de cyclamen overwinteren en kunnen zij volgend jaar weer volop bloeien. Want wat is leuker dan een tuin vol cyclamen die elk jaar weer groter wordt. Het is een prachtig gezicht.
Wil je weten hoe je de cyclaam in het algemeen moet verzorgen, dan kan hierover onze blog ‘Cyclaam verzorgen‘ lezen!
Bekijk onderstaande video met uitleg over het overwinteren van buiten cyclamen.
Standplaats Cyclamen?
Cyclamen groeien van oorsprong onder bomen, struiken en beschutte gebieden. Zet de bolletjes, met of zonder bloeiende cyclamen in de grond. Plant de cyclamen dan ook niet in een open veld, maar lekker beschut (onder de sering, gouden regen, esdoorn of vlinderboom, bijvoorbeeld), of vlak bij een schutting. Ze staan eigenlijk overal prachtig met hun liefelijke kleurrijke bloemetjes en kunnen zo nog beter overwinteren.
Vol in de wind en vol in de zon en zonder beschutting zullen ze het niet zo mooi doen dan beschut, in de luwte in wat schaduwrijke delen van de tuin. Het mag helemaal in de schaduw zijn maar af en toe een beetje zon is ook goed. Zolang de grond maar niet uitdroogt want dan moet je water bij geven.
Wil je weten hoe je de cyclaam het best kan verzorgen, lees dan onze blog en jouw cyclamen zullen er prachtig bij blijven staan!
Cyclamen In Pot Overwinteren
Een cyclaam die in een pot staat, buiten (en binnen), kun je laten overwinteren. Van de zomer cyclaam zullen de bladeren verdwijnen en de knol die in de bodem zit, gaat in rust. Zet de cyclaam in een koele ruimte, op een lichte plaats. Het liefst voor het raam op de noordkant.
Wat moet je hiervoor doen?
- Geef de plant na de bloei steeds een beetje minder water.
- Stop na een paar weken met water geven.
- De bladeren worden geel en sterven uiteindelijk af.
- Laat de knol in de pot zitten. Plaats de pot op een koel schaduwrijke plaats.
Op een gegeven moment zal de knol weer gaan groeien en dit is het moment om weer te beginnen met opvoeren van water geven.
Nu zal de bloei/groeicyclus weer opnieuw beginnen en kunnen ze weer naar buiten (of binnen in de huiskamer), wanneer je dit wenst, en de temperatuur weer goed is.
Deze winterharde cyclamen kunnen er weer een jaar tegenaan! Worden de cyclamen te groot voor de pot, dan moet je deze van een grotere pot voorzien.