Hoe Cyclaam Verzorgen – Complete Gids Voor Binnen En Buiten

cyclaam verzorgen

Cyclaam wordt ook wel Alpenviooltje genoemd terwijl de plant daar oorspronkelijk niet vandaan komt. De plant komt van oorsprong uit het Middellandse zee gebied en West Azië. De cyclaam is een vrolijke bloeier en komt in vele variaties voor. Zo zijn er Cyclamen die voor binnen gekweekt worden maar er zijn ook Cyclamen die winterhard zijn en het goed doen in de tuin of op het balkon/terras. Maar hoe moeten we de Cyclaam verzorgen?

Cyclaam verzorgen. De Cyclaam is er als kamerplant en als tuinplant. Ze staan het liefst op een schaduwrijke plaats waar het niet te warm is. Geef de Cyclaam aan de onderkant water, zodat deze het water kan opzuigen. Eens in de vier weken voeding geven en uitgebloeide bloemen verwijderen door draaien.

In dit artikel worden zowel de kamerplant als de winterharde cyclaam besproken. Beide hebben verzorging nodig! Er zijn veel overeenkomsten wat betreft de verzorging, het blijft eenmaal een cyclaam.

Iedereen die planten heeft, wil ze laten groeien en bloeien. Voeding is één van de ‘must haves’ voor planten. Bol.com heeft een groot aanbod van verzorgingsmiddelen voor al jouw planten. Zo zorg jij ervoor dat ze niks te kort komen.

Cyclaam Verzorging

Er zijn in hoofdzaak twee soorten Cyclamen, namelijk de kamerplant en de tuinplant. De tuinplant is natuurlijk winterhard, nou ja, deels winterhard daar zal ik strak meer van vertellen.

cyclaam verzorgen

Het bijzonder aan de Cyclaam is dat er Cyclamen zijn met verschillende bloeiperiodes. Zo zijn er zomer en winterbloeiers te koop. Als je een winterharde winterbloeier in de tuin hebt staan dan zal deze zeker opvallen tussen de kale takken en bruine bladeren.

De Cyclaam die binnen staat heeft meer verzorging nodig dan een cyclaam die buiten in de volle grond staat. Hoe en wat moet er gebeuren om de Cyclaam binnen tot volle bloei te krijgen en te houden? Hoe Cyclaam verzorgen?

Cyclaam Verzorgen Binnen

  1. Standplaats
    Het liefst een lichte plaats, op het noorden, en niet in de buurt van een verwarming, daar droogt de plant te snel uit. De cyclaam heeft een hekel aan droge lucht en de plant kan niet goed tegen direct zonlicht.
  2. Water geven
    De Cyclaam vindt het fijn het water kan opzuigen. Zorg voor een pot met gaten, onderin de pot, en zet de pot op een schotel/schaal. Vul de schaal met water zodat de Cyclaam het van onderop op kan nemen. De Cyclaam groeit uit een knol en zo zorg je ervoor dat de knol zelf niet te nat wordt. Geef steeds een beetje water zodat de grond net vochtig blijft.
  3. Bloei en bloemen
    Bij goede verzorging zal de Cyclaam zeker bloeien. De bloeiperiode is van oktober t/m maart. Verwijder uitgebloeide bloemen door deze er voorzichtig uit te draaien. Zo kan de plant zijn energie geven aan de andere bloemen.
  4. Voeding
    Tijdens de bloeiperiode kan je de plant eens in de vier weken plantenvoeding geven. Gebruik hiervoor de voeding voor bloeiende planten. Hou je aan de aanwijzingen op de verpakking voor een goed resultaat.

Cyclaam Verzorging Buiten

  1. Standplaats
    Ook de buiten Cyclaam staat het liefst op een schaduwrijke plaats. Direct zonlicht is niet zijn vriend. Plaat de plant onder andere planten in de schaduw en zo is de plant ook beschermd tegen regendruppels welke ook niet zijn vriend zijn.
    De grond moet goed waterdoorlatend zijn en het liefst kalkrijk. Dan doet de Cyclaam het op zijn best. Na de bloei heeft de knol de neiging om zich omhoog te werken. Dek de knol dan toe met meer aarde/grond.
  2. Water geven
    De grond van de Cyclaam mag niet uitdrogen. Dus in de volle grond zal dit minder een probleem zijn dan de Cyclaam die in een pot op het balkon of terras staat. Cyclamen in pot hebben regelmatig water nodig. Ook nu weer zuigt de plant het water graag op, dus een pot met gaten en een schaal waar je het water in doet, is de oplossing. Als je vanboven water geeft kan de knol gaan rotten.
  3. Bloei en bloemen
    De bloemen van de winterharde Cyclaam zijn kleiner dan de Cyclaam als kamerplant. Ook na de bloei de bloemen eruit draaien zodat de energie naar de andere bloemen gaat.
  4. Voeding
    De Cyclaam in de tuin heeft kalkrijke grond nodig om goed te groeien, dus af en toe een beetje kalk kan geen kwaad. Goed doorlatende grond, het liefst kalkrijk is de perfecte voedingsbodem voor de Cyclaam. Staat de Cyclaam in een pot dan kan je de Cyclaam één keer per maand voeding geven. Ook nu weer van onderop.

Cyclaam Water Geven

Daar de Cyclaam een andere plant is dan de meeste kamerplanten of winterharde planten, hier nog extra informatie over het watergeven.

De Cyclaam is een knol en de bladeren en de bloemen groeien uit deze knol. De grond van de Cyclaam moet altijd licht vochtig blijven anders krijgt de plant problemen. De Cyclaam heeft dus redelijk veel vocht nodig. Wanneer we de Cyclaam van bovenop watergeven zal de knol niet vochtig blijven maar heel vaak nat zijn. En nat dat is weer te veel van het goede, waardoor de knol gaat rotten en de Cyclaam sterft af.

Zet de Cyclaam in een pot met gaten aan de onderkant. Zet de pot vervolgens in een schaal of op een schotel en geef het water in de schaal. De Cyclaam kan het nu van onderaf opzuigen. Zo wordt de grond vochtig maar niet nat.

Ook de voeding word in water, van onderaf, aan de plant gegeven.

Cyclaam Winterhard

Vele Cyclamen die geschikt zijn voor buiten zijn winterhard. Het bijzondere van de Cyclaam die winterhard is dat de verschillende soorten een verschillende bloeitijd kennen. De Hederifolium groeit van augustus tot oktober en de Cyclaam Coum bloeit van november tot maart en deze plant rust juist in de zomerperiode.

Cyclaam verzorgen

Kortom, Cyclamen zijn winterhard. Heb je echter een zomerbloeier dan verlies de Cyclaam in de winter zijn bladeren en werk de knol zich omhoog. Bedek de bodem dan met turf of compost, om de knol te beschermen tegen eventuele vorst.

Wil je precies weten hoe je een cyclaam de winter door helpt, dan hebben wij in onze blog de nodige informatie. Lezen?

Verzorging Cyclaam Gele Bladeren

Ook jouw Cyclaam krijgt een keer gele bladeren. Er zijn echter vele oorzaken die een geel blad kunnen veroorzaken. Onderstaand een aantal redenen waardoor de bladeren geel kunnen worden:

  • Verkeerde temperatuur, deze moet ergens bij de 15 graden liggen.
  • Onjuiste standplaats. Door te veel zonlicht worden de bladeren geel.
  • Te veel water. Hierdoor wordt rot veroorzaakt en wordt het blad geel.
  • Te weinig water…
  • Rustperiode. Na de bloei gaat de Cyclaam in ruste en worden bladeren geel en sterven af.
  • Ziekte zoals spint veroorzaken gele bladeren.

Dit zijn wel de meest voorkomende oorzaken waardoor de Cyclaam gele bladeren kan krijgen.

Cyclaam Hangt Slap

Het slap hangen van de Cyclaam is meestal het gevolg van te veel of te weinig water. Ja, de Cyclaam is een lastige plant als het gaat om de verzorging. Dus voel even aan de grond of deze vochtig, droog of juist erg nat is.

Is de grond te nat dan laat je deze wat uitdrogen. Is de grond te droog, zet dan de Cyclaam met onder water en laat de grond weken. Daarna weer terug zetten op zijn plaats en de grond vochtig houden, niet nat.

Door te natte grond gaat de knol rotten en is de Cyclaam verloren.

Hoe Cyclaam Overhouden

Vele Cyclamen worden na de bloei weggegooid maar je kunt ze ook overhouden. Wat moet je hiervoor doen?

  • Geef de plant na de bloei steeds een beetje minder water.
  • Stop na een paar weken met water geven.
  • De bladeren worden geel en sterven uiteindelijk af.
  • Laat de knol in de pot zitten. Plaats de pot op een koel schaduwrijke plaats.

Op een gegeven moment zal de knol weer gaan groeien en dit is het moment om weer te beginnen met watergeven. Nu zal de bloei/groeicyclus weer opnieuw beginnen.

Dit is alle informatie die ik met je wil delen voor Cyclaam verzorgen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen