Is Clivia giftig? Alles Wat Je Moet Weten

Clivia giftig

Aangezien de Clivia deel is van de Amaryllis familie, heeft deze dezelfde karakteristieken: dezelfde bloemvorm (al dan niet kleiner) en beide komen voort uit een bloembol. Daarnaast is de Clivia, net als de Amaryllis, giftig.

De Clivia is giftig voor mensen en dieren. Vooral de wortelstok en bladeren bevatten de stof liquorine, welke dodelijk kan zijn. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huisarts. In België kun je ook het Antigifcentrum bereiken via: 070 245 245.

Ben jij op zoek naar een Clivia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te bellen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

Voor volwassenen zal de opgelopen schade door de Clivia niet groot zijn. Het echte risico wordt namelijk veroorzaakt wanneer er  een grote hoeveelheid plant in het lichaam terecht komt. Volwassenen zullen niet snel een kamerplant eten en lopen dus ook geen groot risico. Wat wel voor kan komen is dat er contact gemaakt wordt met de sappen, bijvoorbeeld wanneer de plant is afgebroken. In dit geval is het slim om je handen even te wassen en/of zal je misschien een iets geïrriteerde huid krijgen.

Verder zijn alle delen van de Clivia even giftig en komen er ook gifstoffen vrij wanneer de wortels in contact komen met water. Dit water bevat dan een kleine hoeveelheid gif.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Is Clivia Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, vogels, konijnen)

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. In tegenstelling tot de mens, ervaren ze gelukkig geen irritatie als de vacht in aanraking komt met de plant.  Echter, wanneer zij (delen van) de plant innemen zullen ook zij de gevolgen ervaren.

Houd er rekening mee dat de gifstoffen van deze plant ook vrijkomen via de wortels. Als er dus teveel water wordt gegeven en dit uit de pot wegvloeit, dit water gifstoffen bevat. Wanneer je dus een dorstig huisdier rond hebt lopen, kan dit problemen opleveren. Gelukkig bevat het water niet zoveel gifstoffen, maar het is een goed idee om hier toch rekening mee te houden.

Daarnaast is het zo dat kleinere dieren natuurlijk minder hoeveelheden nodig hebben om vergiftigt te raken, in vergelijking met grotere dieren. Een konijn is nu eenmaal sneller vergiftigd dan een paard.

Wanneer jouw huisdier van de Clivia heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

 • Braken en/of overgeven
 • Diarree en/of buikloop
 • Krampen
 • Koud aanvoelen
 • Wijde pupillen
 • Trillen
 • Kortademig
 • Zwelling van de slijmvliezen
 • Sterke speekselafscheiding
 • Moeilijkheden bij het slikken

Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Neem bij bezoek aan de dierenarts ook altijd een stukje van de plant mee (als dit mogelijk is), zodat de volgende stappen kunnen worden bepaald.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt. Voor meer informatie over de verzorging kan je onze blog ‘Hoe clivia verzorgen‘ lezen, vol met praktische tips.

clivia giftig

Heb je de Clivia al in huis? Dan is het eerste advies om deze te verwijderen. Persoonlijk vind ik het risico te hoog dat jouw huisdier vergiftigt wordt. Kies je ervoor om het niet te doen, dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die Clivia. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per sé veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen. Daarbij komt ook dat katten overal wel komen, dus hoog betekent niet meteen veilig.
 • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Vooral de Clivia ruikt heel erg lekker, dus het is bijna gegarandeerd dat jouw (huis)dier hier een hapje uit wil nemen. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Is Clivia Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die er lekker vrolijk en kleurrijk uitzien, zoals de Clivia. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

Zoals eerder genoemd zijn alle delen van deze plant giftig, maar moeten er over het algemeen best wel wat ingenomen worden voor er symptomen optreden. Eén hapje zal dus hoogstwaarschijnlijk geen nare gevolgen hebben. Toch raad ik het aan om bij inname de dokter te bellen – je wilt het risico gewoon niet lopen.

Symptomen die zich voor kunnen doen zijn als volgt:

 • Roodheid, zwelling en branderig gevoel (op de huid)
 • Moeilijkheden bij het slikken
 • Misselijkheid en braken
 • Diarree
 • Maagkrampen

Voor volwassenen moet je echt wel een grote hoeveelheid binnenkrijgen voor het gevaarlijk wordt, maar kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger. Een kleinere dosis wordt bij hen namelijk sneller door het lichaam verspreid.

Als jouw kind de plant alleen heeft aangeraakt kun je het beste even de handen wassen. Aangezien ook de huid van kinderen gevoeliger is kan het zorgen voor meer irritatie dan bij volwassenen.

Wanneer je een Clivia in huis hebt, is het veiligste om deze natuurlijk weg te halen. Wil je dit niet, zorg er dan voor dat deze buiten bereik van kinderen staat. Let wel op dat planten soms blaadjes loslaten, welke op de grond terecht kunnen komen. Het beste advies is daarom om geen planten in huis te halen die gevaarlijk zijn voor jouw kindje.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Als algemene regel is het een goed idee om bij dodelijke planten die minder dan een uur geleden gegeten zijn, ervoor te zorgen dat je kind water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

Toch, als je niet zeker weet wat het beste is – vraag om advies bij de huisarts of bel 112 bij ernstige symptomen.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen