De Clivia is een hele sterke kamerplant die van oorsprong uit Zuid-Afrika komt. De plant stond vroeger in menige huiskamer en heeft daardoor lang het stempel ‘oma plant’ gedragen. Vandaag de dag is deze bloeier weer helemaal terug van weggeweest. Hoe we de Clivia verzorgen bepaalt in sterke mate of de plant bloeit.
Clivia verzorgen. In de rustperiode: 1 keer per twee weken watergeven. Geen voeding geven en op een koele plaats neerzetten. Tijdens de bloeiperiode: 2 keer per week watergeven en 1 keer per 2 weken voeding. Plaats de Clivia in de halfschaduw uit het direct zonlicht.
Als je naar de Clivia kijkt dan lijkt het bald en de bloem veel weg te hebben van de Amaryllis en dat is niet zo verwonderlijk, want het is familie van elkaar.
Inhoudsopgave
Clivia Plant Verzorgen
In Zuid-Afrika staat de Clivia gewoon in de vrije natuur, zoals alle kamerplanten. In Nederland kan de Clivia in de zomer ook buiten geplaats worden.
Op de juiste plek buiten en met de juiste verzorging heeft de Clivia het prima naar zijn zin. De winters zijn echter te koud voor de Clivia.
We bespreken in deze blog de verzorging van de Clivia als kamerplant en als deze in de zomer buiten geplaatst wordt.
Verzorging Clivia Kamerplant
De Clivia heeft als kamerplant moeite om te bloeien. Het is echter niet onmogelijk er zijn genoeg Clivia’s die als kamerplant bloeien. Dit kan echter alleen als de plant zich goed voelt en verzorging speelt hierin een belangrijke rol. te beginnen met de standplaats.
Standplaats
De standplaats is heel bepalend en wisselt per periode. De Clivia houdt van een vaste standplaats, dus verplaats de plant niet als je eenmaal een plekje hebt gevonden. Tussen de periodes in mag je de plant wel verplaatsen.
Vanaf oktober gaat de plant rusten en heeft de Clivia het liefst een omgeving waar het niet warmer wordt dan12 graden. Als je een plekje hebt in je huis die daar aan voldoet, perfect verplaats de plant dan daarnaar toe.
Als de plant na de rustperiode, in het vroege voorjaar een bloemstengel heeft aangemaakt dan plaats je de plant op een plekje in de halfschaduw en zeker niet in de volle zon. Een beetje ochtend zon kan de plant nog wel aan maar verder geen direct zonlicht. Heb je een plekje gevonden, laat de plant daar dan staan.
Water Geven
Ook het watergeven is verschillend per periode.
Als de plant in de winterperiode is geef je de plant 1 keer per 2 week water op de potgrond. Pas de hoeveelheid watergeven aan als de grond uitdroogt want dat is niet de bedoeling, de grond moet licht vochtig zijn.
Geef bijvoorkeur onthard water of als je een regenton hebt staan in de tuin, regenwater. Laat het regenwater wel eerst op kamertemperatuur komen. Te koud water is slecht voor de wortels.
Na de winterperiode heeft de plant, als het goed is een bloemstengel aangemaakt. Als je de plant teruggezet hebt op de juiste standplaats dan begin je langzaam aan meer water te geven. Dit bevordert de bloei van de stengel die hoger en hoger zal worden. Geef uiteindelijk 1 keer per weer water aan de Clivia en zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft.
Voeding
In de rustperiode als de Clivia op een koele plaats staat en we minder water geven heeft de plant geen behoefte aan voeding. Dit werkt zelfs averechts.
Echter in de bloeiperiode, welke start in het begin van het voorjaar heeft de pant wel behoefte aan extra voeding. De plant groeit en bloeit en kan wel extra ondersteuning gebruiken.
Geef eens in de 14 dagen plantenvoeding. Doe dit in de gieter en geef het water op de potgrond. Dit is voldoende.
Lees goed op de verpakking de mengverhouding en hou je hieraan anders kunnen de wortels weer verbranden. Bij Bol.com kan je verschillende soorten plantenvoedingen vinden. Hier staat ook de juiste dosering beschreven.
Verpotten
Tijdens de groei- en bloeiperiode geven we de plant water en voeding en blijven we van de plant af. Direct na de bloei mag je de Clivia verpotten.
Gebruik gewone potgrond voor kamerplanten en plaats de Clivia desnoods in een grotere pot. Kleine/jonge Clivia’s mogen elk jaar verpot worden en de ouder Clivia’s eens in de 3 jaar.
Wees wel voorzichtig als je de Clivia uit de pot haalt. De vlezige wortels zijn heel kwetsbaar en kan je heel gemakkelijk beschadigen. Dit kan zelf fataal zijn voor de Clivia. dus pas op.
Bekijk ook eens onderstaande video over de verzorging van kamerplanten, dus ook de Clivia.
Verzorging Clivia Buiten
Wat voor binnen geldt, geldt ook voor buiten, het blijft een Clivia. Alleen buiten heb je te maken met weersomstandigheden en binnen is een geconditioneerd klimaat. Dus hoe je de Clivia moet verzorgen is net even anders.
Plaats de Clivia niet in de volle grond maar in een pot. De Clivia kan niet tegen koude temperaturen. Lager dan 5 graden Celsius is slecht voor de plant. Dus in de winterperiode moet de plant naar binnen gehaald worden en dat gaat makkelijker wanneer deze in een pot zit.
Plaats de Clivia in een pot met een gat in de bodem en leg steentjes of potscherven onderin de pot. Neem bijvoorkeur een stenen pot die niet geglazuurd is. Deze potten voeren het teveel aan water goed af. Door te veel water en te natte grond kunnen de wortels gaat rotten. Dit is het bekende wortelrot. Je kunt er alles over lezen in onze blog over wortelrot.
Vul de pot met potgrond en plaats de Clivia in de pot. Plaats de pot vervolgens op een plek in de halfschaduw en vermijdt direct zonlicht, daar kan de Clivia niet goed tegen.
Controleer regelmatig de potgrond. Deze moet altijd licht vochtig blijven en mag niet uitdrogen. Als het te droog dreigt te worden geef dan water.
En omdat de Clivia in een pot staat heeft deze ook behoefte aan extra voeding. Geef de plant 1 keer per 2 weken plantenvoeding.
Clivia Gele Bladeren
Gele bladeren heeft meestal maar een oorzaak, namelijk te veel en waarschijnlijk direct zonlicht. Dit doet de bladeren geel kleuren. Helaas kunnen de bladeren hiervan niet herstellen.
Verplaats de plant naar een plaats in de halfschaduw. Als de bladeren geel worde zal de Clivia waarschijnlijk niet goed of helemaal niet bloeien.
Clivia Bloem Verwijderen
Wanneer de bloem is uitgebloeid kan je deze wegknippen. Gebruik een schone scherpe schaar en knip de bloemstengel af in de plant maar laat een klein stukje zitten. Dit laatste stukje droog uiteindelijk uit.
Als je de bloemstengel niet verwijdert, worden er zaden aangemaakt en dit kost heel veel energie. Heb je de zaden niet nodig knip dan de stengel weg want dan kan de energie naar andere delen van de plant.
Let wel op! De Clivia is giftig dus draag handschoenen.
Dit is alle informatie over hoe je een Clivia moet verzorgen.