Camelia Verplanten, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

camelia verzorgen

Is het Camelia of Camellia? De Camelia is een echte voorjaarsbloeier die wel honderden bloemen kan geven. In het voorjaar bloeit deze plant voor een week of drie. De bloei begint ongeveer eind maart, dus de hele maand april staat deze Camelia in bloei. Maar wat als de Camelia te groot is? Hoe kan je de Camelia verplanten?

Camelia Verplaatsen. Verplant de Camelia vanaf oktober tot januari. Wees voorzichtig met de kwetsbare wortels. Zoek een plaats uit in de halfschaduw met avondzon en een zuurhoudende grond is het beste voor de Camelia. Geef direct water na het verplanten.

Dit is in het kort uitgelegd hoe en wanneer je de Camelia kan verplaatsen. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en dan wordt in deze blog besproken. Nie alleen de jonge Camelia komt aan bod, maar ook de grote of oude Camelia gaan we verplanten. We beginnen met de vraag wanneer je de Camelia kan verplaatsen.

Ben jij op zoek naar een camelia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Wanneer Camelia Verplanten?

Elke plant heeft wel een voorkeur wanneer deze geplant, gesnoeid of verplaats wil worden. Zo ook de Camelia.

Na De Bloei

De Camelia geeft mooie bloemen die in april volop in bloei staan. Nu zeggen vele mensen dat je de Camelia na de bloei kunt verplaatsen. Echter heeft de Camelia ook veel blad en blad heeft vocht nodig om groen te blijven. Als je na de bloei de Camelia gaat verplanten worden de wortels beschadigd en kunnen deze minder vocht transporteren naar de struik. Gevolg is dat de bladeren afsterven.

Als je echter niet anders kan dan zal je de Camelia wel na de bloei moeten verplaatsen. Om de kans op beschadigingen te verkleinen adviseer ik je de struik te snoeien.

camelia verplanten

Verwijder takken zodat de struik minder vocht nodig heeft. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar of een scherpe takkenzaag om zo min mogelijk wonden te maken. Zo heeft de Camelia een grotere overlevingskans.

Verderop in deze blog wordt besproken hoe je de Camelia kan snoeien en verplaatsen.

Na De Zomer

De beste periode is de periode na de zomer. Vanaf oktober kan je de Camelia verplaatsen zonder te veel problemen. De sapstromen worden minder en de struik heeft minder vocht nodig. Ook is er minder zon dus zullen de bladeren minder vocht verdampen.

Kortom, de beste periode om je Camelia te verplanten is van oktober tot januari/februari. Maar let wel op voor vorst. Vriest het buiten of zit de vorst in de grond, wacht dan totdat de bodem vorstvrij is, anders beschadig je de wortels alsnog.

Tijdens de wintermaanden kan je het beste de Camelia helpen om de winter door te komen, hoe je dit doet kan je lezen in onze blog over het overwinteren van de Camelia in pot of in volle grond.

Hoe Camelia Verplanten?

Een Camelia verplaatsen vraagt even wat werk. Wanneer je het op de juiste manier doet en in de juiste periode is de kans op succes groter. Er zijn echter geen garanties te geven.

De Camelia heeft een wortelgestel wat niet diep in de grond zitten, dus wees voorzichtig met het uitgraven hiervan.

Controleer ook of de grond van de nieuwe locatie goed is voor de Camelia. De plant staat het liefst in zuurhoudende grond. Twijfel je of dit zo is, meng dan de grond met tuinturf en de grond is zuurhoudend.

Zoek ook een plaats uit die in de halfschaduw ligt. De knoppen moeten koel zijn om zich te kunnen openen en dat lukt niet als de plant in de volle zon staat. Probeer ook de ochtendzon te vermijden, de avondzon is beter voor de Camelia.

Lees ook: Camelia Verzorgen, Van Standplaats Tot Snoeien!

Camelia verplanten
Jutte doek om de wortels

Dit zijn de stappen die je kunt doorlopen:

  1. Graaf de Camelia zo breed mogelijk rond de stam bij de grond uit en probeer een zo groot mogelijke kluit te maken, neem zo veel als mogelijk wortels mee. Graaf rondom de Camelia de aarde weg en steek vervolgens de onderkant van de kluit uit. Soms gaat dit moeilijk, zeker als de boom bij een schutting of muur is geplaatst. Je hoeft niet diep te stekken want de Camelia is niet diepgeworteld.
  2. Wikkel de kluit nu in jutte doeken of antiworteldoek. Zo blijft de kluit heel tijdens het verplaatsen.
  3. Maak op de nieuwe plaats een gat dat twee keer zo groot is als de omvang van de kluit en net zo diep als de kluit. Bepaal of de grond goed is voor de Camelia, deze moet namelijk waterdoorlatend zijn. Is dit niet het geval; verander de basis van de grond dan. Meng de grond dan met zand en kleine kiezels.
  4. Til de struik naar het nieuwe gat of gebruik een kruiwagen waar je de kluit inlegt en breng deze vervolgens naar de nieuwe plaats. De bovenkant van de kluit moet gelijk zijn met de grond.
  5. Til de kluit in het nieuwe gat en verwijder het antiworteldoek voorzichtig. Een jute doek kan je eventueel laten zitten, de wortels komen hier makkelijk doorheen, maar het beste is om deze ook te verwijderen.
  6. Vul het gat op met tuinaarde en stamp de grond aan.
  7. Dek het gat af met mulch (=organisch materiaal zoals boomschors) en geeft tenslotte water.
  8. Geef de Camelia struik in het begin regelmatig water en laat de grond niet uitdrogen.

Dit is de manier om een Camelia veilig te verplaatsen zodat deze het volgend voorjaar gelijk weer nieuwe bloemen geeft.

Bekijk onderstaande video voor ’tips en tricks’ voor het verplanten van wintergroen planten, wat ook de Camelia is.

Grote, Oude Camelia Verplanten

Een oude Camelia plant kan je verplanten op de manier zoals bovenstaand omschreven is. Aangezien de struik behoorlijk groot kan zijn is het misschien slim om een extra paar handen in te schakelen.

Voordat je de struik gaat verplaatsen snoei dan eerst oude en dode takken weg. Verwijder ook takken die de boom uit balans halen.

Zoals gezegd, het verplaatsen zal niet anders zijn dan boven staat omschreven.

Camelia Verplanten En Snoeien In De Zomer

Tijdens het verplaatsen kan je overwegen om de Camelia gelijk te snoeien. Zo kan je de struik in model brengen en oud hout en kruisende takken verwijderen.

Snoeien zal je zeker moeten doen als je de boom in de warme zomermaanden gaat verplaatsen om de stuik zo min mogelijk te beschadigen na het verplanten. Door het verwijderen van blad en takken zal de struik minder vocht verdampen en dus minder vocht nodig hebben. Knip takken weg die slecht zijn, die kruisen of die de struik uit balans halen.

Wees niet bescheiden, de struik zal herstellen. Kijk steeds even op afstand of je de juiste takken weghaalt.

Tip: voordat je gaat verplaatsen kan je eerst snoeien zo hoef je namelijk minder mee te nemen naar de nieuwe plaats.

Lees ook: Hoe Camelia Snoeien, Pas op, het is niet altijd nodig!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen