De Camelia Bloeit Niet, Wat is er aan te doen?

Camelia bloeit niet

Heb je een mooie prachtige camelia (Japanse roos) in de tuin staan, bloeit de plant niet! De camelia is een hele mooie plant, zeker als de plant in bloei staat, maar het is ook een moeilijke plant die de nodige verzorging en aandacht nodig heeft. Hoe komt het dat de camelia niet bloeit en wat moet je doen om de plant te laten bloeien.

Er zijn een aantal oorzaken waardoor de camelia niet bloeit, deze zijn de standplaats, de temperatuur, grondsoort, bemesting en het water geven. Als een van deze of meerdere niet voldoen aan de wensen van de camelia, dan zal deze niet bloeien.

In deze blog worden bovenstaande oorzaken besproken en aangegeven wat je kunt doen om weer grote volle bloemen aan jouw camelia te krijgen. Heb je een probleem om jouw camelia te laten bloeien, lees dan snel verder.

Ben jij op zoek naar een Camelia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod van planten voor in de tuin, tegen hele scherpe prijzen en alles vers van de kweker!

Lees ook: Camelia Verzorgen, Van Standplaats Tot Snoeien!

Temperatuur en Standplaats

De standplaats en indirect de temperatuur zijn van grote invloed op de bloemen van de camelia. De bloemen zijn gevoelig voor grote temperatuurswisselingen.

Wat je moet weten, voordat je verder leest, is dat de camelia in het jaar voor de bloei al bloemknoppen aanmaakt. Dus na de bloei worden weer bloemknoppen aangemaakt die een herfst, winter en voorjaar meemaken voordat ze in de zomer tot bloei komen.

camelia bloeit niet
Camelia in de winter

Als een camelia bijvoorbeeld in de ochtendzon staat en het is gewoon een koude nacht geweest, dan schijnt de zon op de bloemknoppen die dan te snel opwarmen. Je denkt vast dit is juist goed, maar voor de Camelia is dit juist schadelijk. Zeker als de grond waar de camelia in staat ook koud of bevroren is.

Plaats de camelia dan ook op een plaats in de halfschaduw of een plaats in de avondzon. En het liefst op een beschutte plaats, want een plaats waar het veel waait, is ook niet goed.

Lees ook: Camelia Standplaats, Waar Bloeit De Plant Het Beste?

Kwaliteit van de Bodem

Een volgende oorzaak waardoor de camelia niet goed bloeit kan zijn de bodemkwaliteit. De camelia staat met de wortels graag in een grond die licht zurig is. Een zure grond is een humusgrond. Humus is eigenlijk grond wat heel veel organisch materiaal bevat zoals bladeren, takjes, organische afval en compost.

Is dit onvoldoende in de grond aanwezig dan is de camelia niet in staat om voedingsstoffen op te nemen. De energie die de plant dan opneemt, gaat naar de bladeren en niet naar de bloemen. De camelia doet dit om te overleven. Als de plant is dit geval en moet groeien en moet bloeien zal dit veel schade opleveren.

Heeft de camelia gele bladeren of bruine randen aan de bladeren, dan is de kans groot dat er te veel kalk in de grond zit. Kalk doet de camelia geen goed, hierdoor neemt de camelia te weinig voedingsstoffen op om de bladeren van voeding te voorzien en deze worden dus geel of krijgen bruine randen.

Heb je geen goede grond, begin dan met tuinturf door de tuingrond te mengen. Dit is al gelijk een hele verbetering waar de camelia blij mee zal zijn.

Krijg je de bodem niet goed dan kan je maar een ding doen, en dat is de camelia verplaatsen naar een andere locatie waar de grond wel goed is.

Lees ook: Camelia Verplanten, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Te veel of te weinig Bemest

Vaak wordt er gedacht dat er veel mest gegeven moet worden om de planten stevig te laten groeien en bloeien. Bij de camelia werkt het net andersom. Als de plant te veel mest krijgt, wordt de plant lui en zal deze niet of weinig bloeien.

De camelia merkt dat er genoeg voeding in de grond zit en heeft geen problemen om te overleven, dus bloeien is ook niet nodig. Vele planten bloeien of te overleven, als de noodzaak niet aanwezig is zal de camelia niet bloeien.

Door te veel mest zal de camelia ook geen nieuwe wortels aanmaken. Het gevolg hiervan is dat de kluit compact blijft en de wortels niet verder groeien in de grond.

Mag je de camelia dan helemaal niet bemesten, zeker wel, maar doe dit na de bloei. Geef de camelia dan twee of drie keer in het seizoen mest. Hiervoor kan je Rhododendron mest kopen bij bol.com. Deze mest is licht zurig en perfect voor de camelia.

Water Geven

De laatste meest voorkomende oorzaak is het water geven. Planten hebben water nodig om te groeien en bloeien, maar een teveel aan water brengt bij de camelia alleen maar schade toe.

De grond van de camelia mag niet uitdrogen omdat de wortels van de camelia niet diep wortelen. De wortels liggen aan de oppervlakte en hier haalt de camelia ook het water vandaan.

Let wel op dat de camelia niet in natte grond staat, vochtige grond is goed, natte grond is juist fout. Door te natte grond kunnen de wortels geen zuurstof opnemen en hierdoor treedt wortelrot op.

Lees ook: In 4 Stappen De Camelia Stekken Voor Mooie Bloemen!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen