12 x Boompjes Voor In De Voortuin, Klein En Groot

12 Boompjes Voor In De Voortuin

Boompjes voor in je voortuin, het is nog een hele zoektocht om er een paar goede keuzes uit te halen. Iedereens wensen zijn hierin anders en het maakt het er ook niet makkelijker op dat er verschillende varianten zijn van een soort.

Gelukkig gaan wij je vandaag uit de brand helpen. In deze blog hebben we 12 boompjes op een rijtje gezet die ideaal passen in je voortuin (of je nu een hele grote of een hele kleine voortuin hebt). Daarnaast lees je ook wat je door het jaar heen van de bomen mag verwachten qua onderhoud en bloei. Lees snel verder!

Wij hebben ook een blog over kleine boompjes op stam, ook voor in de voortuin. Bekijk ‘8 Bomen Op Stam Voor Een Kleine Tuin‘ misschien staat er een leuke boom voor je bij.

1. Appelboom

Een aloude klassieker is natuurlijk de appelboom. Er zijn twee soorten waar je uit kunt kiezen: hoogstam en laagstam appelbomen. De laagstam appelbomen worden zo’n 3-4 meter groot en zijn daardoor ideaal voor wat kleinere tuintjes. De hoogstamsoorten kunnen na tientallen jaren 8 meter of hoger worden, dat is dus wel iets om rekening mee te houden.

Boompjes Voor In De Voortuin

Naast het goed hanteerbare formaat zijn appelbomen ook hele leuke bomen om naar te kijken. De lichtroze bloesem die de boom produceert in het voorjaar geeft je direct een lentegevoel. Dat die bloesem rond september dan uitgroeit in eetbare vruchten is natuurlijk helemaal mooi meegenomen.

Ben jij op zoek naar een boom? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod bomen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. (Dwerg)sering

De sering familie is een andere boom die in het voorjaar een prachtige bloei heeft. De meeste sering bomen produceren dan namelijk mooie, lichtpaarse bloemetjes. Dit gebeurt meestal rond de meivakantie waardoor je extra van je plant kunt genieten.

Boompjes Voor In De Voortuin

Afhankelijk van de grootte van je voortuin heb je ook nog een keuze te maken. Zo zijn er namelijk de normale sering en de dwerg sering. De dwerg sering is ideaal voor een kleine tuin, hij wordt namelijk maar 1,20 – 1,60 meter hoog. De normale sering wordt met een maximale hoogte van 5 meter zeker wel een stuk groter, maar alsnog niet compleet onhandelbaar.

3. Judasboom

De Judasboom is voor mensen die nog meer kleur in hun tuin willen hebben in het voorjaar. De boom explodeert dan namelijk met felroze bloesem wat het een echte eye-catcher maakt. Echter, niet alleen in het voorjaar steelt deze boom de show. In het najaar kleuren de bladeren namelijk felgeel en is het spektakel compleet.

Boompjes Voor In De Voortuin

Qua hoogte hangt het er bij de Judasboom er een beetje vanaf wat je aankunt. Deze boom kan namelijk een hoogte van 10 meter bereiken, maar daar gaan welk enkele decennia overheen. Het duurt zelfs 10 jaar voor een boom om een hoogte van 4 meter te bereiken. Mocht je de plant kleiner willen houden dan kun je door goed te snoeien het groeiproces zelfs een stuk vertragen.

4. Kersenboom

De kersenboom is een andere klassieker die ook zeker een plekje op deze lijst verdient. In het voorjaar (in dit geval van april tot mei) krijgt de bloem namelijk een witte bloesem of roze bloemetjes. Enkele maanden later, in de vroege nazomer, zijn de kersen vervolgens klaar om gegeten te worden. Zelfs de kleinste varianten brengen in dit geval nog 5-20 kilo aan kersen op(!).

Boompjes Voor In De Voortuin

Net als met de appelboom kun je ook bij de kersenboom weer kiezen uit laagstam, middelstam of hoogstam bomen. De laagstam varianten worden vaak tussen de 2-4 meter, middel stam 4-6 meter en hoogstam 6-8 meter. Houdt er wel rekening mee dat dit bij de hoogstam bomen vaak een poos zal duren.

5. Japanse Esdoorn

De Japanse esdoorn is in Nederland grappig genoeg een inheemse soort. Tenminste, als het gaat om de grote varianten. De kleine Japanse esdoorns zijn vroeger meegenomen uit Japan en Korea.

Boompjes Voor In De Voortuin

Hierdoor kun je kiezen uit twee soorten: de Acer palmatum en de Acer palmatum “Crimson Queen”. De Acer Palmatum kan een totale hoogte bereiken van 10 meter en is daarom geschikt voor de grotere voortuinen. De Crimson Queen is met maximaal 3 meter hoog beter geschikt voor een kleinere tuin.

Naast de goede keuze in het formaat zijn deze bomen ook een must have vanwege hun rijke kleurenpalet. In het voorjaar hebben de bladeren namelijk en groene en donkerpaarse kleur. In het najaar verandert dit weer naar fel geel, diep oranje en donkerrood.

6. Magnolia

Oké, oké, magnolia’s zijn officieel geen bomen maar struiken. Toch kunnen ze wel de vorm van een boom aannemen. Daarnaast zijn ze ook ontzettend populair en kunnen ze goed tegen ons klimaat. Had ik al gezegd dat ze in het voorjaar grote witte en roze bloemen produceren? Een ideale boom zou ik zeggen.

Boompjes Voor In De Voortuin

Voordat je een magnolia koopt is het echter wel goed om te weten dat deze planten verschillende hoogtes kunnen hebben. Het is daarom belangrijk dat je de soort goed uitkiest. Sommige magnolia’s worden namelijk 12 meter hoog en dat is misschien wat veel voor sommige voortuinen.

Kleinere varianten zijn ook wel de Stellata en de Lilliflora Nigra. Beide planten worden maar 3 meter hoog. De Lilliflora Nigra heeft wel een iets andere bloei (hij produceert donkerpaarse bloemen) en ook een andere bloeiperiode (mei en juni).

7. Europees Krentenboompje

Het Europees krentenboompje is zo’n boom die bijna heel het jaar door kleur te bieden heeft. In het voorjaar produceert de boom namelijk witte/crèmekleurige bloemetjes. Aan het einde van de zomer, kleuren de vruchten van de boom vervolgens rood en donkerpaars. Tot slot kleuren de bladeren van de boom in het najaar weer donkerrood. Ideaal voor mensen die op zoek zijn naar kleur in hun voortuin.

Boompjes Voor In De Voortuin

Het Europees krentenboompje wordt in totaal zo’n 5 meter hoog als deze volwassen is geworden. Dat is hoog maar niet compleet onhandelbaar. Mocht je een grotere variant zoeken kijk dan eens naar het Amerikaans krentenboompje. Deze wordt namelijk maximaal 12 meter hoog.

8. Vijgenboom

Mocht je op zoek zijn naar een Mediterraanse sfeer in je tuin dan is de vijgenboom een hele goede kandidaat. Deze bomen komen van nature in dat gebied voor. Daarnaast hebben ze een grijze stam en groene bladeren waardoor ze ook een mooi contrast opleveren.

Boompjes Voor In De Voortuin

Qua hoogte zijn de bomen ook goed hanteerbaar. Maximaal 4-5 meter is waar je rekening mee kunt houden. Verder heeft de vijgenboom ook relatief weinig onderhoud nodig. Een keer per jaar snoeien is voldoende voor de boom. Winterklaar hoef je hem ook niet te maken, hij kan namelijk temperaturen aan van -18 graden Celsius.

9. Lijsterbes

De lijsterbes is een boom die het in Nederland zeker goed doet. Dat komt doordat de boom van nature in ons klimaat voorkomt en hij daardoor wel wat kou gewend is. Daarnaast produceert de lijsterbes natuurlijk bessen en die zijn dan weer populair bij verschillende vogelsoorten. Mocht je die graag in je voortuin hebben dan is dit dus een aanrader.

Boompjes Voor In De Voortuin

Qua hoogte kun je ook bij de lijsterbes weer goed kiezen wat je wilt. Sommige soorten bereiken namelijk een hoogte van 8 meter en zijn dus weer geschikt voor de grotere voortuinen. Andere soorten (waaronder de “Sorbus cashmiriana ‘Rosiness”) bereiken een hoogte van maximaal 4 meter en zijn daardoor beter voor kleinere tuinen.

10. Papiermoerbei

Op plek 10 hebben we ook nog de papiermoerbei. Als je zoekt naar een groene boom zonder teveel spektakel dan is dit een ideale keuze. De boom heeft natuurlijk wel een bloeiperiode in het voorjaar, maar die is verrassend onopvallend. Daarom komen vooral de groene bladeren goed tot zijn recht.

boompjes voor in de voortuin

Qua onderhoud is de boom ook goed in het gareel te houden. Je hoeft de papiermoerbei namelijk niet echt te snoeien. Wel kun je de nieuwe scheuten in het voorjaar wat inkorten om de boom zo wat meer richting mee te geven.

Heb je een hele kleine tuin dan is deze boom waarschijnlijk niet echt geschikt. Een maximale hoogte van 6-8 meter is waar je rekening mee moet houden. Maar het duurt wel even voor de boom deze hoogte heeft bereikt.

Wil je meer lezen over winterharde boompjes op stam? Lees dan onze blog daarover!

11. Japanse Grootbloemige Kornoelje

De Japanse grootbloemige kornoelje is niet echt een naam die vaak zult horen. Toch is deze boom een serieuze kandidaat op de lijst van boompjes voor in je voortuin. Dat komt namelijk doordat vooral de bloeiperiode (mei en juni) ontzettend indrukwekkend is. De boom heeft dan groene bladeren en helderwitte bloemen met rode spikkels. Een waar kleurenspektakel.

boompjes voor in de voortuin

Afhankelijk van de grootte van je voortuin heb je ook bij deze boom weer keuze in het formaat. Kies je voor de “Cornus kousa ‘John Slocock'” dan wordt de boom zo’n 4 meter hoog. Andere soorten kunnen 10 meter hoog worden dus houdt hier goed rekening mee.

12. Steeneik

Steeneiken zijn zelf waarschijnlijk niet zo snel de ideale keuze voor een Nederlandse voortuin. De boom kan namelijk 20 meter hoog worden en dat is waarschijnlijk teveel van het goede. Wel kun je deze boom goed inzetten als leiboom en dat is ideaal voor als je wat meer beschutting zoekt in je voortuin.

boompjes voor in de voortuin

Leibomen zijn namelijk bomen die door een rooster worden geleid en daardoor de vorm van een soort hoge schutting aannemen. Daarnaast blijven deze varianten ook relatief klein met een hoogte van maximaal 4 meter. Tot slot zijn steeneiken ook een van de weinige bomen die heel het jaar door hun bladeren behouden. Zoek je naar wintergroen dan is dit dus de boom voor jou.

Dit waren 12 Boompjes Voor In De Voortuin.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen