10 × Winterharde Boompjes Op Stam, Zoveel Soorten En Kleuren!

Er zijn vele winterharde boompjes op stam. Deze zullen met alle gemak of met een beetje hulp, de winter doorkomen, door ze beschut te plaatsen in de tuin of ze (gedeeltelijk) af te dekken. Maar er zijn ook genoeg boompjes die zonder hulp makkelijk de winter overleven. Welke dat zijn kun je hieronder lezen. Kies maar uit! Ik weet zeker dat deze boompjes jou aan zullen spreken. Sommige zijn mooi van bladkleur en sommige hebben prachtige bloemen daarbij.

Ben je op zoek naar een mooi boompje? Kijk dan zeker eens bij Tuinplant.nl, zij hebben meer dan 500 vaste planten die binnen 1-2 dagen bezorgd worden. Zo weet je zeker dat je hét vindt én dat het snel in huis is. 

1. Olijfboom

Olijfboom winterhard

De soort ‘Olea Europaea ‘Lessini‘ is een winterharde olijfboom. Hij kent de klappen van de zweep; koud en warm omdat hij in een omgeving is opgegroeid waar koude en warme temperaturen voor kwamen. Doordat deze bomen gedeeltelijk zijn opgegroeid in Spanje, en daarna zijn verplaatst naar, in ons geval, Nederland of België, kan deze plant overleven in ons klimaat.

Ook bij stevig vriesweer tot – 10 graden ongeveer. Maar, ook de ‘winterharde’ olijfboom heeft graag hulp bij het overwinteren in Nederland. Zeker wanneer de boompjes nog jong zijn en de stam dun is.

Plaats de Olijf lekker op een zonnige plek, daar heeft de boom ook in de winter profijt van. Jonge boompjes kun je in pakken met een plantenhoes of jute. Zo bescherm je de stam tegen erge vrieskou en sneeuw. Deze plantenhoezen of jute zijn vocht doorlatend, wat belangrijk is omdat vocht dat kan verdampen. Wanneer het weer beter wordt, verwijder je de plantenhoes direct.

Een olijfboom kan in een pot staan in de tuin, maar heeft in de winter zeker wel bescherming nodig om te overleven. Zeker een jonge olijfboom kan bescherming van een beschermhoes of jute bijvoorbeeld goed gebruiken.

Lees ook: 11 x Smalle Bomen Voor Een Kleine Tuin

2. Lork Op Stam (Larix Kaempferi)

winterharde boompjes op stam

De Lork op stam is echt een winterharde boom. Zijn takken zijn afhangend en zijn naalden kleuren geel naarmate het herfst wordt. In de winter vallen de naalden af. In het voorjaar groeien bolvormige kegels aan zijn takken.

De Lork groeit het beste op een droge, zonnige plek. Hoewel hij qua verdere onderhoud erg makkelijk is, en je deze amper hoeft te snoeien, moet je er wel voor zorgen dat de plant niet te veel water krijgt.

De Larix Daempferi ‘Stiff Weeper’ op stam groeit het beste in een droge tot vochthoudende grond, die wel lichtzuur mag zijn en goed vocht doorlatend is. Kleigrond is daarom een grond die niet echt geschikt is voor deze mooie Lork op stam.

Lees ook: Bomen Voor In De Tuin – Voor Grote En Kleine Tuin!

3. Laurierboom op stam (Laurus)

Winterharde boompjes op stam

Nog één van de winterharde boompjes op stam is de Laurierboom!

De Laurier op stam heeft dus het hele jaar donkergroene, glanzende bladeren. In het voorjaar krijg deze Laurierboom op stam heerlijk ruikende bloemen. Na deze bloei krijgt de laurier rode bessen, die daarna zwart verkleuren. De Laurier heeft dus het gehele jaar een echte cadeautjes voor jou in petto.

De boom op stam staat graag in een bodem die goed vocht doorlatend is. Het moet dus luchtig zijn en voedingsstoffen bevatten. Kleigrond is vast en is dus niet een goede grondsoort.

Zet de Laurierboom op stam op een beschut plekje, zeker jonge boompjes. Na de winter kun je deze boompjes het beste snoeien, wanneer er takken de verkeerde kant op groeien of wanneer ze te groot worden. In principe hoef je de Laurus niet te snoeien.

4. Krentenboom Op Stam (Amelanchier Lamarckii)

krentenboom

Deze prachtige winterharde krentenboom kan 6 meter hoog worden, op den duur. In het begin groeit de boom vrij recht omhoog. Hoe ouder hij wordt naarmate hij ook breder kan worden, zo een 4 meter. Je kunt de krentenboom natuurlijk snoeien wanneer er geen plek is voor zo een brede boom. Het duurt wel een paar jaren voor deze prachtige boom zo groot is. Je kunt via de link een krentenboom thuis laten bezorgen via bol.com.

De boom heeft een open structuur en laat prachtige kleuren zien, het hele jaar door. Roodbruine kleuren net voor de bloei, wit met roze tinten tijdens de bloei. In het najaar geeft deze boom paars tot zwarte besjes en krijgt gele tot oranje bladeren in de herfst.

Hoewel de Krentenboom in de winter de bladeren verliest, Kleurt hij wederom mooi zilver/grijs. De takken hebben een fijne structuur die er ook in de winter, prachtig uit zien. Een echte aanrader dus om deze boom in jouw tuin te zetten.

Ook winterharde planten met witte bloemen zijn mooi in jouw tuin. Je kunt in onze blog lezen welke dat zijn!

De volgende in de reeks van winterharde boompjes op stam is de Treur sierkers.

Lees ook: 8 Bomen Op Stam Voor Een Kleine Tuin

5. Treur Sierkers Op Stam (Prunus Serrulata)

winterharde boompjes op stam

Deze zacht donkerroze bloeiende boom op stam geeft prachtige bloemen in het voorjaar. Grote trossen hangen aan de hangende takken die tot aan de grond naar beneden groeien. Het heeft veel weg van een parasol en is een echte blikvanger in de tuin.

De bladeren zijn, wanneer ze net uitkomen, brons van kleur en worden daarna mooi groen. Je hoeft de treurboom niet te snoeien, maar de takken groeien dan wel door tot de grond. In de herfst worden de bladeren geel oranje van kleur en krijg je een echt herfst gevoel. Het staat prachtig in de tuin en je kunt dus lang van deze treursierkers genieten.

Dit boompje op stam is dan ook echt winter hard. Voor nog meer winterharde boompjes op stam, in de tuin? Lees gerust verder!

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

6. Rode Esdoorn Op Stam (Acer Rubrum)

De rode esdoorn op stam is een heel compact boompje en zijn bladeren zijn prachtig rood van kleur. Het is mijn favoriet, met stipt op één. Hij groeit in een mooie bolvorm, en waar de meeste bomen rood verkleuren in de herfst, loopt de Rode esdoorn juist roodpaars uit in het voorjaar. Later verkleurt dit naar een donkerrood.

Ook in de herfst is de Rode Esdoorn prachtig: de bladeren verkleurden namelijk naar een oranjerood, terwijl de bladsteel rood blijft.

De Rode Esdoorn op stam is zeker winterhard, wanneer de kluit in de tuin staat. In een pot heb je meer kans op winterschade. De kluit staat dan niet beschermd, en boven de grond. Grote kans dat de boom dan schade op loopt of zelfs dood gaat.

Laat de boom in een grond staan die niet constant nat is. Een goed vocht doorlaatbare grond is dus van belang. Een kleigrond is dus niet aan te raden.

7. Bol Amberboom Op Stam (Liquidambar Styraciflua)

Deze Bol amberboom op stam is een gekweekt soort waarvan je de wortels wel in elke grond kan zetten die vochthoudend is. Na het aanplanten is het van belang dat je regelmatig water geeft zodat de wortels goed kunnen settelen. Ook volwassen Bol amberbomen kunnen in een droge periode wel extra water gebruiken.

Je kunt dit boompje op stam het hele jaar door planten, als de grond niet is bevroren. Zet de boom op een plek waar weinig wind is, een beetje in de luwte. Hoge bomen vangen veel wind en wanneer een jonge boom met een dunne stam in straffe wind staat, kan deze boom dit niet zo waarderen.

Bol amberbomen hebben weinig onderhoud nodig. Ze groeien namelijk traag en zijn vrij compact. Wanneer je in de zomer wat dunne takjes snoeit die de verkeerde kant op groeien blijft de boom mooi in model. In de winter kun je wat dikkere takken snoeien wanneer je dit wenst. Doe dit niet in een periode van vorst. Dan kan de boom ziek worden.

8. Glansmispel ‘Red Robin’ Op Stam (Photinia)

winterharde boompjes op stam

Deze Glansmispel is niet alleen winterhard maar ook wintergroen. Een leuke bijkomstigheid. Zo heb je in de tuin altijd een beetje ‘groen’ staan. Deze Glansmispel op stam staat wel graag wat in de luwte. Een straffe wind om zijn bladeren waardeert de boom niet. Het hele jaar door heeft de plant zijn kwaliteiten. In het voorjaar krijgen de bladeren een mooie rode kleur die overgaan in goudgroen.

Later komen er aan dit boompje op stam, weer leuke witte bloempjes aan die in het najaar tot rode bessen groeien. En zoals je hebt gelezen blijft deze boom op stam wintergroen en geeft het dus het hele jaar entertaining in de tuin. Hoe leuk is dat!

9. Pruikenboom ‘Royal Purple’

winterharde boompjes op stam

Deze leuke Pruikenboom dankt zijn naam aan de vorm van de groeiende bloemen die uitsteken boven de groene bladeren. Net haren en net als een pruik. Een grappig en luchtig geheel!

Deze Pruikenboom heeft donkerrode tot diep paarse bladeren die in bolvorm groeien. In de herfst worden deze bladeren oranjebruin. Nog later komen er crèmekleurige bloemen aan de boom die een mooi contrast vormen met de bladeren.

De boom houdt van een zonnige en beschutte plek in de tuin. Daar waar de grond goed vocht doorlatend is en altijd vochtig. De plant mag even droog staan, maar geen weken. Zorg dan voor watertoevoer, zeker in bloeitijd. De grond hoeft niet heel vruchtbaar te zijn en zeker niet constant nat. Licht vochtige grond zorgt voor een compacte groei, waardoor de herfstkleuren ook verbeteren.

Deze pruikenboom verliest zijn blad in de winter, maar is wel winterhard. Er zijn verschillende soorten Pruikenbomen, allemaal winterhard.

Wil je nog meer lezen over boompjes in de voortuin, waarvan de meeste winterhard zijn? Lees dan onze blog!

10. Kogelbloem Op Stam (Cephalanthus occidentalis)

winterharde boompjes op stam

De laatste in de reeks ‘winterharde boompjes op stam’ is deze leuke kogelbloem op stam.

Deze kogelbloem op stam kan zowel in de volle grond als in een pot staan, alhoewel hij in een pot kwetsbaarder is in de winter dan in de volle grond.

Zet de pot met een kogelplant erin, in de winter binnen, op een vorstvrije plek. Geef regelmatig water en zet de pot op een lichte plek.

In de volle grond? Dan kun je de plant het best plaatsen in de volle zon, en op een plek waar de wind minder kans krijgt de kogelbloem te teisteren. De grond moet daarbij ook goed doorlaatbaar zijn, dus water doorlaatbaar (geen kleigrond dus) zodat de wortels niet constant in water staan. De grond mag liever ook niet uitdrogen, dus licht vochtig zou ideaal zijn.

Het leuke aan deze kogelbloem is dat insecten deze plant, met witte kogelvormige bloemen, vaak bezoeken. Dus houd je van gezoem en gefladder van insecten, dan is deze winterharde boom op stam, bij jou in de tuin op zijn plek

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen