8 x Bomen Met Rode Bessen, Zo Mooi!

Heb je net in het bos gelopen, en ben je op zoek naar de naam van die boom met rode besjes? Of wil je een boom met rode besjes in jouw tuin plaatsen? Dan kunnen we hier helpen! Hieronder staan 8 bomen die allemaal rode besjes produceren met fotos. Zo kun je makkelijk vinden waar je naar op zoek bent.

Lees ook: Bomen Voor In De Tuin – Voor Grote En Kleine Tuin!

1. Lijsterbes

Bomen met rode bessen

De lijsterbes is een boom die het in Nederland zeker goed doet. Dat komt doordat de boom van nature in ons klimaat voorkomt en hij daardoor wel wat kou gewend is. Daarnaast produceert de lijsterbes natuurlijk bessen en die zijn dan weer populair bij verschillende vogelsoorten. Mocht je die graag in je voortuin hebben dan is dit dus een aanrader.

In het voorjaar komen er bladeren aan deze boom, waarna er leuke en liefelijke bloemschermen groeien die prachtig tegen de groene bladeren afsteken. Wanneer deze bloemschermen tegen de herfst verwelken komen de vruchtjes tevoorschijn. De bessen zijn mooi oranje/rood en hebben een aantrekkingskracht op dieren en mensen. Let er wel op dat de onrijpe vruchtjes giftig zijn. Gelukkig kun je de rijpe vruchten wel gewoon eten.

Ben jij op zoek naar een boom met rode bessen? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod bomen met rode bessen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Meidoorn

Meidoorn

De meidoorn is een boom die in de rozenfamilie valt, wat onder andere te zien is aan de stekels die de takken beschermen. Het is daarom ook een goed idee om deze boom te planten als je geen katten in de tuin wilt.

Meidoornen worden vaak gebruikt als haag (afhankelijk van de soort), maar er zijn er ook zeker die op zichzelf staan als boom. Hoewel de meidoorn honderden soorten heeft, komen er 3 van nature voor in Nederland. Dit zijn de eenstijlige meidoorn, tweestijlige meidoorn en de koraal meidoorn. Van deze variaties woord de eenstijlige het grootste; tot wel 10 meter. De andere twee variaties worden ongeveer 3-5 meter.

In april en mei komt de bloesem tevoorschijn, waarna deze vervolgens besjes produceren.

Lees ook: 10 x Bomen met Bloemen

3. Elsbes

bomen met rode bessen

Net als de meidoorn valt de Elsbes ook in de rozenfamilie en is een soort lijsterbes. Deze boom kan heel groot worden, tot wel 25 meter en groeit vooral in Europa, Noord-Afrika en is bepaalde delen van Azië.

De bloesem aan deze boom is wit, en de bloemetjes worden maar ongeveer 1 centimeter in grootte. Deze bloei duurt van mei tot juni, waarna er groene besjes vormen die langzaam aan rood worden. De groene besjes zijn bitter, terwijl de rode juist zurig zijn. Als je deze bessen graag wilt eten, maar niet zo van zuur houd, kun je het beste wachten tot ze overrijp zijn en bijna bruinig. Je hoeft niet te wachten met plukken tot ze deze kleur hebben bereikt. Het makkelijkste is om ze rood te plukken, en dan thuis bruinig te laten worden.

Lees ook: 9 x Bomen met Roze Bloesem

4. Taxus

bomen met rode bessen

De Venijnboom, of Taxus, heeft naalden in plaats van bladeren, en wordt vaak gebruikt als haagplant. Omdat hij onder de coniferen valt is deze plant zeer winterhard en wintergroen. Zo kun je ook in de herfst en winter genieten van mooi groen in de tuin!

De Taxus wordt door velen gezien als de ideale buxusvervanger. Deze mooie haag blijft het hele jaar door groen én is resistent voor de typische buxusziekten. Prima idee dus om deze mooie struik te gebruiken als afscheiding of om als decoratie in vorm te snoeien.

Helaas is de Taxus wel super giftig. Houd dieren en kleine kinderen dus weg van deze boom. Alle delen zijn even giftig, zoals de naalden, stuifmeel en de zaadjes van de bessen, en zouden tot de dood kunnen leiden. De bessen zelf zijn niet giftig.

De Taxus is zelfs zo giftig dat het woord toxisch (een andere benaming voor giftig) is genoemd naar de Taxus. Zelfs aanraking met het stuifmeel kan al dodelijk zijn. Reden genoeg om kinderen en dieren uit de buurt te houden van de struik.

Lees ook: 11 x Smalle Bomen Voor Een Kleine Tuin

5. Meelbes

bomen met rode bessen

Ook de meelbes valt in de rozenfamilie en is een lijsterbes. Deze boom komt voor in Midden en Zuid-Europa, vooral op plaatsen met een kalkrijke grond.  Net als de Elsbes kan deze boom wel 25 meter groot worden.

De meelbes heeft grote, eivormige bladeren welke aan de onderkant wit/grijzig zijn. De besjes worden ongeveer 1,5 centimeter groot en zullen rond het begin van de herfst rijp zijn. Ook hier geldt, hoe later je ze plukt, hoe zoeter ze zullen zijn.

Lees ook: 8 Bomen Op Stam Voor Een Kleine Tuin

6. Gewone Vlier

bomen met rode bessen

De gewone vlier is een grote struik, of kleine boom. Deze bloeit van mei tot en met juli in mooie witte bloemetjes, welke veel insecten aantrekken. Na de bloei vormen er kleine bessen die in september of oktober rijp zijn. Ze zullen op dat moment bijna zwart van kleur zijn.

Houd er rekening mee dat ook delen van deze boom giftig zijn voor de meeste dieren. Edelherten houden echter wel van deze boom, die alle delen gewoon prima kunnen verteren.  

Voor de mens kun je de bessen en bloemetjes eten, maar van de andere delen zouden we weg blijven.

Lees ook: 8x Bomen Met Rode Bessen

8. Gelderse Roos

bomen met rode bessen

De Gelderse roos is onderdeel van de Muscuskruid familie, en is een stuk kleiner dan de andere bomen op deze lijst. Deze boom wordt namelijk maar 1.5-6 meter hoog, al is het gemiddelde zo’n 3 meter.

Aan deze boom komen in mei en juni 2 soorten bloemen; aan de rand onvruchtbare die dienen om insecten te lokken, en in het midden de vruchtbare, waar later ook de besjes aan vormen. Hoe langer ze aan de boom hangen, hoe zoeter ze worden. Deze bessen zijn ’s winters dan ook erg geliefd door hongerige vogels.

De onvruchtbare bloemen zullen ook bessen vormen, maar deze zijn erg bitter en kun je dus (net als de vogels) beter vermijden.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen