Bodembedekkers zijn hele nuttige planten want ze geven je tuin een volle aanblik en je hoeft minder te schoffelen! Bodembedekkers zijn kleine planten tot ongeveer 40 centimeter hoog. Sommige verspreiden zich over de grond en andere blijven mooi in vorm. Er zijn bloeiende en groene bodembedekkers, bodembedekkers die winterhard zijn en/of groenblijvend. Kortom, voor elk wat wils!
Ben je op zoek naar een bodembedekker? Kijk dan zeker eens bij Tuinplant.nl. Zij hebben meer dan 100 bodembedekkers die binnen 1-2 dagen bezorgd worden. Alle planten komen vers bij de kweker vandaan.
Inhoudsopgave
Winterharde Bodembedekkers, De lijst!
Als je bodembedekkers wilt aanschaffen dan wil je waarschijnlijk winterharde bodembedekkers zodat je in het voorjaar geen nieuwe hoeft aan te schaffen.
In onze andere blog over bodembedekkers kan je vele soorten vinden die in de schaduw op hun plaats zijn, bodembedekkers voor in de schaduw.
Bodembedekkers zijn ook nuttige planten want ze beschermen de bodem tegen uitdrogen en onder de bodembedekkers is het een veilige plaats voor allerlei insecten.
Nu zijn er winterharde bodembedekkers, deze verliezen hun blad en komen in het voorjaar gewoon weer op. En er zijn groenblijvende winterharde bodembedekkers, deze planten behouden hun blad en groeien in het voorjaar verder.
Onderstaand 15 winterharde bodembedekkers, sommige zijn groenblijvend en sommige niet.
1. Klimop (Hedera Helix)
De eerste in de lijst van bodembedekkers winterhard is de Hedera. Nu denk je vast dat de Hedera een klimplant is, maar als je de plant niet laat klimmen dan is het een kruipplant en dus een bodembedekker.
De hedera is in vele uitvoeringen verkrijgbaar die allemaal een ander soort blad hebben en dan voornamelijk de kleuren van het blad. De Hedera is groenblijvend en winterhard, dus je hebt het hele jaar plezier van de plant.
Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.
2. Dikkemanskruid (Pachysandra terminalis)
Dikkemanskruid is een wintergroene, winterharde bodembedekker. De bloeiperiode in van april tot mei en geeft kleine witte bloempjes. Deze bodembedekker wordt ongeveer 15-20 centimeter hoog.
In de zon verkleuren de bladeren van groen naar licht geel wat over het algemeen al minder wordt ervaren, daarvoor plaats je deze bodembedekker het liefst in de schaduw. De wortels verspreiden zich aan de oppervlakte en hier komen weer nieuwe scheuten uit voort.
3. Kruipend Zenegroen (Ajuga reptans)
Dit is een groenblijvende winterharde vaste plant die het uitstekend doet als bodembedekker en zeker in de schaduw. Er zijn verschillende soorten in de handel met allemaal hun specifieke eigenschappen.
De bloemen die de plant geeft zijn violet van kleur die boven de bladeren uitsteken. De bloeiperiode is van mei tot en met juni. Naast de schaduw kan deze bodembedekker ook goed op een zonnige plaats staan. Plaats ook van deze plant meerder naast elkaar in de tuin.
4. Wolfsmelk (Euphorbia)
Er zijn heel veel soorten Wolfsmelk verkrijgbaar en deze zie je dan ook vaak in tuinen staan. Het is een groenblijvende winterharde plant die mooie gele bloemen geeft. Wolfsmelk in winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius wat het haast niet meer wordt in onze omgeving.
Het blad is heel karakteristiek van deze plant en staat graag met zijn bladeren in de zon. De plant blijft mooi in vorm en woekert niet door de tuin heen.
5. Dovenetel (Lamium maculatum)
Ook deze plant is weer bijzonder want de bloeiperiode is heel lang; van mei tot en met september zal de plant bloeien met lichtroze/paarse bloementjes. Deze bloemetjes vallen in de smaak bij hommels en bijen.
De plant wordt niet hoger dan 20-25 centimeter en is een schaduwplant bij uitstek. Hij zal het echter ook goed doen in de halfschaduw. De plant is groenblijvend en extreem winterhard tot wel -30 graden Celsius.
6. Kardinaalsmuts (Euonymus fortunei)
Deze plant kan je ook als klimplant gebruiken, maar als je de plant niet opbind, zal deze over de grond gaan kruipen en is dus een bodembedekker. Het is een bossige plant die je goed in toom kan houden door te snoeien.
Het is een karakteristieke plant die opvalt vanwege de bladkleur die groen aan de binnenkant is en naar buiten toe geel wordt. Deze plant kan ook goed tegen zoute lucht, dus voor een tuin aan zee kan ik deze plant zeker aanraden. Er zijn bladverliezende en groenblijvende soorten verkrijgbaar en deze zijn winterhard.
7. Elfenbloem (Epimedium)
De volgende in de lijst van bodembedekkers winterhard is de Epimedium die wij ook wel de Elfenbloem noemen. Deze mooie bloeiende plant bloeit van april tot en met mei en geeft verschillende kleuren bloemen in een bijzondere vorm. Sommige soorten zijn groenblijvende winterharde bodembedekkers, andere soorten weer niet.
Deze bodembedekker is geschikt voor de schaduw en wordt niet hoger dan een centimeter of 30. Het is geen snelle groeier dus het is raadzaam om er een paar te kopen voor je tuin dat staat het gelijk goed vol.
8. Klokjesbloem (Campanula portenschlagiana)
De klokjesbloem is extreem winterhard tot wel -30 graden, maar is bladverliezend en dus niet groenblijvend. De plant staat graag in de volle zon of in de halfschaduw.
Het is een breed uitgroeiende plant die woekert tussen stenen door en deze zal je dus in toom moeten houden. De plant bloeit van juni tot september met mooie paarse bloempjes. Het is wel een laagblijver wat de plant wordt niet hoger dan ongeveer 20 centimeter.
9. Schoenlappersplant (Bergenia cordifolia)
De volgende in de lijst van bodembedekkers winterhard is de Schoenlappersplant. Deze plant is ook weer extreem winterhard en groenblijvend. Is de vorst echter heel streng dan kan de Schoenlappersplant wel zijn blad verliezen om zichzelf te beschermen. Het is een bodembedekker die niet hoger wordt dan 40 centimeter.
Deze vaste plant bloeit van maart tot mei en geeft mooie paarse bloemen. Deze plant staat het liefst in de volle zon maar doet het ook goed op een plekje in de halfschaduw.
10. Dwergmispel (Cotoneaster dammeri)
Deze heb je vast weleens gezien in een tuin. De Dwergmispel blijft heel laag bij de grond en groei met kleine rode besjes. De plant is wintergroen en dus winterhard.
De Dwergmispel doet het goed in elke grond en staat graag in de zon of halfschaduw. De plant groeit snel verder met lange scheuten over de grond. Worden het te veel, dan kan je de lange scheuten gewoon afknippen en de plant groeit vervolgens gewoon verder.
11. Engels gras (Armeria maritima)
Dit is echt een laagblijvende winterharde siergras soort. De plant wordt niet hoger dan 20 centimeter en dus perfect geschikt voor een border. Ook in een rotstuin zal deze plant niet misstaan.
De plant bloeit met mooi ronde bloemetjes in de kleuren wit, roze of paars in de maanden mei tot augustus. Engels gras staat graag op een zonnige plaats of in de halfschaduw en in goede waterdoorlatende grond.
Lees ook: 12 x Laagblijvende Siergrassen Die Winterhard Zijn!
12. Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum)
Ook deze bodembedekker heeft violet blauwe bloementjes in de periode mei tot en met juni. Deze plant wordt wel hoger, namelijk 40 – 50 centimeter. Het is een makkelijke plant die niet veel zorg nodig heeft.
Deze winterharde plant is echt gemaakt voor de schaduw, daar bloeit de plant het mooist. Door de plant aan het einde van de bloei te knippen heb je kans dat hij in het najaar nog een keer bloeit. Het proberen waard lijkt mij.
13. Leliegras (Liriope muscari)
Leliegras is een groenblijvende winterharde grassoort. De bloeiperiode is laat van augustus tot oktober. Er zijn vele soorten verkrijgbaar, allemaal met een ander soort blad.
De plant staat graag in een goed waterdoorlatende grond en in de halfschaduw. Als er strenge vorst op komst is, is het verstandig om de plant te beschermen. Strenge vorst komt bij ons echter niet vaak meer voor.
14. Maagdenpalm (Vinca minor)
Ook de kleine maagdenpalm is winterhard, groenblijvend en een hele sterke plant die je overal in de tuin kan plaatsen, dus ook in de schaduw. Het is een laagblijvende bodembedekker van om en nabij 15 centimeter hoog.
De plant geeft mooie paarse bloementjes en door te snoeien zal de plant zich vertakken waardoor je nog meer bloemen krijgt. De plant is zeer winterhard en kan temperaturen verdragen van -20 graden Celsius (dit komt in Nederland zelden nog voor).
15. Schildzaad (Aurinia saxatilis)
De laatste plant in de lijst bodembedekkers winterhard is de groenblijvend Schildzaad. In de periode van april tot juni bloeit deze plant met helder gele bloemen.
De plant is geschikt voor rotstuinen en borders en wordt niet groter dan om en nabij 25 centimeter. De plant kan je in de zon zetten en een kalkhoudende grond is perfect voor deze plant.
Dit zijn de 15 bodembedekkers die winterhard zijn en sommigen van deze planten zijn groenblijvend. Kies je plant en maak er een mooie border of rotstuin mee.