21 x Bloeiende Kamerplanten! Uitbundig Of Subtiel

Wat is er mooier dan prachtige en bloeiende kamerplanten in huis te hebben staan. Er zijn zoveel verschillende soorten! Wij hebben er 21 uitgekozen die wijzelf erg mooi vinden. In het kort beschrijven wij de verzorging van de bloeiende kamerplanten met hun bloem, zodat je een keus kunt maken welke kamerplant het best bij jou past en welke jij natuurlijk waanzinnig mooi vindt.  

Er zijn grote en kleine bloeiende kamerplanten die in bloei kunnen staan en wij hebben er 21 voor jou geselecteerd. Lekker gevarieerd en genoeg keuze, zou ik zeggen.

1. Medinilla

Deze plant, met zijn mooie grote hangende bloemen is een echte eyecatcher!  

Medinilla bloeiende-kamerplanten

Bloemen worden weggeknipt wanneer zij zijn uitgebloeid. Wanneer alle bloemen eruit zijn kun je de plant het best wegzetten in een koele kamer (ongeveer 18 graden) waar wel genoeg licht is. Nu kan de plant weer bloemknoppen aanmaken. Wanneer er weer bloemknoppen goed zichtbaar zijn mag de plant weer naar een kamer waar de temperatuur tot 25 graden is.  

Ben jij op zoek naar een bloeiende kamerplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod bloeiende kamerplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Cyclaam 

De cyclaam is een plantje wat voortkomt uit een knol. Deze knol groeit voordat hij gaat bloeien. Geef de knol 1 keer per week voeding voor deze blad of bloem gaat geven. Wanneer er blad en bloem is dan pas om de 2 weken voeding geven. Na de bloei gaat de plant in rust. Alle blaadjes en bloemen zijn dan weg. Je houdt alleen de knol over. In het voorjaar wanneer de knol weer gaat groeien begin je pas weer met voeding.  

cyclaam

De paars, roze of witte bloemen groeien recht boven het plantje zelf, naast elkaar. Wanneer deze cyclaam in een kamer staat die fris is, en niet al te warm, dan kun je een lange bloeitijd verwachten. 

Water geven doe je om de 2 dagen. De kluit moet vochtig blijven. Water geven doe je op het schoteltje dat onder het potje van de cyclaam staat. Wanneer de cyclaam in rust is kun je het water geven verminderen (niet stoppen!) 

3. Woestijnroos (Adenium) 

De woestijnroos is er in verschillende soorten. Zij hebben een grillige stam wanneer zij wat ouder zijn en zijn dat zeer decoratief. Jong planten hebben dit nog niet.

woestijnroos

Een rustperiode heeft deze plant eigenlijk niet nodig. Zolang de plant maar in temperaturen staan tussen de 18 en 25 graden. Deze vetplant heeft niet zo veel water nodig en in de winter nog minder. Het is een echt woestijnplant. Graag in veel licht, jong planten niet in vol zonlicht, dan verbranden zij. Bloemen van deze woestijnroos zijn meestal paar/rood en wit in het rood. 

4. Chinese roos (Hibiscus)

De Chinese roos heeft prachtige grote bloemen die één dag prachtig bloeien. Daarna volgt een andere bloem haar razendsnel op. Echt zonder bloem zit je bijna nooit. Wanneer je de uitgebloeide bloem weg haalt dan stimuleer je de plant om ook weer nieuwe bloemen te laten bloeien. Deze komen non- stop uit de knoppen.  

Watergeven doe je regelmatig. De aarde mag niet droog staan. Controleer dan ook om de 2 dagen hoe de aarde ervoor staat. Wanneer de plant in bloei staat mag de aarde echt niet droogvallen. De bloemen vallen dan bij bosjes van de plant af. Dat zou jammer zijn. Toch mag ook niet de pot vol water staan dan gaan de wortels rotten. Zorg dus voor gaatjes in de pot zodat het water enigszins weg kan lopen. 

5. Tempelboom 

Deze tempelboom heeft heerlijk geurende bloemen die er in het begin wit met geel uitzien. Daarna worden zij roze van kleur. Deze plant is echt een kamerplant. Hij houdt van warmte. 

De tempelboom heeft echt wat water nodig in de zomer. Elke dag mag je wat water geven. De grond moet vochtig zijn. Zeker wanneer hij bloeit. De rest van het jaar mag het wat minder zijn. Dan mag je het water geven een paar dagen overslaan.  

De volgende in de bloeiende kamerplanten is de Orchidee!

6. Orchidee 

Wanneer de Orchidee bloeit kan zij tussen de 60 en de 120 dagen blijven bloeien. Daarna vallen de bloemen eraf. Wanneer je nieuwe bloemen wilt dan knip je de steel af boven het 3e oog, zet je de plant niet meer in vol licht en geef je geen water en voeding meer.

Orchidee bloeiende kamerplanten

De plant is nu in rust en na een paar maanden zie je weer ‘beweging’ en ga je weer water en voeding geven. Ook een plekje zetten waar meer licht is en de orchidee zal volop in bloei komen te staan wanneer de plant goed wordt verzorgd.  Meer informatie over de verzorging lees je in onze blog over orchidee verzorging.

7. Amarillis 

De Amarillis is niet echt een plant maar een bol. Wel één met een hele mooie bloem of zelf 2 of 3 bloemen per bol. Je kunt de bol in een speciaal vaasje zetten zodat de wortels kunnen groeien en er een bloem uitgroeit.

Amarillis

Ook kan de bol in een potaarde gezet worden die voor de helft boven de aarde uit steekt. Kleine beetjes water geven, zeker geen natte grond want dan gaat de bol rotten. Je kunt de bol ook ‘gewoon’ op een mooie schaal leggen. De bloem kan ook in dit geval, zonder water, gewoon groeien. Eenmaal uitgebloeid is de bol aan zijn einde. 

8. Lepelplant 

De lepelplant geeft witte schut bladeren met daarin de bloemkolf. Er zitten vaak meerdere bloemen in de plant. Wanneer de plant eenmaal bloeit zal hij dat ongeveer 2 maanden blijven doen. Wanneer een bloem is uitgebloeid kun je deze bij de grond afknippen.

lepelplant bloeiende-kamerplanten

Na 2 maanden in bloei te hebben gestaan neemt de plant een rustpauze van ongeveer 3 maanden. Daarna komen er weer bloemen op. 

9. Flamingoplant (Anthurium)

De Flamingoplant of de Anthurium heeft een schutblad wat in een aantal kleuren verkrijgbaar is: Rood, roze, wit, bruin en paars. In het midden van dit schutblad zitten kolven die licht giftig zijn, net als de jonge bladeren.

ANTHURIUM

Dus pas op met kinderen en huisdieren. Deze flamingoplant zal ongeveer 3 maanden achtereenvolgens bloeien. Knip de bloem af als deze lelijk wordt. Na 3 maanden neemt de plant ongeveer 3 maanden rust. Blijven de mooie groene bladeren over. Daarna gaat hij weer volop bloeien. 

10. Bromelia 

Bromelia is een aparte plant op zich. Er zijn een aantal soorten bromelia. Eén ding hebben alle Bromelia gemeen. Wanneer er een bloem groeit uit de kelk van de Bromelia, die op zichzelf al prachtig is, dan heb je daar 3 tot 6 maanden plezier van. Daarna gaat de bloem dood. Je houdt dan de plant over maar helaas gaat het snel berg afwaarts met de plant.

bromelia bloeiende-kamerplanten

De plant heeft zoveel energie gegeven aan de plant dat ook hij doodgaat. Meestal zijn er stekjes gegroeid aan je de Bromelia. Je kunt de Bromelia stekken maar je hebt veel geduld nodig om deze Bromelia dan weer te laten bloeien. Hoe je dat kunt doen lees je in onze blog over Bromelia stekken.

11. Stephanotis 

Deze plant geurt heerlijk in de ochtend en avond, wanneer de bloemen open staan. De bloemen groeien in trosjes en worden weggeknipt wanneer ze zijn uitgebloeid. Dat stimuleert ook meteen de groei van nieuwe bloemknoppen.

Stephanotis bloeiende-kamerplanten

Draai de plant niet wanneer deze in bloei staat dan vallen de bloemen eraf. Wanneer de plant aan het einde van het seizoen is uitgebloeid moet deze met rust gelaten worden anders bloeit zij volgend jaar niet meer. Lees onze blog over de verdere verzorging van de Stephanotis.

12. Lipstick Hangplant (Aeschynanthus)

De felgekleurde rode bloemen van deze plant steken mooi af tegen de felgroene blaadjes. Een prachtig gezicht wanneer deze als een waterval naar beneden hangen.

Aeschynanthus lipstick hangplant

De lipstick hangplant heeft een warme omgeving nodig en goed verlicht. Hij mag zeker niet in de felle zon hangen. Deze plant moet voldoende water krijgen wanneer er bloemen groeien anders vallen zij uit de plant. Regelmatig ontkalkt water uit de plantenspuit kan hij zeer waarderen. In de winter mag de plant iets minder water maar de potaarde mag nooit uitdrogen! 

13. Primula 

Dit is een van de vroegste bloeiende planten. Zij kunnen buiten en binnen staan. Op een licht of halfschaduw plek kunnen zij prima groeien en bloeien.

primula

Haal uitgebloeide bloemen uit de pot, dat stimuleert de groei van andere knoppen. Wanneer je voldoende water geeft, potgrond vocht houden, dan kun je wekenlang genieten van hun uitbundige kleuren. Geef ook niet te veel water want dan gaan de wortels rotten. Zorg voor goede afwatering. De bloemen geuren niet.  

14. Chinees Lantaarnplantje 

Dit leuke plantje geeft leuke ‘lantaarn’ bloemetjes. Heel subtiel, paarsig van kleur en schattig om te zien. Zit je meer te wachten op grote uitbundige bloemen dan is de Chinees lantaarnplantje niet echt wat voor jou.

chinees lantaarnplantje

Het is overigens een makkelijk plantje om te laten (over)leven. Wil je de verzorging van dit plantje weten dan kun je hier kijken op onze site ‘Hoe Chinees lantaarnplantje verzorgen’. 

15. Strelitzia of de paradijsvogelplant 

Wanneer de paradijsvogelplant 8 jaar is kan hij pas gaan bloeien. Het kost de plant veel energie om deze prachtige bloemen te laten groeien.

Strelitzia

Wil je dus een bloem in de plant dan moet je deze kopen met bloem anders weet je nooit wanneer er één komt opzetten. Overigens zijn de grote bladeren ook prachtig om te zien! 

16. Hortensia 

Een hortensia, met haar grote bollen met kleine bloemen, sieren de huiskamer! Ze zijn in een aantal kleuren te verkrijgen: roze, blauw, paars, wit of groen.

hortensia

De hortensia heeft regelmatig water nodig wanneer er bloemen bloeien in de plant. 2 keer per week een beetje water, is ideaal. De aarde moet licht vochtig blijven. Geef je te weinig dan gaan de bloemen en bladeren hangen. Zet de bloeiende plant ook niet in een hele warme kamer. Ideale temperatuur is 18 tot 20 graden. 

17. Gloxinia  

Deze plant komt voort uit een knol die als één jarige wordt behandeld. Je kunt deze plant overhouden, wanneer je dit wil.

Gloxinia

De bloemen zijn klokvormig, kelkjes, in verschillende kleuren van blauw tot rood en paars met wit. Er zijn zelf Gloxinia met dubbele bloemen. 

18. Kaaps Viooltje 

De liefelijke kleine bloemetjes van dit Kaapsviooltje bloeien ongeveer 12 weken. Wanneer ze uit zijn gebloeid kun je ze wegknippen. Dit bevordert de bloei.

kaaps viooltje bloeiende-kamerplanten

De bloemetjes zijn paars, blauw, roze of wit. In het hart van het bloemetje zit een klein beetje geel. Water geven op een schoteltje en 1x per maand boven op de aarde water geven.  

19. Calathea Crocata

Deze Calathea en de Calathea Warscewiczii, zijn op zich al prachtig om te zien met zijn prachtige bladeren. Deze 2 soorten bloeiende kamerplanten bloeien, bij een goede verzorging, ook nog eens in het jaar. Deze mooi zachtroze bloemen kunnen 1 tot 3 maanden bloeien.

Calathea Crocata

Andere soorten Calathea krijgen ook bloemen, wanneer goed verzorgd, maar zijn niet zo uitbundig en kun je beter wegknippen. Deze gaan ten koste van de plant die zijn energie beter aan het blad kan geven.  

20. Begonia 

Wanneer de Begonia eenmaal bloeit, gebeurt dit rijkelijk. Door de hoeveelheid bloemen kun je de plant zelf bijna niet meer zien.

begonia bloeiende kamerplanten

Deze mooie bloeier zijn er in de kleuren: rood, roze, oranje, geel en wit. Er zijn binnen en buiten Begonia’s. Dus let bij het kopen goed op welke je wilt. Geef 1 keer per week plantenvoeding en je Begonia zal heel lang blijven bloeien. 

21. Kalanchoe 

Deze soort vetplant, er zijn er ongeveer 200 van, kunnen uitbundig bloeien. Je hebt er dan ook 8 weken plezier van. Laat de uitgebloeide bloemetjes aan de plant zitten want de nieuwe knoppen groeien over de oude heen. Dus je stimuleert de plant om weer bloemen aan te maken als je de oude laat zitten.

Kalanchoe  bloeiende kamerplanten

De plant mag in volle zon staan maar ook op een donker plekje. Deze vetplant is niet zo moeilijk om te verzorgen. Geef een beetje water 2 keer per week (dus geen natte potgrond) dan gaat de plant lang mee en zal je lang kunnen genieten van de leuke bloemetjes! 

Dit zijn 21 bloeiende kamerplanten waar je veel plezier van zult hebben. Kijk voor de verzorging van deze bloeiende kamerplanten op onze site!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen