De anemoon is een prachtige plant met hele mooie dikke knoppen die mooie dikke bloemen opleveren. Sommige anemonen worden maar 50 centimeter hoog, maar er zijn ook anemoon soorten die wel 150 centimeter hoog worden.
De anemoon is een relatief makkelijke plant die weinig verzorging nodig heeft. Zet de plant op de juiste plaats, in de juiste grond en je hebt er haast geen omkijken naar. Onderstaand de basis van de anemoon.
Standplaats | Liefst in de volle zon, maar half zon is ook nog prima. |
Grondsoort | Gewone tuingrond waar het water goed weg kan lopen is perfect. |
Water geven | In pot: geef water als de grond haast uitgedroogd is en zorg ervoor dat het water weg kan lopen. Dus neem een pot met een gat aan de onderkant. In volle grond: de anemoon heeft alleen in droge periodes extra water nodig. |
Bemesten | In pot: in het voorjaar wat mest geven, daarna om de 4 weken In volle grond: ook in het voorjaar bijmesten. |
Snoeien | Snoeien na de bloei aan het eind van het seizoen. Snoei haast tot aan de bodem af. |
Verplaatsen | Oktober, na de zomer kan je de anemoon verplaatsen. |
Vatbaarheid | Slakken en rupsen. |
Winterhard | Ja, maar matig winterhard. De plant heeft wel hulp nodig bij strenge vorst. |
Groenblijvend | Nee. |
Dit zijn de basis zaken die je helpen jouw anemoon goed te verzorgen. Onderstaand worden alle items in de tabel verder toegelicht, dus lees snel verder!
Ben jij op zoek naar een anemoon? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod anemonen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
Standplaats
De anemoon is een gezellige plant die graag in de volle zon staat, of het nu de zomer of herfst anemoon is, dit maakt niet uit. In de volle zon kan de anemoon stevige bloemknoppen aanmaken, die, als de anemoon er klaar voor is, zich openen en hele volle bloemen worden.
In de halfschaduw zal de anemoon ook nog volop bloeien, maar als je de anemoon in de schaduw plaats zal je merken dat de bloemknoppen kleiner zijn en dus ook de bloemen. Volle zon en je krijgt een volle anemoon.
De herfst anemonen bloeien meestal vanaf augustus tot oktober en de zomerbloeiers bloeien vanaf mei.
Bodemsoort
Wat betreft de grond doet de anemoon niet zo moeilijk. Gewone tuingrond of potgrond en de anemoon is al tevreden. Humusrijke grond is ook perfect voor de anemoon.
Zorg er wel voor dat de grond goed waterdoorlatend is anders kan er wortelrot optreden en sterft de plant af.
Als de anemoon in pot staat, neem dan een pot met een gat in de bodem zodat het overtollige water kan weglopen.
Watergeven
Het eerst wat je moet weten is dat de anemoon niet van natte wortels houdt. Dus als de grond een beetje is uitgedroogd dan is dit niet erg. In de tuin, in de volle grond hoef je niet veel water te geven, alleen op warme dagen als je de rest van je tuin ook sproeit.
In pot mag je de anemoon water geven als de grond droog begint te worden. In de zomer zal dit vaker zijn dan in de lente, hier moet je zelf dus je ritme in vinden.
Bemesten
Bemesten kan je doen aan het begin van het voorjaar. Neem hiervoor gewone tuinmest of tuinvoeding. Als de anemoon in de volle grond staat heeft deze verder geen voeding nodig.
In pot is het een ander verhaal, in pot mag je de anemoon elke 4 weken plantenvoedingen geven. De voeding van Pokon voor terrasplanten is hier prima geschikt voor en verkrijgbaar bij bol.com. Volg de aanwijzingen op de verpakking op voor het beste bloeiresultaat.
Snoeien
Snoeien is eigenlijk niet nodig, of je moet de bloemstengels willen afknippen en in een vaas zetten. Persoonlijk vind ik dit jammer en zonde voor de plant.
De snoei van de anemoon bestaat alleen maar uit het knippen dan dood blad en aan het einde van de zomer/begin van de herfst kan je de anemoon helemaal afknippen tot net boven de grond.
Lees ook: Hoe Anemoon Snoeien? – De Bloemen En De Bladeren!
Verplaatsen
De anemoon vindt het niet fijn om verplaatst te worden. Dus als deze eenmaal op een plaats staat kan je er maar beter vanaf blijven. Moet de anemoon toch verplaats worden doe dit dan in oktober.
Maak op de nieuwe locatie een groot gat en graaf de anemoon uit. Voordat je gaat graven snoei je de anemoon eert helemaal terug. Verplaats de anemoon naar de nieuwe locatie geef water en vul het gat op.
De grond is nu nog relatief warm, dus de anemoon zal het wel overleven. Ga niet verplaatsen als het koud is of als er vorst op komst is.
Let op! Er zijn voorzorgsmaatregelen die je moet treffen, wanneer je een anemoon gaat verplaatsen! Lees alles over: Is De Anemoon Giftig Voor Mens En/Of Dier?
Vatbaarheid
Als je gaten in het blad hebt, komt die hoogstwaarschijnlijk door slakken of rupsen. Leg war cacaodoppen rondom de plant en zorg ervoor dat de bladeren de grond niet raken. Dan ben je snel van deze beestjes af.
Soms kan er bij een anemoon roest optreden, dit zijn rode vlekken op het blad van de plant. Deze bladeren sterven af en vallen op de grond. Ruim deze bladeren op en snoei de aangetaste bladeren weg. Nu maar hopen dat de rest van de plant niet aangetast is, anders moet je de hele plant rooien.
Winterhard/Wintergroen
Het is al een paar keer voorbijgekomen in dit artikel, de anemoon is winterhard, maar niet wintergroen. Je snoeit de anemoon in de herfst af tot aan de grond.
Om de wortels te beschermen tegen eventuele vorst kan je nu mulch leggen op de plant om deze te helpen de winter door te komen.