Is Een Anemoon Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

Lentebloemen

De Anemoon is een prachtige plant die heel lang heel veel bloemen kan geven en je tuin of terras echt opfleurt. Als je uitgebloeide bloemen steeds weer verwijdert dan zal de plant nieuwe bloemen blijven produceren. Zo heb je er heel lang plezier van. En in de winter, is Anemoon winterhard?

Anemoon winterhard? Anemonen komt oorspronkelijk uit koude gebieden, en soorten zoals de Leveillei en Blanda, zijn prima winterhard in Nederland en België. De herfstanemoon en Japanse Anemoon zijn niet geschikt voor onze winters. Je kunt een aantal dingen doen om deze planten te beschermen.

Lees verder voor de volledige uitleg en wat je kunt doen om de Anemoon de winter door te helpen en te overwinteren. Het is niet zo moeilijk om te doen maar wel goed voor de Anemoon! Hoe je de Anemoon kan snoeien kan je lezen in onze blog ‘Hoe Anemoon Snoeien?‘, vol met praktische tips.

Anemoon winterhard

Ben jij op zoek naar een anemoon? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod anemonen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Anemoon Winterhard

Hoewel je in eerste instantie niet zou verwachten dat Anemonen uit warmere gebieden, zoals de Japanse Anemoon of Herfstanemoon, niet ideaal zouden zijn voor onze winters, kunnen ze het toch prima overleven. Jaren geleden was dit misschien waar, maar de winter in Nederland en België is immers niet meer zo koud als deze voorheen was. Met een beetje hulp kun je jaren van deze plant genieten.

Lees ook: Hoe Een Anemoon Verzorgen Voor Mooie Stevige Bloemen?

Hoe Anemoon Overwinteren?

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Anemoon zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

  • Goed snoeien
    Als je de Anemoon naar binnen haalt dan snoei je de Anemoon in het najaar. Knip dode en slechte takken af. Verwijder dorre bladeren en haal dode bloemen uit de plant. Wees niet bang, maar snoei de plant terug zodat alleen sterke takjes overblijven.
  • Haal de Anemoon naar binnen
    Staat de Anemoon in een pot dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 15. Beter is om de Anemoon in de huiskamer te plaatsen. Hier is het de juiste temperatuur voor de Anemoon en behandel de plant als huiskamerplant. Zet de plant op de vensterbank in het licht.
  • Laat niet uitdrogen
    Als de planten binnen staan, benevel de aarde en takken dan regelmatig. De aarde mag niet uitdrogen, maar mag ook niet te nat zijn.
  • Inpakken
    Heb je binnen geen plaats hebt dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
    Verplaats de Anemoon naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest.
  • Dek de aarde af met mulch
    Als de Anemoon in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Anemoon af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf.
  • Geef geen water
    Als er vorst op komst is stop dan met water geven als de Anemoon buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.
anemoon winterhard

Wat je ook kunt overwegen is om stekjes te maken van de Anemoon. Deze kan je in de winter binnen kweken en in het voorjaar naar buiten plaatsen.
Knip in de herfst een paar takjes van de Anemoon af en zet deze in een vaasje met water of met stekpoeder in het potje met aarde. Na verloop van tijd krijgen deze wortels. Als je ze in water stekt en er zijn genoeg wortels dan kan je de stekken verplaatsen naar een potje met aarde.

Wil je er zeker van zijn dat jouw Anemoon de winter overleefd, dan kun je deze altijd naar binnen halen en behandelen als kamerplant. Dan zal de plant goed overleven en kan deze in het voorjaar weer naar buiten samen met de stekjes die je gekweekt hebt.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen