Is Akelei Giftig Voor Mensen En/Of Dieren, En Wat Te Doen?

Langbloeiende vaste planten

De Akelei is een leuk plantje met bloemetjes, die in verschillende kleuren voorkomen. Een aantrekkelijke plant voor kinderen en huisdieren. Ze zwieren in de wind. Katten en honden zouden geneigd kunnen zijn om een hap te nemen uit dit plantje, net als jonge peuters. De grote vraag is dan ook: Is de Akelei giftig voor mens en dier?

Ja, de Akelei is licht giftig. Wanneer je meer dan 15 – 20 gram eet, kan dat lichamelijke klachten veroorzaken. Neem bij twijfel contact op met de (dieren)arts of huisartsenpost. In België kun je contact opnemen met het Antigifcentrum: 070-245 245. Zij kunnen jou het beste adviseren wat je moet doen.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de (dieren)arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en, in sommige gevallen, is aangeraakt.

Wat Te Doen Als Iemand Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum (België), zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind (of volwassen persoon) ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Ben jij op zoek naar een Akelei? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod Akelei’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Voor Mensen: Symptomen Na Het Eten Van Akelei

Er zijn een aantal symptomen die voor komen, wanneer Akelei is gegeten. Dit zijn onder andere:

 • Hartstoornis
 • Ademhalingsproblemen
 • Maag en darmklachten

Wel is het zo, dat wanneer er weinig is binnen gekregen van deze plant, de verschijnselen mild kunnen of zullen zijn. Na verloop van tijd gaan de klachten weg.

Jonge kinderen kunnen Akelei eten, wanneer zij op onderzoek uitgaan. Vooral kruipende kinderen, die op ooghoogte zijn van deze fraaie plant. Zij graaien naar de prachtige bloemen en/of bladeren, die regelrecht de mond in gaan. Kleuren en mooie vormen van de bloemen, die uitdagend voor de neus van een baby heen en weet zwaaien, zijn een uitdaging om vast te pakken. En natuurlijk geldt dit ook voor pups en kittens.

Daarbij heb je ook nog dat planten met bloemen veel bijen of hommels op bezoek krijgen. Het kan zo maar gebeuren…

Lijst Met Giftige En Niet Giftige Planten

We hebben een lijst gemaakt van giftige planten. Wil je weten welke planten nog meer giftig, licht giftig of niet giftig zijn? De lijst wordt uitgebreid!

Lees dan onze blog: Giftige Planten voor Mens en Dier. Scheelt je een hoop uitzoeken welke plant je kunt kopen en in de tuin of huiskamer kan zetten.

Voor Dieren: Symptomen Na Het Eten Van Akelei

akelei giftig
Een van de vele soorten Akelei

Ook dieren kunnen worden vergiftigd door Akelei, maar niet dodelijk vergiftigd. Zij kunnen wel klachten krijgen die erg naar zijn, bijvoorbeeld:

 • Overgeven
 • Moeilijke ademhaling
 • Diarree

Let goed op jouw dieren wanneer je het vermoeden hebt dat ze Akelei hebben gegeten. Kleine dieren zullen meer last kunnen krijgen van de gifstoffen in de plant, dan een groot dier, na het eten van dezelfde hoeveelheid Akelei. Ben je niet zeker van jouw zaak, of gaat het echt niet goed met jouw dier, dan bel je natuurlijk de dierenarts. Je kan altijd advies vragen.

Tips Tegen Vergiftiging Voor Huisdieren In Het Algemeen

Als je opzoekt of Akelei giftig is, zul je jezelf vast ook afvragen of andere planten giftig zijn en wat je dan het beste kunt doen. Hierom heb ik een lijst met tips neergezet om problemen te voorkomen bij kleine, jonge kinderen maar ook bij huisdieren.

 • Allereerst – als je geen giftige planten in de huiskamer of tuin hebt, kunnen deze ook geen gevaar vormen voor kleine kinderen of huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt. Verder:
 • Zet de binnen plant op een plek waar kinderen of huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per se veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
 • Plaats giftige binnen planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten binnen (en buiten)planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!
 • Voor buitenplanten die giftig zijn, is het beter om deze niet te planten in de tuin. Voor jonge kinderen en huisdieren is een leuke, bloeiende, of door de wind dansende plant, altijd een uitdaging om erin te bijten of vast te pakken en erin te happen. Dan heb je de poppen aan het dansen!
 • Voor dieren die in de weide staan, het volgende. Kijk regelmatig of er planten in de wei staan die giftig zijn of zelfs dodelijk. Haal deze weg. Vingerhoedskruid groeit in het wild, in bosachtige omgeving, daar waar ook vaak paarden en koeien staan. Het is niet verwonderlijk dat deze uitzaaien naar de prachtige graslanden, waar weidedieren staan.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen