Is Monnikskap Giftig? (Aconitum napellus) – Alle Informatie!


Monnikskap giftig
Deel deze blog via:

De monnikskap, ook wel Aconitum, is een prachtige plant. Ze wordt echter wel vaak door de war gehaald met de Delphinium. Monnikskap te herkennen aan de lange stelen met losse trossen bloemen in de vorm van een helm (of monnikskap). Een leuke plant dus maar wees er heel voorzichtig mee! Hoe zo dat, is Monnikskap giftig?

De Monnikskap is heel erg giftig voor mens en dier. Alle delen van de plant zijn en kunnen tot de dood leiden, Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan voor Nederland contact op met uw huisarts. Uw arts kan het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245 of www.antigifcentrum.be.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

De Blauwe Monnikskap is zo giftig omdat er verschillende soorten alkaloïden in voorkomen, die ontzettend toxisch zijn. Alle plantendelen (blad, stengels, bloem, honing, wortels etc.) bevatten allemaal een andere hoeveelheid en soort gif.
Voor het blad en stengels geld dat zij het giftigste zijn net voor de bloei, terwijl dit voor de wortels juist tijdens de winter geldt. Daarnaast is rauwe monnikskap giftiger dan gekookte.

Helaas is het zo dat vergiftiging door deze plant steeds meer voorkomt. Niet omdat kinderen het vaker in hun handen krijgen, maar omdat we steeds meer uit onze eigen tuin willen eten. Hierdoor verwarren we Blauwe Monnikskap soms voor peterselie of selderij. De wortels ruiken naar radijs, en worden hierdoor wel eens aangezien voor knolselderij of mierikswortel.
Moraal van het verhaal: eet alleen planten waarvan je zeker weet wat het is. Slachtoffers komen er vaak pas achter nadat ze de plant al in hun mond hebben gestopt en de bittere smaak proeven. Helaas is het vaak dan al te laat. Eén tot vier gram monnikskap is namelijk al dodelijk.

Monnikskap Giftig Voor Dieren (Honden, Katten, Paarden, Vogels)?

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Helaas is het bij Monnikskap niet het geval en kan het zelfs dodelijk zijn voor honden en katten. Alle delen van de plant zijn giftig voor hen

Wanneer een dier van deze struik heeft gegeten, zal je onderstaande symptomen kunnen zien:

 • Trillen
 • Coördinatiestoornissen
 • Ernstige verzwakking van spieren
 • Speekselen/schuimbekken
 • Opgezette mond/keel
 • Benauwdheid
 • Onregelmatige hartslag
 • Verlamming

Ook aanraking moet vermeden worden, en kan tot ernstige gevolgen leiden.

Heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van Monnikskap heeft gegeten? Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Vraag de dierenarts bij twijfel om het NVIC te bellen.

Advies En Tips Ter Voorkoming Van Problemen Bij Dieren

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat Monnikskap nooit op een plek staat waar kinderen of dieren bij kunnen komen. Als je immers geen giftige planten in de buurt hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw (huis)dieren.
Heb je al een Monnikskap in jouw tuin staan? Neem dan de volgende maatregelen om jouw huisdier te beschermen:

Monnikskap giftig
 • Zet de plant op een plek waar (huis)dieren niet bij kunnen. Nu kan een kat door de tuin struinen en overal wel komen maar plaats de plant niet naast een tuinpad. Het liefst ergens dieper in de tuin waar katten en honden niet snel bij kunnen komen.
 • Wil je geen risico lopen met jouw huisdier, haal dan de plant gewoon niet in huis. Staat deze al in een border, verwijder Monnikskap dan. Het is een plant die heel erg giftig is en je wilt geen risico lopen met jouw dier, toch?

Is Monnikskap Giftig Voor Mensen?

De Monnikskap is ontzettend giftig voor mens: vooral de zaden en de vruchten van de plant zijn giftig en kunnen dodelijke gevolgen hebben. Bel daarom altijd de huisarts of 112 als er van Monnikskap is gegeten.

Symptomen na het eten van Monnikskap zijn als volgt:

 • Branderig gevoel in de mond
 • Diarree
 • Buikkrampen
 • Duizeligheid
 • Trillen
 • Coördinatiestoornissen
 • Ernstige verzwakking van spieren
 • Speekselen/schuimbekken
 • Gevoelloosheid
 • Braken
 • Verlamming
 • Hartstoornissen 

Wanneer de plant niet is gegeten, maar alleen aangeraakt is kunnen er blaren op de huid ontstaan en een tintelend gevoel. Soms komt gevoelloosheid voor op de plek dat in aanraking is gekomen met Blauwe Monnikskap

Gaat het om dodelijke plant (waaronder dus Monnikskap!) en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat de persoon water drinkt en overgeeft.

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft de person ernstige symptomen, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Baby En Mensen

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die er lekker vrolijk en kleurrijk uitzien. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis & tuin te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

Monnikskap is een erg giftige plant voor mensen, en al helemaal voor de kleine mens. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat Monnikskap nooit op een plek staat waar kinderen bij kunnen komen.

Zet de plant niet in een border naast een tuinpad maar plant Monnikskap dieper in de tuin waar kinderen niet bij kunnen komen.

Als je echt met een rustig gevoel jouw kind in de tuin wilt laten spelen haal Monnikskap dan helemaal niet in de tuin. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen