Is Acanthus Mollis Giftig? (Stekelige Berenklauw)

Acanthus Mollis giftig

De Acanthus Mollis, met haar statige bloemen en grote, donkergroene bladeren, heeft een bijzonder uiterlijk. De bladeren blijven laag bij de grond en bedekken de bodem mooi, terwijl de bloemen hoog de lucht in schieten. Deze plant is dan ook een echte aanwinst voor iedere tuin. Echter, wanneer je kinderen of dieren in huis hebt lopen is het altijd handig om even na te gaan of een plant ook giftig is. Dus is Acanthus Mollis giftig?

De stekelige berenklauw is niet giftig voor mensen of dieren, hij is namelijk niet verwant aan de gewone berenklauw. Je kunt deze plant dus veilig in de tuin zetten als je huisdieren of kleine kinderen hebt. Let bij baby’s wel op het verstikkingsgevaar.

Meer weten over de stekelige berenklauw en wat je kunt doen om je huis veilig te houden voor kinderen en (huis)dieren? Lees dan verder!

Ben jij op zoek naar een berenklauw? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Algemene Informatie

In tegenstelling tot zijn (bijna) naamgenoot, is de stekelige berenklauw niet giftig. Dit komt omdat zij uit twee verschillende families komen. De wilde berenklauw, waar je blaren van krijgt, komt uit de Heracleum sphondylium familie, terwijl de stekelige berenklauw uit de Acanthaceae komt. Twee compleet andere stambomen dus, waardoor ze behalve de naam, niet is overeenstemming hebben.

Neem bij twijfel altijd contact op met de huis- of dierenarts. De kans dat iemand ziek wordt van Acanthus Mollis is heel erg klein, maar het kan natuurlijk zijn dat er van een andere plant is gegeten. Wacht niet af, maar bel liever een arts.

Meer weten over de eigenschappen van deze plant? Lees dan dit artikel die we al eerder schreven: “Bijenplanten – Top 20”. De stekelige berenklauw staat op nummer 5.  

Is Acanthus Mollis Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, vogels, konijnen)

De stekelige berenklauw is niet giftig voor geen enkel dier. Het is zelfs erg geliefd door hen; de kleurrijke bloemen trekken veel bijen, hommels en vlinders aan. Als je de dieren dus wilt hebben, en er voor wilt zorgen dat de planten in en om jouw tuin bestuift worden in het een goed idee om stekelige berenklauw te plaatsen. Ze zijn daarnaast ook nog eens heel mooi om te zien.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Als je de stekelige berenklauw koopt om de dieren een handje te helpen, kun je het beste voor een biologische variant gaan. Dan weet je zeker dat er geen vervelende bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt en dat de insecten hier niet ziek van worden.
Het hoeft trouwens niet meteen het einde van de wereld te zijn als je een niet-biologische plant hebt staan.  Het is niet zo dat niet-biologische planten per definitie gekweekt zijn met chemicaliën. Wanneer je een plant koopt, kun je deze het beste even goed afnemen met een vochtige doek. Dit helpt al een hoop.  

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Stekelige berenklauw is dus prima voor (huis)dieren. Maar als je opzoekt of stekelige berenklauw giftig is, zal je je vast ook afvragen of andere planten giftig zijn en wat je dan het beste kunt doen. Hierom heb ik hieronder een lijstje met tips neergezet om problemen te voorkomen bij dieren.

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt.

Verder:

  • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per sé veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
  • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Is Stekelige Berenklauw Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die van die leuke sprieten en kleuren hebben. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

Acanthus Mollis giftig

Stekelige berenklauw is gelukkig helemaal niet gevaarlijk voor baby’s en kinderen, behalve dan dat er een verstikkingsgevaar bestaat. De kans is echter klein dat jouw baby of kindje van de stekelige berenklauw wil eten, hij smaakt namelijk helemaal niet lekker. Niet ideaal dus om van te snoepen.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat je kind water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts. Dit is alles wat betrekking heeft op de vraag of de Acanthus Mollis giftig is.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen