Witte Stipjes Op Plant? Dit Is De Oplossing!

Witte Stipjes Op Plant? Dit Is De Oplossing!

Heb je last van witte stipjes op je plant? Dan wordt het waarschijnlijk tijd om actie te ondernemen. De kans is namelijk groot dat je last hebt van een insecten- of schimmelplaag. Laten we daar even snel naar kijken.

Witte stipjes op plant? Als je een witte, wolachtige afscheiding op je plant hebt zitten dan gaat het om wolluis. Gaat het om schimmelachtige, witte vlekken die steeds groter worden dan heb je last van meeldauw.

Nu je dit weet wordt het tijd om hier dieper op in te duiken. Voor zowel de wolluis als de meeldauw bespreken we hieronder alles wat je moet weten. Wat de plaag inhoudt, hoe deze op je plant is gekomen, wat de schade is en hoe je deze kunt behandelen. Lees snel verder!

1. Wolluis

Als je een wolachtig goedje op de bladeren van je plant hebt zitten dan gaat het om wolluizen. De vrouwelijke wolluizen leggen namelijk hun eitje in deze afscheiding. Wat je ziet zijn dus nestjes van wolluizen. Deze eitjes komen normaal gesproken binnen een dag of 10 uit.

wolluis

Als ze zijn uitgekomen dan kruipen de jonge larven naar een ander gedeelte van de plant. Daar zullen ze 4 tot 8 weken wachten om zo hun volwassen vorm aan te nemen. Daarna zullen ook zij zich aan de plant tegoed doen.

Wolluizen vinden hun weg naar je planten via de tocht die door je huis heen stroomt. Heb je dus planten ”op de tocht staan” dan zullen dit de planten zijn die snel last krijgen van deze plaag.

De wolluis is vaak minder dan 3 millimeter groot. Afhankelijk van de soort kun je ze herkennen aan de staart, sommige soorten hebben namelijk een gespleten staart. Voor de behandeling van je plant maakt het gelukkig niet uit welke soort je hebt. Hoe je dat het beste doet lees je zo.

Welke Schade Levert Wolluis Aan De Plant?

Wolluizen zijn zeker niet onschadelijk voor je plant en het is daarom van het grootste belang om ze van de plant te verwijderen. Deze kleine insecten zullen zich eerst focussen op de nieuwe bladeren en takken van je huisplant, omdat deze het zachtste zijn.

wolluis
De wolluis

De wolluis eet zich een weg naar binnen naar de cellen van de plant. Daar zuigen ze vervolgens de voedingsstoffen uit de cellen en dat levert natuurlijk veel schade op. Doordat de plant geen voedingsstoffen meer krijgt worden de bladeren geel en zullen deze naar verloop van tijd van de plant afvallen. Daarnaast kan de wolluis er ook voor zorgen dat fruit, groente en bloemen niet tot bloei kunnen komen.

Daarnaast is het zo dat de uitwerpselen van de luis (die wat waxig aanvoelen) na verloop van tijd ook bepaalde vormen van schimmels kunnen aantrekken. Dit gaat dus op een gegeven moment van kwaad tot erger.

Huismiddelen Tegen Wolluis

Als je wolluizen van je plant wil verwijderen dan zijn daar verschillende methodes voor. De methodes die we hieronder beschrijven zijn ‘natuurlijke’ methodes. Ze brengen dus geen schade aan de plant aan en zorgen ervoor dat de luizen worden verwijderd.

  • Was de wolluis weg: heb je een lichte plaag en ben je er vroeg bij? Dan kun je de luizen simpelweg van de plant afwassen met een stroom water. Zet de plant in een bad of buiten in de tuin neer en spoelen maar.
  • Afwasmiddel en water: mix een halve eetlepel groene zeep met een liter water. Vervolgens spuit je dit over de bladeren van de plant heen. De zeep maakt de bladeren een onprettige leefomgeving voor de luizen.
  • Neem olie: Neem olie is olie van de Neem boom. Gebruik dit middel volgens de aanwijzingen op het label. Daarnaast is Neem olie ook heel effectief tegen schimmelvorming. Als klap op de vuurpijl neemt de plant de olie ook in zijn eigen systeem op waardoor het een natuurlijke bescherming opbouwt tegen wolluizen en schimmels.
  • Huisgemaakt insectenspray: Combineer 1 teen knoflook, 1 kleine uit en 1 theelepel Cayenne peper samen met een halve liter water in een blender. Laat dit vervolgens een uurtje staan. Vervolgens zeef je deze mix door een zeef of via een theedoek en doe je er nog een eetlepel afwasmiddel bij. Roer dit vervolgens goed door. Dit middel kun je op de plant aanbrengen en is zeer effectief tegen alle schadelijke insecten. Je kunt het ook maximaal 1 week in de koelkast bewaren.

Wat Als Wolluis Niet Weg gaat?

Wat doe je als je bovenstaande methodes 2-3 keer hebt gebruikt en je nog geen resultaat ziet? Dan kan het goed zijn dat de plaag al te erg is geworden. In dat geval is het verstandig om de plant gewoon weg te gooien voordat de wolluis zich verspreidt naar andere planten in je huis.

2. Meeldauw

Als je geen wolluizen hebt dan in de kans groot dat het hier om meeldauw gaat. Dit is een vervelende schimmel die de bladeren van je plant aantast. Er zijn twee soorten meeldauw: echte meeldauw en valse meeldauw. Beide vormen zijn schadelijk voor je plant.

meeldauw

Echter, meeldauw zorgt voor schimmelpluis aan de bovenkant van het blad van je plant. Valse meeldauw zorgt juist voor schimmelpluis aan de onderkant. In beide gevallen heb je last van schimmel en zal de plant behandeld moeten worden.

Meeldauw kan helaas altijd en overal ontstaan. De sporen van de schimmel reizen namelijk mee op de wind, vogels en insecten. Zodra deze een geschikte plant weten te vinden zullen ze zich snel verspreiden.

Meeldauw komt vooral voor bij planten en bloemen in de winterperiode. Je kunt het herkennen doordat het begint met hele kleine witte vlekjes. Deze worden vervolgens rap groter en voegen samen. Uiteindelijk kunnen hele bladeren bedekt zijn door een witte laag schimmel, wat er ongeveer hetzelfde uitziet als stof. Echter, het wegvegen van meeldauw zal de schimmelinfectie niet verwijderen.

Welke Schade Levert Meeldauw Aan De Plant?

Net als wolluis dringt ook meeldauw de cellen van de plant binnen om vervolgens de voedingsstoffen te stelen. Bladeren zullen langzaam hun energie verliezen, geel of bruin worden en afsterven. Als je dit niet op tijd aanpakt dan zal je hele plant hier last van krijgen.

Behandeling Van Meeldauw

Net als met insectenplagen zijn chemische middelen niet aan te raden. Dat is natuurlijk helemaal het geval als het gaat om kamerplanten. Daarom is de volgende methode de beste manier om meeldauw tegen te gaan:

  • Verplaatst de plant naar een plek waar deze niet met andere planten in aanraking kan komen.
  • Verwijder de aangetaste delen van een plant met een schaartje.
  • Doop de schaar na elke aanraking met de plant in bleekmiddel. Dit voorkomt dat je met je schaar nieuwe delen infecteert.

Het verwijderen van de aangetaste delen is het enige wat je kunt doen om je plant te redden van een vervelende schimmelplaag.

Wat Als Meeldauw Niet Weggaat?

Wat nou als je bovenstaande handelingen hebt uitgevoerd maar je alsnog geen succes hebt gehad? Dan kan het zijn dat de plant al teveel last heeft van de infectie. Net als met de wolluis kun je de plant dan het beste weggooien en ervoor zorgen dat deze niet met andere planten in aanraking komt.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen