Wanneer En Hoe Vaak Moet Je Een Beukenhaag Snoeien?

Beukhaag

Een beukenhaag vormt een mooie afscheiding het hele jaar door. Hij is mooi groen in de lente en zomer en mooi bruin in de herfst en winter. Daarom is deze haag heel populair. De beuken haag heeft wel aandacht nodig. Een van de vragen is wanneer wanneer beukenhaag snoeien?

Het snoeien van de beukenhaag doe minimaal je twee keer per jaar. Eerste keer is voor 21 juni en de tweede keer is in september/oktober. In de winter kan je de eventueel sterk terugsnoeien. Doe het snoeien altijd op een bewolkte dag en niet tijden vorst.

Wanneer de beukenhaag eenmaal geplant is en goed groeit, is er weinig aandacht nodig. Hij moet alleen gesnoeid worden. Dit snoeien kan even tijd in beslag nemen als je een lange of hoge haag hebt staan. Maar ja, als je het eenmaal gedaan hebt, staat er weer een mooie verzorgde haag. We zullen per seizoen bespreken hoe je de beukenhaag kan snoeien en óf je de beukenhaag moet snoeien.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Wanneer Snoei Je Een Beukenhaag?

Een haagbeuk snoei je direct nadat je deze hebt geplant. De reden lees je in het volgende hoofdstuk. Een haagbeuk snoei je ook altijd tussen eind mei en voor 21 juni, en zeker halverwege september. Het kan ook eventueel in de winter.

Beukenhaag Direct Snoeien Na Aanplanten?

Ja, wanneer je de beukenhaag geplant hebt, dan heb je nog een klusje om te doen. Je moet de haag eigenlijk gelijk snoeien. Je snoeit de toppen van de beukenhaag. Dit snoeien bestaat uit het toppen van de haag, met een snoeischaar. Dit toppen zorg ervoor dat de haag ‘aanslaat’. De plant schrikt als het ware en schiet in de overlevingsstand. Hij wil overleven en groeien en maakt dus direct nieuwe takken aan.

De beukenhaag laat zijn zijtakken aan de onderkant van de plant groeien waardoor de haag goed vol wordt aan de onderkant en zijkant. Je krijg dus een mooie dichte haag, van boven naar beneden.

Toppen van de beukenhaag is echt noodzakelijk om te zorgen dat de haag groeit in zijn eerste jaar. De beukenhaar mag je nu elk jaar snoeien zoals omschreven staat bij ‘hoe moeten we een beukenhaag snoeien?’

Beukenhaag Snoeien In Het Voorjaar?

De beukenhaag snoeien we zeker in het late voorjaar, vanaf eind mei. Dit is de beste tijd om te snoeien en het liefst voor de langste dag van het jaar, 21 juni. (Wil je tussendoor snoeien, lees dan even verder bij de volgende hoofdstukken.)

beukenhaag zomer
Beukenhaag met zijn prachtige groene bladeren

Dit snoeien doe je op een bewolkte dag, wanneer er niet te veel direct zonlicht is. Je gaat de plant namelijk erg verminken, je knip takken en deze takken en bladeren kunnen door te veel zonlicht uitdrogen. Een bewolkte dag is dus het beste om te snoeien.

Deze periode, mei en juni, is de beste periode, omdat de plant dan heel sterk is en heel snel kan herstellen. Dit is namelijk dé groeiperiode en de plant heeft alles op alles gezet om te groeien en zal dus weinig tot geen last hebben van de snoei.

Het planten van een beukenhaag is een klus op zich. Wil je weten hoe je dat goed moet doen, bekijk dan onze blog ‘Hoe Beukenhaag Planten? Meerder manieren‘ en je krijgt er een mooie haag voor terug.

Beukenhaag Snoeien In De Zomer?

In de zomerperiode laten we de beukenhaag met rust. Natuurlijk kan je wel takken afknippen die voor overlast zorgen, maar verder is snoei niet nodig en ook niet gewenst. De beukenhaag is druk bezig om te groeien en zal daar al zijn energie aangeven.

Beukenhaag Snoeien In De Herfst?

Nu is de tijd aangebroken om de beukenhaag voor de tweede keer te snoeien. Na de lente snoei, voor 21 juni, is dit de tweede snoeiperiode voor de plant en dit is in halverwege september.

Beukenhaag herfst
De prachtige bladkleuren van de beukenhaag in de herfst

Knip nu alle takken weg met een snoeischaar, een elektrische snoeischaar kan ook prima, en is wel zo makkelijk. Ook kan je de haag weer op de juiste hoogte terugsnoeien.

Ook nu weer rekening houden met het weer. Snoei op een bewolkte dag wanneer en geen zon is. In de zon kunnen de bladeren verbranden.

Beukenhaag Snoeien In De Winter?

In de wintertijd is de beukenhaag is ruste. De sappen uit de stam en takken stromen niet meer snel, en nu kan je de beukenhaag radicaal snoeien, als dat nodig mocht zijn. Knip of zaag grote takken weg van de beuk. Doe dit niet in een hele koude periode, dus als er vorst is. De beukenhaag zal hierdoor beschadigen.

Doe dit ook niet te laat in de winterperiode, want de beukenhaag produceert als snel weer sappen in de stam en takken. Als er dan nog een koude periode aankomt zal dit schade opleveren aan de plant als deze gesnoeid is.

Ook al is de beukenhaag beschadigd door het groeien, het is een sterke plant die zich wel weer zal herstellen. Als je het echter kan voorkomen, doe dat dan ook. Voorkomen is beter dan genezen.

Hoe Moet Je Een Beukenhaag Snoeien?

Nu we weten wanneer we mogen snoeien, is de volgende vraag ‘hoe moeten we een beukenhaag snoeien’.

Het beste is om een elektrische heggenschaar te gebruiken. Het is namelijk best wel veel werk om een h hele heg te snoeien en elektrisch gaat het makkelijker en sneller.

Wil je enkele takken snoeien met een snoeischaar, snoei dan op de juist manier. Kijk de korte video en je weet waarom en hoe je dat met doen.

Zijn de haagbeuken toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Hoe Ga Je Te Werk Bij Het Snoeien Van Een Beukenhaag?

Snoei altijd van beneden naar boven, met een (elektrische) heggenschaar. Snoei aan de zijkant de beukenhaag terug op de gewenste breedte. Wanneer je een stuk van de haag gesnoeid hebt, neem dan even afstand en kijk hoe het is geworden. Zo kan je de haag de juiste vorm geven die jij wenst. Als je te ‘diep’ hebt gesnoeid en er zit een gat is je haag dan is dat voor nu jammer, maar in het voorjaar zal deze snel weer opgevuld zijn met takken.

Ook het toppen van de beukenhaag doe je het snelst met de elektrische heggenschaar. Snoei de haag terug op de door jouw gewenste hoogte. Als je het lastig vindt om op de hoogte te blijven span dan een touwtje over de lengte van de haag op de gewenste hoogte. Zo ga je minder snel scheef of verkeerd.

Laat je beukenhaag niet te hoog worden, want de haag moet elk jaar gesnoeid worden en hoe hoger de heg, hoe hoger de trap moet zijn. Dus, wanneer je de haag op hoogte kan houden, dan hoef je geen trap te gebruiken voor het snoeien.

Ook nu weer regelmatig afstand nemen en kijken hoe het snoeien verloopt. Beter één keer te veel kijken dan één keer te weinig.

Wat verder belangrijk is bij de beukenhaag is dat de bovenkant smaller moet zijn dan de onderkant. Door het smaller maken van de haag aan de bovenkant krijgt de onderkant van de haag ook voldoende zonlicht. Doe je dit niet dan bestaat de kans dat je aan de onderkant donkere plekken krijgt.

Haal alle takken die gesnoeid zijn van de haag af. Deze takken en bladeren zullen snel verkleuren en dit is gewoon geen mooi gezicht en de bladeren onder de takken krijgen geen licht en frisse wind.

Het is aan te raden een zeil of folie op de grond te leggen waar de takken op vallen. Zo kan je ze snel en makkelijk op de composthoop gooien of in de groenvuil bak van de gemeente.

Tips voordat je de haagbeuk gaat snoeien zijn altijd welkom, weet ik uit ervaring. Hier komen ze!

Rode Beukenhaag Snoeien

De rode beukenhaag is niet zo vaak gepland in Nederland. Echter geeft het een heel mooi contrast met de gewone beukenhaag.

Het snoeien van deze rode beukenhaag is gelijk aan de gewone beukenhaag. Dus alles wat hierboven beschreven is, gaat ook op voor de rode beukenhaag.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen