Hoe Beukenhaag Planten? Meerdere manieren

Beukenhaag Planten

De beukenhaag heeft zijn charmes in de winter als in de zomer; van mooi bruin tot helder groen. Vandaar dat deze plant populair is om te gebruiken als haag. Maar ja, dan moet je deze wel eerst planten. En daar gaat deze blog over ‘hoe beukenhaag planten?

Graaf een geul van 50 x 50 centimeter en leg de beuken op de juiste afstand naast de geul. Doe compost in de geul en plaats de beuken. Gooi de geul dicht en geef water. De afstand van de beuken is afhankelijk van de hoogte van de beuken (zie tabel verderop).

Niet alleen het planten maar ook het onderhoud van de haag is belangrijk om een goede stevige haag te krijgen. Bekijk hiervoor onze blog ‘Wanneer Beukenhaag Snoeien? 2 x per jaar‘ en je creëert een hele mooie haag.

Als we het dan over ‘wanneer’ hebben, wanneer kan je de beukenhaag planten?

Wanneer Beukenhaag Planten?

De vraag is een beetje te algemeen. Er zijn 4 verschillende soorten beukenhaag die je op verschillende tijden kan planten. Het verschil zit in de wortels namelijk:

 • Beukenhaag met wortels
 • Beukenhaag met kluit
 • Beukenhaag in pot
 • De ‘kant en klare’ beukenhaag
beukenhaag planten

En dan hebben we nog de rode en groene beukenhaag. ‘Maakt dit dan ook een verschil?’ hoor ik je denken. Dat wordt verderop besproken.

Beukenhaag Met Wortels

Deze beukenhaag heeft alleen wortels. Ze komen van de kweker af zonder kluit of pot. Ze zijn ook meestal met meerdere samengebonden. Je begrijpt dat deze beukenhaag kwetsbaar is. Deze beukenhaag kan je alleen planten in oktober tot april. Zo hebben de wortels de kans om te herstellen en kunnen zij vanaf het voorjaar weer genoeg vocht opnemen om te overleven. Plant ze in een voorts vrije periode. Dus wel even het weerbericht in de gaten houden.

Ook bij schraal weer met veel wind en koude, de beukhaag niet planten, want de wortels kunnen dan nog verder beschadigen.

Beukenhaag Met Kluit

Ook deze haag is kwetsbaar. De wortels zitten nog wel in een kluit maar de wortels kunnen wel beschadigen of beschadigd zijn omdat zij uit de grond zijn gehaald . Daarom ook deze beukenhaag planten van oktober tot april.

Ook deze niet bij voorts schaal weer planten i.v.m. het beschadigen van de wortels. Vaak zit er om de wortelkluit een netje. Dit netje kan je gewoon laten zitten want het lost/verteert vanzelf in de grond waardoor de wortels verder kunnen groeien.

Beukenhaag In Pot

De beukenhaag in pot kan je het hele jaar door planten. De wortels zijn goed beschermt in de pot en nemen voldoende vocht op. Daarom kan je deze plant ook in de zomer planten.

Als je dit in de winter doet, dan niet tijdens een vorstperiode of bij schaal weer. Dit is eigenlijk nooit een goede tijd om planten te planten.

Kant En Klare Beukenhaag

Tegenwoordig kan je ook kant en klare beukenhaag kopen. Deze beukenhaag is al een haag. De planten zijn al in een lijn geplant en worden vaak per meter lengte geleverd. De elementen kan je zo planten zonder de wortels te beschadigen.

Dit is een snelle methode om makkelijk een volle beukenhaag te krijgen. En je hoeft niet te wachten op goed weer. Je kunt ze het hele jaar planten maar ook hier is het verstandig dit niet te doen bij vorst of schaal weer.

Rode Beukenhaag Planten

Zoals hierboven is beschreven zijn er verschillende aanleveringsvormen van de beukenhaag. Dit geldt ook voor de rode beukenhaag. Dus de methodes die hierboven beschreven zijn gelden ook voor de rode beukenhaag; met kluit, zonder kluit, in pot en ‘kant en klare’ rode beukenhaag.

rode en groene beukenhaag

Dus als je weet wat je koopt of gekocht hebt weet je ook wanneer je deze kunt planten.

Groene Beukenhaag Planten

De plantperiode zoals boven omschreven is gelden ook allemaal voor de groene beukenhaag. Wanneer je kan planten hangt af van de wortels; zijn het alleen wortel, is het met kluit of pot of een complete beukenhaag in elementen? Houd bovenstaande plantperiode aan en je kan bijna niet fout gaan.

Verschil Beukenhaag En Haagbeuk

Vaak wordt de beukenhaag verwart met de haagbeuk. De haagbeuk heeft een meer gekarteld blad dan de beukenhaag. De haagbeuk verliest meer blad in de winter en begint ook eerder met groeien. Echter ook voor de haagbeuk gelden bovenstaande periodes, ze zijn gelijk aan de beukenhaag.

Beukenhaag Planten Water Geven

De beukenhaag die je plaats, zet je in de grond welke afwaterend en luchtdoorlatend is. Na het planten stamp/duw je de grond aan en geef je de beukenhaag water. Veel water geven mag. Dit zorgt ervoor dat de wortels kunnen aanslaan en dat de grond rondom de plant inklinkt. Dus ja, water geven moet.

Als je een beukenhaag hebt met alleen wortels dan niet de wortels afspoelen voor het planten. Zo verwijder je belangrijke stoffen (dit zijn schimmels) die de wortels nodig hebben om te groeien. Dus pas water geven wanneer de haag geplant is.

Beukenhaag Planten Per Meter

Belangrijk is om te weten hoeveel planten je nodig hebt per meter haag. Dit is afhankelijk van hoe breed je de haag wilt hebben en hoe vol je de haag wilt hebben. Wanneer je deze keuze gemaakt heb kan je berekenen hoeveel planten je nodig hebt voor jouw haag.

Ook de hoogte is belangrijk van de aangekochte of aan te kopen beukenhaag. Kleinere planten plaats je over het algemeen dichter bij elkaar dan grotere planten, eigenlijk best logisch. Groter planten hebben grotere wortels en grotere takken dus meer ruimte nodig.

Beukenhaag Planten Dubbele rij

Voor een dubbele rij beuken kan je onderstaande tabel aanhouden voor het bepalen van het aantal planten. Het aantal planten is per strekkende meter!

Hoogte Aantal planten
40 – 60 cm10
60 – 80 cm10
80 – 100 cm8
100 – 125 cm8
125 -150 cm8
150 -175 cm7
175 – 200 cm6

De planten die in een pot worden geleverd hebben meer ruimte nodig, omdat er een kluit aan zit.

Beukenhaag Planten Afstand

Voor een enkele rij beukenhaag planten kan je onderstaande hoeveelheden aanhouden om een volle haag te krijgen. Het aantal planten is per strekkende meter!

Hoogte Aantal planten
40 – 60 cm8
60 – 80 cm7
80 – 100 cm7
100 – 125 cm6
125 -150 cm5
150 -175 cm5
175 – 200 cm4

Ook hier geldt, de planten die in een pot worden geleverd hebben meer ruimte nodig, omdat er een kluit aan zit.

Beukenhaag Planten

Dan zijn we nu aangekomen bij het daadwerkelijk planten van de beukenhaag. Het is even wat werk maar je krijgt er een mooie haag voor terug.

 1. Hou bij het bepalen van de plaats van de haag rekening met zonlicht. Wees er zeker van dat elk deel van de haag genoeg zonlicht heeft. Hou zeker een halve meter afstand van andere planten.
 2. Graaf nu een geul op de plaat waar de haag komt te staan. Ongeveer 50 centimeter diep en 50 centimeter breed.
 3. Leg de planten nu op de juiste afstand naast de geul. Zo weet je zeker dat de planten op de juiste afstand van elkaar komen.
 4. Voeg mest of compost toe aan de grond en meng dit met elkaar. Je kunt ook speciale beukenmest gebruiken.
 5. Plaats nu de planten in de geul, gooi er wat grond op en duw ze aan. Bij een enkele rij plaats je de planten in het midden en bij een dubbele rij maak je er een driehoek plaatsing van.
 6. Hou bij het plaatsen de zelfde diepte aan als bij de kweker. Je kunt dit zien als je naar de wortels en de stam kijkt. Zorg er ook voor dat de planten recht staan.
 7. Nu de rest van de grond aanvullen en aandrukken. Daarna water geven. Dit is goed voor het aanslaan van de wortels en het zorgt ervoor dat de grond inklinkt.

Dit is hoe je de planten van je beukenhaag plaatst. Even wat werk maar het wordt wel een mooie haag.

Beukenhaag Snoeien Na Planten

Na het planten kan je de haag gelijk snoeien. Snoei de beukenhaag op hoogte en op de juiste breedte. Wanneer je meer wilt weten over het snoeien van de beukenhaag bekijk dan onze andere blog ‘Wanneer Beukenhaag Snoeien? 2 x per jaar

beukenhaag snoeien

Deze blog geeft informatie over het snoeien van de beukenhaag het gehele jaar door.

Beukenhaag Planten Grond Soort

In welke grond je de haag plant is ook bepalend hoe de haag groeit. De beukenhaag houdt niet van een keigrond. Deze is slecht afwaterend en dus slecht voor de wortels. Heb je kleigrond, ga dan voor een andere haag dan de beukenhaag. Of meng een groot deel van de grond met andere grondsoorten. Alleen de geul vullen met een andere grondsoort is niet voldoende.

De beukenhaag houdt van een luchtige grondsoort die afwaterend is. Meng de grond met bemeste tuinaarde en een deel zand. Doe dit voor het planten, want als de wortels eenmaal gepakt hebben heeft het geen zin meer.

Beukenhaag Planten Tips

Een paar tips voor het planten van de beukenhaag.

 • Heb je planten met alleen wortels en kluit? Zorg dan dat ze niet uitdrogen. Dit kan je doen door de planten in te kuilen. Graaf een gat in de tuin waar je alle planten tijdelijk in plaats. Gooi de kuil dicht.
 • Hou je van afwisseling? Plaats een paar rode beukenhaag planten tussen de groene of anders om. Zo krijg je een speelse haag.
 • Bemest altijd de grond wanneer je de haag plaatst. Zo heeft de plant direct goede voeding en je maakt de grond luchtig. Wortels hebben namelijk ook lucht nodig om te groeien.
 • Plant de planten zo snel als mogelijk in de grond. Dus maak tijd om in de tuin te werken als je de planten gekocht hebt.
 • Plant de planten net zo diep in de grond al bij de kweker. Je kunt dit zien als je naar de stam en de wortels kijk.
 • Wil je gelijk een volle heg? Overweeg dan om elementen te kopen met beukenhaag. Dit zijn meters haag die je gelijk in de grond kunt plaatsen. Het is als het ware al een heg die gelijk vol zal zijn wanneer deze gaat groeien.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen