Zijn Vlierbessen (Sambucus) Giftig Voor Mensen En Dieren?

De bessen van de Vlier zien er natuurlijk superlekker uit! Maar is het wel verstandig om ze te eten? En hoe kun je ervoor zorgen dat je vergiftiging vermijdt? Lees hier alles wat je moet weten! In het kort:

De onrijpe bessen, groene delen, en de zaden van rijpe bessen van de Vlier (Sambucus nigra/racemosa) zijn licht giftig.  Neem bij twijfel altijd contact op met de (dieren)arts of huisartsenpost. In België kun je contact opnemen met het Antigifcentrum: 070-245 245. Zij kunnen je het beste adviseren wat je moet doen. Zie symptomenlijst verderop!

Meer informatie over symptomen bij kinderen en huisdieren en hoe je contact met de Vlierbes kunt voorkomen, vind je in de rest van dit artikel. Dus lees snel verder!

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en, in sommige gevallen, is aangeraakt.

Algemene Informatie

Voor volwassenen zal de opgelopen schade door de vlierbes niet groot zijn. De plant is namelijk licht giftig, wat betekent dat wanneer het in het lichaam terecht komt, het op z’n ergst neer zal komen op buikpijn, misselijkheid en diarree. Dit is daarnaast ook pas het geval wanneer er grotere hoeveelheden gegeten worden. Een paar bessen al een volwassene niet zo snel pijn doen.

Bij kinderen of dieren is dit helaas iets anders. Zij hebben vaak een kleiner lichaam en zijn over het algemeen gevoeliger en kunnen dus heftigere symptomen ervaren.

Houd er rekening mee dat de rode bessen giftiger zijn dan de zwarte. Hier moet je dus extra voorzichtig mee zijn. Zorg er ook voor dat je alleen rijpe bessen eet, aangezien die (afgezien van de pitten) niet giftig zijn. De bessen zullen rijp zijn, ongeveer tussen eind juli en begin augustus.

Dat wat deze plant licht giftig maakt, is het stofje sambunigrine, wat door het lichaam afgebroken wordt in water en blauwzuur. Dit blauwzuur is wat het eten van deze bes zo pijnlijk kan maken. De plantdelen van de Rode Vlier hebben meer sambunigrine, en zijn dus schadelijker.

Nu is er wel een klein goud randje, en dat is dat sambunigrine van de zwarte bessen vervliegt wanneer het verhit wordt. Dit is niet het geval voor de rode bessen.

Je kunt de zwarte bessen dus prima eten als deze eerst verhit worden. Dit moet voor minimaal 20 minuten boven de 80 graden Celsius. Daarna zijn de opties eindeloos; denk aan jam, gelei of likeur.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Is Vlierbes Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, konijnen, paarden)

vlierbessen giftig

Dieren zijn over het algemeen gevoeliger voor de vlierbes en hebben dus een groter risico op symptomen. Tot in hoeverre is moeilijk te zeggen en is afhankelijk van het soort dier, de hoeveelheid die gegeten is en welke delen er ingenomen zijn. Als je niet zeker weet of jou dier symptomen vertoont van vergiftiging, of je weet niet zeker of het van de plant heeft gegeten, kun je altijd beter de dierenarts bellen. Zij kunnen je het beste informeren. Houd ook goed in de gaten of het dier symptomen vertoont.

Wanneer jouw (huis)dier van de Vlierbes (of een andere giftige plant) heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

 • Irritatie van de mond
 • Misselijkheid
 • Braken en/of overgeven
 • Diarree

Ben jij op zoek naar een vlierbes? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod vlierbessen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Als je opzoekt of de Vlierbes giftig is, zul je jezelf vast ook afvragen of andere planten giftig zijn en wat je dan het beste kunt doen. Hierom heb ik hieronder een lijstje met tips neergezet om problemen te voorkomen bij dieren.

Allereerst – als je geen giftige planten in de tuin hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt. Verder:

 • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per se veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
 • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Is Vlierbes Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

De vlierbes is licht giftig voor de mens, wat betekent dat het ook giftig is voor de kleinere mens. Er bestaat dus een kans dat zij ernstigere symptomen ervaren.

De volgende symptomen kunnen optreden als jouw kind van de vlierbes heeft gegeten:

 • Misselijkheid
 • Buikpijn
 • Overgeven
 • Diarree

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat je kind water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen