Is Vingerhoedskruid Giftig? En Wat Moet Je Direct Doen?

vingerhoedskruid giftig

Deze prachtige bloemen staan in menig tuintje en is overal te koop. Vingerhoedskruid heeft prachtige bellen aan zijn plant zitten, die verschillende kleuren kunnen hebben. Paars, roze en wit, met hier en daar een andere kleur. Prachtig zijn ze, maar zijn deze prachtige planten giftig?

Ja, alle delen van deze plant zijn giftig, (voor mens en dier), maar met name de bladeren en zaden van vingerhoedskruid. Neem altijd contact op met de (dieren)arts of huisartsenpost wanneer je denkt of als je hebt gezien dat er van de plant is gegeten. In België bel je het Antigifcentrum: 070-245 245.
Aarzel hierin niet!

Het is wel van belang dat je nu actie onderneemt, wanneer iemand vingerhoedskruid heeft binnen gekregen!

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de (dieren)arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en, in sommige gevallen, is aangeraakt.

Wat Te Doen Als Iemand Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum (België), zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind (of volwassen persoon) ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant (en dat zou kunnen bij deze vingerhoedskruid), vraag de arts dan of je jouw kind moet laten drinken en/of overgeven. Sommige planten zijn irriterend en dan is het beter om iemand niet over te laten geven. De giftige stoffen moeten dan wéér de slokdarm passeren en kunnen deze wederom irriteren. Weet je niet wat je nu moet doen, raak dan in ieder geval niet in paniek! Bel een arts!

Ben jij op zoek naar vingerhoedskruid? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod van vingerhoedskruid tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Voor Mensen: Symptomen Na Het Eten Van Vingerhoedkruid

Er zijn een aantal symptomen die voorkomen na het eten van vingerhoedskruid. Dit zijn onder andere:

  • Braken
  • Hartritmestoornissen
  • Verlamming
  • Gevoelloosheid
  • Soms zelfs kan de dood tot gevolg zijn.

Meestal zijn dit kleine kinderen die op onderzoek uit gaan, in de tuin. Zij graaien naar de prachtige bloemen en/of bladeren, die regelrecht de mond in gaan. Weet welke planten je koopt of in de tuin hebt staan!

We hebben een lijst gemaakt van giftige planten. Wil je weten welke planten nog meer giftig, licht giftig of niet giftig zijn?

Lees dan onze blog: Giftige Planten voor Mens en Dier. Scheelt je een hoop uitzoeken welke plant je kunt kopen en in de tuin of huiskamer kan zetten.

Voor Dieren: Symptomen Na Het Eten Van Vingerhoedskruid

vingerhoedskruid giftig

Ook dieren kunnen zeer ziek worden door het eten van vingerhoedskruid. Het kan zelf ook dodelijk zijn. Daarom is het van belang om altijd te kijken naar dodelijke planten, die zich gevestigd hebben in de wei. Deze kunnen letterlijk aangewaaid zijn. Zaadjes van planten landen en groeien nu eenmaal, waar grond is.

Symptomen Vingerhoedskruid bij dieren

Ook dieren krijgen symptomen, die aangeven dat zij iets verkeerd hebben gegeten. Dit zijn onder andere:

  • Braken
  • Veel speeksel produceren
  • Aan de diarree raken
  • buikpijn krijgen (koliek)
  • Verlaagde en/of versnelde hartslag
  • Hartritmestoornissen
  • Het kan de dood tot gevolg hebben

Ben je ‘gewoon’ op zoek naar paarse planten? Lees dan ook:

Tips Tegen Vergiftiging Voor Huisdieren In Het Algemeen

Als je opzoekt of vingerhoedskruid giftig is, zul je jezelf vast ook afvragen of andere planten giftig zijn en wat je dan het beste kunt doen. Hierom heb ik een lijst met tips neergezet om problemen te voorkomen bij dieren.

  • Allereerst – als je geen giftige planten in de huiskamer of tuin hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt. Verder:
  • Zet de binnen plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per se veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
  • Plaats giftige binnen planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten binnen (en buiten)planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!
  • Voor buitenplanten die giftig zijn, is het beter om deze niet te planten in de tuin. Voor (jonge) huisdieren is een leuke, bloeiende, of door de wind dansende plant, altijd een uitdaging om erin te bijten. Dan heb je de poppen aan het dansen!
  • Voor dieren die in de weide staan, het volgende. Kijk regelmatig of er planten in de wei staan die giftig zijn of zelfs dodelijk. Haal deze weg. Vingerhoedskruid groeit in het wild, in bosachtige omgeving, daar waar ook vaak paarden en koeien staan. Het is niet verwonderlijk dat deze uitzaaien naar de prachtige graslanden, waar weidedieren staan.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen