Hoe Vijgenboom Stekken? – In Water, Potgrond, Afleggen Of Zaaien?

vijgenboom stekken

De vijgenboom is eigenlijk een rare verschijning in de Nederlandse tuinen, want het is een plant die in een mediterrane omgeving groeit een niet tegen vorst kan. Neemt niet weg dat het een hele mooie wilde boom is met grote bladeren en grote vruchten die maar op één moment rijp zijn om te plukken. Maar kan de de vijgenboom stekken?

Vijgenboom stekken. Selecteer in november en december stekken van 20-25 centimeter lang met slapende ogen. Plaats de stekken in de tuin in de grond, 15-20 centimeter diep. Alleen de bovenkant komt boven de aarde uit. Plaats een halve PET fles met gaatjes over de stek om een kweekkas te maken.

Ben jij op zoek naar een vijgenboom? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Vijg Stekken

Het stekken van een vijgenboom is leuk om te doen omdat de kans van slagen best wel groot is. Toch kan je beter meerdere stekken nemen om de kans op succes te vergroten. Heb je meerdere stekken die aanslaan dan kan je ze altijd nog weggeven aan je buren, familie of vrienden.

Een vijgenboom stekken vraagt wel tijd en zorg! Het duurt even voordat er wortels aangemaakt zijn door de stek en voordat deze nieuwe bladeren aanmaakt. Als je nieuwe bladeren aan je stek ziet dan betekent dit dat er ook nieuwe wortels zijn en dat het stekken is gelukt.

Is het stekken gelukt, dan kan je de stekken overpotten. Als je de stekken in de volle grond in de tuin hebt geplaats hoef je er alleen maar van te genieten.

Maar wat moet en allemaal gebeuren voordat je succes hebt met het stekken? Ik ga het je vertellen. Te beginnen met wanneer de beste tijd is om te stekken.

We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes.

Wanneer Vijg Stekken?

Wanneer je stek is belangrijk voor het overleven van de stek.

Voor elke boom en plant is er een andere stekperiode en voor de vijg zijn dit de maanden november en december. Dit is tevens de periode wanneer de vijg gesnoeid moet worden.

Dus als je gaat snoeien kan je gelijk zoeken naar stekken die goed bruikbaar zijn. Maar let wel op: Draag handschoenen en bijvoorkeur kleding met lange mouwen. Het sap van de boom is giftig en kan voor irritatie zorgen als de huid ermee in aanraking komt. Je hoeft niet gelijk naar de dokter maar het is wel irritant. Draag dus handschoenen en lange mouwen.

Wil je meer weten over het snoeien lees dan onze blog ‘Hoe vijgenboom snoeien?‘, vol met informatie en praktische tips.

Naast het stekken in de winter is er ook nog de zogenaamde ‘zomer stek’. Er worden stekken genomen van de vijgenboom, dit zijn stukjes tak met 1 blad eraan. Deze worden dan in de grond gestekt.

Hoe beide manieren van stekken werkt wordt hieronder stap voor stap besproken. Te beginnen met het snoeien en stekken.

De vrucht van de vijgenboom is heel bijzonder omdat deze alleen aan de boom rijpt. Eenmaal geplukt rijp de vrucht niet verder. Daarom is het belangrijk om de vrucht op het juiste moment te plukken. De foodblog Bonen & Biet hebben een heel leuk artikel over het plukken van vijgen voor de oogst en om te eten geschreven. Het lezen waard!

Vijgenboom Snoeien En Stekken

Wanneer je aan het snoeien bent in november of december kan je gelijk opzoek naar goede takken die je kunt gebruiken voor de stekken.

De stekken die je nodig hebt zijn ongeveer 30 centimeter lang en hebben meerder slapende ogen. Dit is de plaats waar in de zomer het blad heeft gezeten. Aan het einde van de stek mag jong, eerstejaars hout zitten. Selecteer een paar van deze takken zodat je meerdere stekken kunt maken. Hoe nu verder?

  1. Snijd de onderkanten van de stekken schuin af en maak je eventueel op lengte, ongeveer 25 centimeter.
  2. Zoek nu een plek uit in de tuin waar je de stekken wilt plaatsen. Dit mag een zonnige plek zijn, want de vijg kan goed tegen warmte.
  3. Als en nog bladeren aan de stek zitten, verwijder dan de onderste bladeren en laat de bovenste zitten. Als je de onderste bladeren niet verwijderd kunnen ze gaan rotte in de grond.
  4. Doop de stekken vervolgens in stekpoeder. Je kunt het in elke tuincentrum kopen. Zo ook bij Bol.com is stekpoeder voor buitenplanten te bestellen. Daar kan je ook de instructies vinden. Wel zo makkelijk!
  5. Maak een gat in de tuin waar je de stek in gaat plaatsen. Maak het gat ongeveer 15-20 centimeter die zodat alleen de bovenkant van de stek boven de grond uitkomt. Aan de bovenkant moeten wel slapende ogen zitten.
  6. Vul het gat op met tuinaarde, druk de grond aan en geeft de stek water.
  7. Om de stek te beschermen tegen vorst kan je er een kleine kas omheen zetten. Deze kan je maken van een halve PET fles met gaatjes aan de bovenkant en deze plaats je over de stek heen.

Je mag de stekken ook in een pot plaatsen. Neem wel diepe potten zodat de stek tot ongeveer 15-20 centimeter in de aarde staat. Ook nu weer kan je een halve PET fles met gaatjes over de pot heen plaatsen welke fungeert als kweekkas.

Wanneer alles goed gaat zal de stek bladeren ontwikkel, dit betekent dat de stek ook wortels heeft aangemaakt. Als de bladeren er goed en sterk uitziet kan je ze verplaatsen naar de tuin.

Vijg Stekken In Water

Een andere mogelijkheid om de stekken te plaatsen is in water. Het leuke hiervan is, is dat je de wortels ziet groeien. Je doet alle voorbereidingen zoals bovenstaand omschreven is alleen plaats je de stekken niet in de volle grond of in een pot maar in een lange fles met water. Alleen de bovenkant van de stek, ongeveer 5-10 centimeter staat niet onderwater. Deze bovenkant moet ook slapende ogen hebben.

Zoals eerder besproken kan je niet alleen in de winter stekken tijdens het snoeien maar is er ook nog de ‘zomer stek’.

Vijg Stekken Zomer

Dit is een hele andere manier van stekken omdat de vijg aan het groeien en bloeien is. Daarnaast hebben we nu stekken nodig waar maar 1 vijgenblad aan zit.

Ook nu neem je weer meerdere stekken om de kans op succes te vergroten.

vijgenboom stekken
  1. Selecteer de stekken en verwijder de onderste bladeren. Alleen het bovenste blad blijft aan de stek zitten.
  2. Snijd de onderkant van de stek schuin af en doop de stek in stekpoeder om wortelgroei te bevorderen.
  3. Je kunt de stekken gelijk in de grond plaatsen, in een pot of in water stekken.
  4. Omdat het zomer is plaats je de stekken niet in de volle zon maar in de schaduw. Dit om verdamping te verminderen.
  5. Als het blad wat aan de stek groot is kan je dit blad horizontaal halveren, ook dit gaat verdamping tegen.

Als alles goed is gegaan zal ook nu de stekken nieuwe bladeren produceren wat betekent dat er ook ontwikkeling van wortels heeft plaatsgevonden. Het stekken is gelukt.

Vijg Zaaien

Een andere manier om de vijg te vermeerderen is door zaaien. Maak voor het zaaien gebruik van zaden zie te koop zijn in het tuincentrum, de zaden van de vijg in de tuin zijn waarschijnlijk niet goed omdat het zaad twee jaar oud moet zijn.

We gaan er vanuit dat je de zaden opkweekt in een kweekbak, wel zo makkelijk.

  1. Week de gekochte zaden in een bakje met lauw water.
  2. De zaden die drijven kan je eruit halen en weggooien. Deze zullen niet ontkiemen.
  3. Haal de zaden na een uur uit het water.
  4. Vul de kweekbak zaaigrond en zaai hierover de zaden van de vijg.
  5. Dek de aarde niet af.
  6. Maak de aarde vochtig en plaats de bovenkant op de kweekbak.
  7. Plaats de bak op een zonnige en warme plaats en hou de grond vochtig.

Het ontkiemen kan even duren. Afhankelijk van de omstandigheden kan het weken tot maanden duren. Dus hebt geduld!

Vijgenboom Afleggen

De laatste manier om de vijg te vermeerderen is door het afleggen. Door afleggen wordt een tak omgebogen naar de grond en daar vastgemaakt. Na verloop van tijd maakt de tak wortels aan op de plaats waar hij op de grond ligt. Vervolgens kan je het uiteinde van de tak afknippen en verplaatsen.

Vermeerderen door afleggen kan je het beste doen in het voorjaar, want ook nu duurt het weer lang voordat de tak wortels heeft aangemaakt.

  1. Kijk goed naar de vijgenboom en zoek onderaan naar een buigzame tak die je kan omleiden naar de grond.
  2. Maak de grond los en vul deze aan met compost.
  3. Verwijder de bladeren maar laat de bladeren aan het uiteinde zitten.
  4. Buig de tak om naar de aarde en zet deze vast met krammen, tentharingen of leg er een grote steen op.
  5. Bedek nu de afgelegde tak met aarde en compost.
  6. Geef rondom de tak water.

Het is zeker wachten tot het volgende voorjaar totdat de afgelegde tak wortels heeft aangemaakt.

Vijgen Stekken Krant Of Papier

Als laatste wil ik je nog een experiment meegeven en dat is door de vijg te stekken en deze in te wikkelen in papier. Dit is een stekmethode die je in het voorjaar kunt doen.

Selecteer hiervoor stekken zoals dat bovenstaande omschreven is. Verwijder de onderste bladeren maar laat de bovenste aan de stek zitten. Wikkel de stekken vervolgens in keukenpapier of krantenpapier en maak dit vochtig.

vijg stekken krant papier

Vervolgens worden de stekken in een grote zak gestopt en dichtgemaakt. Het maakt niet uit wat voor zak het is als deze maar doorzichtig is.

Leg de zak vervolgens op de vensterbank in de zon op een warme plaats, want de jonge stekken hebben veel warmte nodig.

Kijk regelmatig of er nog voldoende vocht aanwezig is, voeg anders water toe met een plantenspuit.

Het kan gebeuren dat de onderkant van de stek zacht wordt, knip dit stukje dan voorzichtig weg.

Na een paar weken gaat de stek wortels aanmaken en na een paar maanden kan je de stekken overpotten in de aarde.

Probeer deze methode eens een keer om een vijgenboom te stekken. Het is altijd leuk om iets nieuws te ontdekken.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen