Hoe Vijgenboom Snoeien, Let Op Voor Irritatie!

vijgenboom snoeien

De vijgenboom is eigenlijk een vreemde boom op Nederlandse bodem. De boom kan namelijk niet tegen vorst en toch komt de boom steeds vaker voor in de Nederlandse tuinen. Je kunt de boom in solitair in de tuin plaatsen, als waaier tegen een muur op laten groeien en er zijn vijgenbomen op stam. Ze hebben allemaal één ding gemeen. Ze moeten een keer gesnoeid worden. Hoe moet je een vijgenboom snoeien?

Vijgenboom snoeien. Stevig snoeien doe je in de wintermaanden van november tot en met februari. Snoei dan uitgebloeide takken weg. Ook dood hout en takken die niet bij de vorm van de boom passen. Het hele jaar door kan je takjes en bladeren snoeien. Haal bladeren in de buurt van de vruchten weg.

Waar je op moet letten en hoe je moet snoeien, lees je verderop in deze blog!

Lees ook onze blog: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Vijgenboom Snoeien Wanneer?

De vijg is een hele sterke boom die wel tot 6 meter hoog kan worden. Dit is voor menige tuin echter te groot en het plukken van de vijgen wordt ook een stuk lastiger als de boom te groot is. Snoeien doen we ook om de boom in vorm te houden, oude takken te verwijderen en om in de zomermaanden lekkere zoete vijgen te kweken.

Let wel een beetje op en wees voorzichtig. Draag handschoenen en bijvoorkeur kleding met lange mouwen. Het sap van de boom is giftig en kan voor irritatie zorgen als de huid ermee in aanraking komt. Het is niet zo da je gelijk naar de dokter moet maar het kan wel gaan irriteren en jeuken. Draag daarom beschermende kleding en eventueel een oogbescherming.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Het snoeien van de vijgenboom doe je als de boom in rust is, in de herfst en winterperioden dus. Van november tot februari is echter de beste tijd om de takken te verwijderen, de boom in vorm te brengen en uitlopers te verwijderen om in de aankomende zomer lekkere vijgen te kweken.

Echter kan je de boom het hele jaar door snoeien; Een tak verwijderen, een tak in de vorm brengen, snoeien om een vrucht te laten groeien dat kan allemaal. Het zijn geen grote snoeibeurten maar gewoon een tak weghalen kan het hele jaar door gebeuren. De grote snoei moet echter wel in de rustperiode gebeuren. Er worden dan vele takken verwijderd en omdat de boom in ruste is kan deze goed herstellen. Ga je toch rigoureus in de lente of zomer dan heeft dit effect op de vijgen. Deze zullen kleiner worden en niet goed rijpen.

Vijgenboom Snoeien Hoe?

In de winter pakken we de boom stevig aan. Alle takken waar vruchten aan gezeten hebben kunnen tot twee knopen teruggesnoeid worden. Gebruik hiervoor een scherpe tuinschaar die hout kan knippen. Zo beschadig je de boom het minst en kan deze sneller herstellen. Ook andere lange/dikke takken kunnen nu gesnoeid worden. Als je dikke takken gaat snoeien gebruik hiervoor dan een goede takkenschaar of een scherpe takken zaag.

Ik adviseer je eerst even naar de boom te kijken en dan te bepalen in welke vorm je de boom wilt hebben. Dit is zeker belangrijk wanneer je de boom tegen een muur op laat groeien. Vervolgens kan je de lange takken, takken die van de muur af groeien, takken die je boom uit model brengen snoeien.

Snoei ook de uitlopers bij de grond weg. Uitlopers beginnen vaak aan de voet van de boom en vragen heel veel energie als je deze laat groeien. Hierdoor krijgt de moederboom minder energie en worden de vruchten dus ook kleiner. De uitlopers kan je trouwens het hele jaar door snoeien en dat zou ik ook maar doen.

vijgenboom snoeien
Bladsnoeien: knip de balderen weg in de buurt van de vruchten.

Snoei in de zomermaanden de bladeren weg die in de buurt van de vruchten zitten. Dit heeft een tweeledig effect, de energie gaat naar de vruchten toe en niet naar de bladeren en de vijgen krijgen meer licht en lucht en zo zullen de vijgen beter rijpen. Dit bladsnoeien kan je met elke tak doen waar vruchten aan groeien.

Vijgenboom Op Stam Snoeien?

Vijgenbomen kunnen op verschillende manieren gekweekt worden. Als je een nieuwe boom koop dan heeft deze al een vormsnoei gehad van de kweker. Het is een boom of boompje of een vijg op stam. De vijg op stam zal je ook moeten snoeien om elk jaar vijgen te krijgen.

Het snoeien van de vijgenboom op stam gaat op dezelfde manier als het snoeien van een vijgenboom; het is en blijf een vijg. Snoei de vijgenboom op stam in de rust periode terug. Verwijder dan oud hout en dode takken. Verwijder ook de loten die niet passen bij de vorm van de boom. Het hele jaar door kan je cosmetisch snoeien door takken die snel uitlopen, takken die de verkeerde kant opgroeien te snoeien.

Ook kan je in de zomermaanden bladsnoeien door in de buurt van de vruchten de bladeren te verwijderen. Zo krijgen de vruchten meer lucht en meer licht waardoor ze uit kunnen groeien tot mooie rijpe vijgen.

Vijgenboom Snoeien In Pot?

Een pot is voor een vijgenboom niet aan te raden. Vijgenbomen kunnen niet tegen vorst en zullen bij een vorstperiode schade oplopen. Vijgenbomen in pot kunnen in deze periode zelfs afsterven. In een vorstperiode kan ook de pot met wortel en al bevriezen waardoor de wortels afsterven. Als je een vijgenboom in pot hebt kan je deze bijeen aankomende vorstperioden het beste binnen plaatsen en de plant beschermen met bijvoorbeeld bubbeltjes plastic. En pak ook de pot goed in zodat je ook de wortels beschermd.

vijgenboom snoeien

Het snoeien van een vijgenboom in pot gaat ook weer op dezelfde manier als een gewone vijgenboom. Snoei bijvoorkeur in de winterperiode van november tot en met februari. Knip alle overbodige takken weg en de takken waar de vruchten aan hebben gezeten. Knip ook het eventuele dode hout weg. Verder kan je de vijgenboom in pot het hele jaar snoeien maar dan alleen om uitlopers en loten te verwijderen die niet bij de vorm van de boom horen.

Ook kan je bladsnoei toepassen in de zomer. Snoei de bladeren weg die in de buurt van de vruchten zitten. Zo geef je de vruchten meer licht en lucht waardoor de vijgen beter kunnen rijpen. Daarnaast hoeft de plant geen energie te geven aan deze verwijderde bladeren en kan de energie naar de vruchten toe gebracht worden.

Dit is de belangrijkste informatie voor het snoeien van vijgenbomen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen