Viburnum Snoeien, Hoe Snoei Je Welke Soort En Wanneer?

hoge potplanten in pot

De Viburnum is een bloeiende plant die voornamelijk in het noordelijk halfrond voorkomt. Daarom zijn ze (meestal) ook winterhard en groenblijvend. Er zijn wel 150 soorten van deze struik bekend. De struik kan uitgroeien tot een behoorlijk grote plant omdat de struik weinig snoei nodig heeft, maar in een tuin willen we de Viburnum graag Snoeien om de plant in toom te houden. Hoe doe je dat dan en wanneer?

Viburnum snoeien? De snoei is afhankelijk van de soort; winterbloeiende Viburnum worden in de periode maart/april gesnoeid. Voorjaarsbloeiende Viburnum worden in de periode juli/augustus gesnoeid. En dan zijn er nog uitzonderingen op deze regel, die ook hier besproken worden.

Dit is in het kort uitgelegd hoe de Viburnum gesnoeid moet worden. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken, zeker wat betreft de verschillende soorten Viburnum. Hoe je snoeit en wanneer je dit het beste kunt doen wordt in deze blog besproken. Te beginnen met wanneer de Viburnum gesnoeid moet worden.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Wanneer Viburnum Snoeien?

Het is niet zomaar te zeggen wanneer je de Viburnum kan snoeien zonder dat de plant schade oploopt. De snoei is namelijk afhankelijk van het soort Viburnum. De soorten zijn grofweg in te delen in twee groepen, deze zijn:

  1. De winterbloeiende Viburnum
    Deze bloeien in de winter en kunnen het best gesnoeid worden na de bloei. Dit is in de periode april/mei.
  2. De voorjaarsbloeiende/zomerbloeiende Viburnum
    Ook deze snoei je het best na de bloei en dat is voor deze soorten in de periode juli/augustus.

Welke soort Viburnum je hebt bepaald de snoeiperiode. Onderstaand wordt per soort aangegeven wanneer je de Viburnum kunt snoeien en wat je het beste kunt snoeien.

De Viburnum is ook opgenomen in onze lijst van struiken met witte bloemen, ook een leuk artikel om te lezen!

Viburnum Snoeien Per Soort

1. Viburnum Tinus snoeien

Viburnum Tinus snoeien

De eerst Viburnum is de Tinus, deze kan goed tegen snoeien dus wees niet voorzichtig als de struik te groot is geworden. Snoei na de bloei oude takken en takken die kruisen weg. Radicale snoei kan ook door alle takken 30 centimeter boven de grond af te knippen. Snoeien doe je na de bloei in maart, anders knip je de bloemen weg, voor het volgend jaar.

Deze Viburnum is trouwens matig winterhard, echter de warme winters van vandaag de dag kan de Tinus prima verdragen.

2. Viburnum Davidii Snoeien

Viburnum Davidii snoeien

Deze Viburnum snoei je in de maanden juli en augustus. Echter, veel snoei heeft deze plant niet nodig.

Snoei oude en slechte takken weg tot op gezond hout. Ook de takken die vorstschade hebben opgelopen mag je snoeien.

Snoei de takken weg tot de basis van gezond hout of snoei de takken haast tot aan de grond. Nieuwe scheuten zullen zich dan heel snel vormen.

3.Viburnum Rhytidophyllum Snoeien

Viburnum Rhytidophyllum snoeien

Deze soort snoei je het beste in de maanden juli en augustus, na de bloei. Ook deze soort heeft weinig snoei nodig en kan prima zonder.

Als je de plant in model wilt houden dan snoei je na de bloei de oude en dorre takken weg tot op gezond hout af tot aan de eerst gezonde scheuten.

Radicale snoei kan ook, dan snoei je de struik terug tot net boven het grondniveau. Er zullen zich spoedig nieuwe scheuten vormen.

4. Viburnum Opulus Snoeien

Viburnum Opulus snoeien

Deze Opulus geeft mooie witte grote bloemen die een sieraad zijn voor de tuin. Deze Viburnum behoeft echter weinig snoei.

Oude takken kun je weghalen in de maanden februari en maart, maar dan alleen om de vorm van de struik te behouden. Als je teveel weg haalt is het ook geen probleem, deze plant zal dan snel nieuwe scheuten aanmaken en herstellen.

Controleer na de winter op vorstschade, ook deze takken kun je weghalen. Geeft de struik minder bloemen dan moet verjongingssnoei toegepast worden. Dit doe je door oude takken die geen bloem meer geven radicaal terug te snoeien zodat nieuwe scheuten kunnen ontstaan.

5. Viburnum Burkwoodii Snoeien

 Viburnum Burkwoodii snoeien

Een jonge Burkwoodii hoef je eigenlijk niet te snoeien. Laat de scheuten groeien en je krijgt een mooie gelaagde plant.

Bij een oudere plant groeien jonge scheuten door het midden omhoog. Deze kun je aan de voet wegknippen. Je kunt ze ook laten groeien en ze gebruiken als vervanging van de ouder scheuten, zo kun je de struik verjongen.

Als je aan de slag gaat dan doe je dat in de maanden augustus en september.

6. Viburnum Plicatum Snoeien

Viburnum Plicatum snoeien

Sterke omhooggaande scheuten bedreven vaak de vorm van de struik en deze kun je snoeien in de maanden juli en augustus. Ook struiken die uit vorm of te groot zijn snoei je na de bloei sterk terug. Deze plant kan wel een stootje hebben dus wees niet te voorzichtig.

Nieuwe scheuten die ontstaan vanaf de grond kunnen de vorm van de struik aantasten. Deze kun je tot op de bodem snoeien. Je kunt ze ook laten groeien en in het voorjaar verjongingssnoei toepassen, je knip de de ouder takken weg en laat de jongere scheuten doorgroeien.

7. Viburnum Bodnantense Snoeien

Viburnum Bodnantense snoeien

Deze Viburnum wordt gesnoeid in de maanden februari en maart.
Verwijder door hout en takken die het model van de plant niet ten goede komen. Ook kruisende takken haal je weg.

Heb je al een volwaardige struik dan kun je ongeveer 20% van de takken tot op de basis afknippen. Zo maak je ruimte voor nieuwe scheuten en blijft de plant zich verjongen.

Snoei bloeiende takken niet een stukje terug, want dit kan de vorm verpesten en hierdoor bloeit de plant minder vol.

8. Viburnum Eskimo Snoeien

Viburnum Eskimo snoeien

Ook deze plant geeft weer mooie witte bloemen en deze plant behoeft ook weer weinig snoei.

Oude en dode takken kun je altijd verwijderen tot aan nieuwe of goed hout. Gezonde takken laat je zitten en deze zullen de vorm alleen maar ten goede komen.

Verder snoei is niet nodig. Als je niet te veel snoeit, zal de struik zijn eigen natuurlijke vorm aannemen.

Ga je snoeien? Doe dit dan in oktober/november.

Tips voordat je gaat snoeien? Kijk dan naar deze korte video.

9. Viburnum Lantana Snoeien

Viburnum Lantana snoeien

Deze wollige sneeuwbal heeft echt geen snoei nodig. Lekker laten groeien en bloeien waardoor de struik heel groot kan worden. Hou hier wel rekening mee tijdens het planten van de Lantana, deze heeft ruimte nodig om te groeien.

Zonder veel zorg kan deze struik wel 3 tot 4 meter hoog worden.

Oude en dorre takken mag je snoeien, dit doe dit dan in de maanden juni en juli.

10. Viburnum Farreri Snoeien

Viburnum Farreri snoeien

Deze Viburnum wordt gesnoeid in de maanden februari en maart.
Verwijder door hout en takken die het model van de plant niet ten goede komen. Ook kruisende takken haal je weg.

Bij een volwaardige struik die al wat jaren in de tuin staan snoei je ongeveer 20% van de oude takken tot aan de boem weg. Dit is verjongingssnoei, zo krijgen nieuwe scheuten de kans om zich te ontwikkelen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen