Tulpen Giftig Voor Katten, En Voor Honden?

Katten hebben de neiging om te knagen aan loshangende sprietjes, blad en ander bewegend groen, die zij tegen komen. Niet elke plant kan worden gegeten en sommige zijn zelfs giftig tot dodelijk giftig. Handig om te weten dus of de planten of bloemen die je in de omgeving van jouw kat zet, giftig zijn. Wij houden van tulpen. In de vaas en in de tuin. Maar wat vindt de kat van tulpen? De vraag dus of tulpen giftig zijn voor jouw kat, en het antwoord is…

Zijn tulpen giftig voor katten? Ja, tulpen zijn giftig voor katten. Niet direct dodelijk giftig maar jouw kat kan behoorlijk ziek worden en zelfs toevallen krijgen, door het eten van een stukje tulp of tulpenbol. Ook door aanraking van tulp kan de kat huidirritatie krijgen en een scala aan andere klachten.

Ben jij op zoek naar tulpen? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de dierenarts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt, door uw huisdier.

Meer informatie over symptomen van huisdieren (met name katten en honden), na het eten van tulp, vind je in de rest van dit artikel.

tulpen giftig voor katten

Tulp giftig

De tulp is dus giftig voor katten. Bij aanraking, door langs de tulpen te lopen bijvoorbeeld, en kopjes te geven, kan er huidirritatie ontstaan aan de bek of ogen. Zorg ervoor dat tulpen altijd in een raster staan bijvoorbeeld, waar de kat niet bij kan, wanneer je tulpen in de tuin hebt staan. Beter zou het zijn om de tulpen te verwijderen uit de tuin, zodat jouw kat geen last krijgt van irritatie of erger: echt ziek wordt.

Heb je tulpen in de vaas staan? Zet de tulpen dan weg op een plek waar de kat niet graag komt of kan komen. Speelse katten en kittens of katten die graag groen eten (dat doet bijna iedere kat om haarballen te verwijderen), kunnen bijten in de bladeren van de tulp of zelfs gaan eten. Het eten of de tanden zetten in een tulp, is voor een kat een nare ervaring.

Symptomen die een kat kan krijgen door het binnenkrijgen, bijten of aanraken van de tulp:

 • Braken.
 • Huidirritatie.
 • Irritatie aan slijmvliezen (bek en ogen)
 • Misselijkheid.
 • Overvloedig kwijlen.
 • Diarree.
 • Verminderde eetlust
 • Moeizame ademhaling.
 • Toevallen.

Tulpen zijn echt geen grapje voor de katten en poezen die in jouw tuin rondlopen. Het is belangrijk, wanneer je ziet dat jouw kat een hapje uit de tulp eet, naar de dierenarts te gaan. Is het de kat van de buren, dan is het voor de kat fijn wanneer je de buren waarschuwt en verteld van eventuele klachten die de kat kan krijgen.

Wat kunnen tulpen een hoop ellende geven aan huisdieren. Het beste is het om tulpen uit de tuin te halen en er planten neer te zetten die niet giftig zijn voor jouw lieve huisdier. Ook in de vaas kunnen genoeg andere bloemen die niet giftig zijn voor katten.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Tulpen Giftig Voor Honden

Tulpen zijn giftig voor honden. Dat wil zeggen: wanneer zij een tulpenbol eten. Ook honden kunnen met symptomen te maken krijgen die niet prettig zijn. Welke dit zijn?

 • Krampen van maag en darmen
 • Huidirritatie
 • Irritatie van slijmvliezen (bek, tong, ogen)
tulpen giftig voor katten

Een bezoekje aan de dierenarts kan geen kwaad. Een hond kan flink wat last hebben wanneer deze (een stukje van) tulp heeft binnen gekregen.

En ook hier geldt: Haal die tulpen uit de tuin wanneer jouw hond het fijn vindt om te graven en dingen op te eten of te knagen, die uit de tuin komen. En zeker wanneer je tulpenbollen gaat planten, laat ze niet slingeren of de hond er mee spelen. We zijn tenslotte geneigd om honden te laten apporteren, wanneer we lekker in de tuin bezig zijn. Of ben ik de enige?

Zeker jonge puppy’s kunnen heerlijk knagen, uitproberen en spelen met alles wat los en vast zit. Geef dan in elk geval geen tulpenbol om mee te spelen. Dan is het tuinplezier voor die dag wel voorbij…

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen