Hoe Moet Je De Strelitzia Nicolai Verzorgen? Alle Informatie!

Strelitzia Nicolai

De Strelitzia is een bijzondere, maar ontzettend mooie plant. De Strelitzia Nicolai is hierop geen uitzondering. De plant geeft hele herkenbare bloemen, voor de Nicolai zijn de kleuren zwart en wit. Hoe je de Strelitzia Nicolai kunt verzorgen, daar gaat deze blog over.

De Strelitzia Nicolai groeit hard en heeft in de zomer veel water nodig. De grond moet vochtig blijven en mag dus niet droog vallen. Geef 1 keer per maand voeding. In de winterperiode geef je geen voeding. De standplaats is een lichte met het liefst veel zon. Door veel zonlicht kan de Strelitzia veel bloemen geven.

Er zijn vele soorten Strelitzia, maar hier behandelen we de Strelitzia Nicolai. De verzorging van de andere Strelitzia planten verschilt echter niet veel, dus alles wat hier beschreven is, geldt in grote mate ook voor andere Strelitzia soorten.

Wat Is De Beste Standplaats Voor De Strelitzia Nicolai?

De Strelitzia heeft heel veel licht nodig. Met veel licht zal de plant heel erg tevreden zijn. Zelf direct zonlicht is geen probleem voor de Strelitzia Nicolai. Hij moet wel aan de zon wennen als hij op een donkere plaats gestaan heeft. Geef de plant ook die tijd. Een paar uur zon per dag en steeds verder opvoeren. Dan komt het vast goed.

De plant kan niet goed tegen lage temperaturen, logisch want het is een tropische plant. Dus geef de plant een warme plaats.

Hoeveel Water Geef Je De Strelitzia Nicolai?

De plant staat in de winter stil en heeft dan ook minder water nodig dan de zomermaanden. In de winter geef je de plant water zodat de grond licht vochtig blijft. Je kan de grond af en toe ook even laten indrogen. Ook dit is geen probleem en gaat schimmelvorming tegen. Voeding is in de wintermaanden niet nodig.

In de zomermaanden groeit de plant hard en heeft deze veel water nodig. Hou de grond licht vochtig en geef de plant minimaal 1 keer per maand voeding. Laat de grond in de zomermaanden nooit uitdrogen, maar hou het vochtig.

De Strelitzia hoeft niet besproeid te worden. Het mag wel om de bladeren schoon te houden, maar is niet noodzakelijk.

Moet Je De Strelitzia Verpotten?

De Strelitzia is een snelle groeier en moet hierom elke 2 jaar verpot worden. Plaats de plant dan in een pot die 20 procent groter is dan de huidige pot. Haal de plant uit de oude pot. Verwijder de losse aarde en plaats de plant in de nieuwe pot met nieuwe potgrond.

Druk de grond zachtjes aan en geef de plant en beetje water. Ga verder met de verzorging van de plant zoals je altijd gedaan hebt. De Strelitzia groeit dan weer prachtig verder.

Kan De Strelitzia Nicolai Buiten In De Tuin Staan?

De Strelitzia is in de lente en zomer ook een aanvulling voor je tuin. De plant kan namelijk prima overleven buiten in de tuin. Wees er wel zeker van dat in de nacht de temperaturen niet te laag worden. Het mag niet onder de 5 graden komen, en het mag zeker niet vriezen. De Strelitzia is namelijk niet winterhard.

Ook is de beste standplaats buiten een beschutte plaats. Er mag niet te veel wind staan, want deze kan de bladeren beschadigen en de bloemen kunnen makkelijk omvallen.

Hoe Moet Je De Strelitzia Nicolai Snoeien?

De Strelitzia hoef je niet vaak te snoeien. Je kunt alleen de dorre bladeren wegknippen. Doe dit aan de onderkant van de plant. Daarnaast mag je ook de uitgebloeide bloemen wegknippen.

Dit is eigenlijk alle snoei die de plant nodig heeft. Lekker makkelijk!

Hoe Moet Je De Strelitzia Nicolai Stekken?

Bij de Strelitzia Nicolai verzorgen hoort ook het stekken. De plant vermeerdert zich met de nieuwe scheuten die de Strelitzia aanmaakt. Laat deze scheuten goed doorgroeien, want dan creëren ze wortels. Deze wortels heeft de nieuwe scheut nodig om te groeien. Dus wanneer de scheuten groot en stevig zijn kan je de plant gaan stekken. Dit stekken gaat via scheuren.

Hoe Moet Je De Strelitzia Nicolai Scheuren?

We vermeerderen de Strelitzia door de stekken te scheuren. Hiervoor kan je het beste de hele plant ui de pot halen en de aarde verwijderen. Nu kan je goed zien hoe de wortels van de moederplant en de jonge scheuten met elkaar verweven zijn. Nu kan je gaan bepalen hoe je de plant gaat scheuren zonder te veel schade aan te richten.

Scheur de scheut van de moederplant af en neem zo veel als mogelijk wortels mee. Gaat het toch moeizaam, snijd dan met een scherp mesje de scheut los van de moederplant.

Beide planten, de moederplant en de jonge scheut kunnen nu in een pot geplaatst worden met nieuwe aarde. Geef ze even geen water en laat de planten rusten. Ze moeten in eerste instantie herstellen en dit vraagt even tijd. Na een paar dagen kan je beginnen met water geven.

Voor extra tips over de Strelitzia raad ik je aan de volgende video te bekijken.

Hoe Ziet De Strelitzia Nicolai Bloem Eruit?

Er zijn eigenlijk twee bekende soorten Strelitzia planten, namelijk de Nicolai en de Reginae. Je kunt ze echter makkelijk uit elkaar houden als je de bloemen ziet van deze planten, want deze verschillen qua kleur.

De Strelitzia Nicolai heeft een bloem met de kleuren zwart en wit. De Strelitzia Reginae heeft oranje kleurige bloemen. Kijk naar de bloem en je weet welke Strelitzia je in huis hebt staan.

De Strelitzia Nicolai wordt vanwege zijn witte bloem ook wel de witte paradijsvogelplant genoemd.

Hoe Groot Groeit De Strelitzia Nicolai?

De Strelitzia Nicolai is een snelle groeier en de plant kan heel groot worden. In de natuur kan de plant wel 10 meter groot worden. Als kamerplant zal hij deze hoogte niet halen, maar hij wordt wel groot. De plant groeit omhoog en niet in de breedte. Het is daarom een ideale plant voor het opvullen van een hoek. Deze hoek mag in de volle zon staan, want de Strelitzia houdt van licht en zon.

Voor een goede groei, zorg je er in de lente en zomer voor dat de grond licht vochtig blijft. Dan groeit de plant op zijn best. De plant doet het nog beter als je tijdens deze groeiperiode 1 keer per maand plantenvoeding geeft. Je krijgt er dan een mooie bloeiende plant voor terug.

De Strelitzia Nicolai kan je ook op hydrocultuur houden. Meer hierover lees je in onze blog ‘Wat is hydrocultuur?

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen