Wat Is Hydrocultuur? Alle informatie


hydrocultuur
Deel deze blog via:

Wanneer jouw planten vaker droog staan dan de bedoeling is, bijvoorbeeld op kantoor of in de winkel, dan kun je hydrocultuur gaan gebruiken, waardoor jouw planten weer mooi zullen zijn, worden en blijven. Want hydrocultuur zorgt ervoor dat je veel minder vaak water hoeft te geven en toch krijgen de planten genoeg.  Hoe dit werkt, hydrocultuur?  

Hydrocultuur zijn poreuze kleikorrels die in plantenbakken zitten in plaats van aarde. Deze nemen water en voeding op en de wortels van de planten zuigen dit weer op. Door hydrocultuur geef jij minder vaak water en voeding maar de plant krijgt toch precies genoeg. 

Hoe hydrocultuur precies in zijn werk gaat wordt in deze blog verteld. Ook de vele voordelen worden genoemd, wat dat is, waarom dit vooral voor wordt gedaan.  

Wij hebben ook een overzicht gemaakt van planten die op hydrocultuur goed groeien. Bekijk ze in onze blog ‘Hydrocultuur Planten Top 10‘.

Hydrocultuur 

Weinig bedrijven kunnen zonder hydrocultuur, wanneer ook planten zijn gewenst in kale kantoorruimtes; Want wie geeft er water aan de planten? Er zijn maar weinig medewerkers die zich hier verantwoordelijk voor voelen. Vaak drogen ze uit.  

Zo ook thuis, met een druk huishouden of gewoon geen groene vingers hebben, is hydrocultuur ook een uitkomst.   Wat is hydrocultuur nu eigenlijk precies? 

hydrocultuur

Hydrocultuur zijn gebakken klei korrels die poreus zijn en heel goed water opnemen. Wanneer er een plant tussen deze korrels staat kunnen de wortels dit water weer opnemen uit deze klei korrels.  

Doordat er een laagje water in de pot staat, kunnen de klei korrels het water opzuigen en doorgeven aan de korrels erboven. Zo kunnen alle korrels water bevatten en afgeven aan de wortels. De wortels kunnen het water effectief opzuigen omdat de wortels ook door de hydrocultuur korrels groeien. Deze zijn namelijk zeer poreus. De planten kunnen daardoor heel lang en gezond leven. 

Hydrocultuur Voeding 

Niet alleen water, maar ook voeding kunnen de korrels opnemen. Er zijn twee manieren om voeding te geven aan de planten, via hydrocultuur. 

Een aangepaste hoeveelheid vloeibare voeding wordt in het water gedaan, iedere gietbeurt die je geeft. Of vaste plantenvoeding. Wanneer je voor vaste plantenvoeding gaat houd je het volgende in de gaten. 

Eens per half jaar krijgt een plant die groter is dan anderhalve meter, 2 eetlepels vast plantenvoeding. Kleinere planten krijgen 1 eetlepel voeding. 

 Deze hydrocultuur voeding strooi je uit over de hydrocultuur korrels en spoel je weg met water zodat het in het water komt onder in de pot. Wat weer wordt opgezogen door de hydrocultuur korrels. 

Er is dus een keuze te maken! 

Hydrocultuur Benodigdheden 

Wanneer je hydrocultuur wilt toepassen heb je daar een aantal spullen voor nodig. Je kunt het gemakkelijk zelf doen maar er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in hydrocultuur en langskomen om de planten in hydrocultuur te plaatsen en te onderhouden.  

Wat heb je allemaal nodig voor hydrocultuur: 

  • Een mooie planten pot die geschikt is voor hydrocultuur 
  • Een inzethoes, die de pot waar de plant in komt te staan waterdicht maakt. 
  • Hydrocultuur voeding 
  • Een watermeter 
  • Hydrocultuur korrels 
  • En een plant die in hydrocultuur kan staan 

Hydrocultuur Planten 

Hydrocultuur planten worden vooral in bedrijfspanden geplaatst omdat water geven vaak wordt vergeten. Planten zijn, ook in bedrijven, een belangrijke sfeermaker.  

Maar hydrocultuur planten kunnen ook in huis! Gemakkelijk zelfs. Wanneer je geen groene vingers hebt, of je hebt weinig tijd, dat zou dit een uitkomst kunnen zijn.  

hydrocultuur

Er zijn verschillende soorten planten die in een hydrocultuur pot kunnen staan. Het zijn echter wel soorten die gekweekt zijn om in hydrocultuur te staan. Je kunt geen plant die uit de aarde komt zomaar in het water zetten met hydrocultuur korrels. 

Cactussen, sansevieria, bonsaiboompjes kunnen, wanneer daarvoor gekweekt, in hydrocultuur staan. Maar ook de Monstera, Kentia palm en de Eurphorbia zijn een voorbeeld hiervan.  En zo zijn er veel meer! 

Er is dus genoeg keuze om mooie planten te kunnen kiezen voor hydrocultuur.  Het enige nadeel van hydrocultuur is dat het duurder is in aanschaf dan planten die in de aarde staan.  

Het is dan ook weer zo, dat je dat terugverdient met de onderhoudskosten, want die zijn laag. Met het feit dat kamerplanten of kantoorplanten op hydrocultuur erg sterk zijn en dat zij lang gezond blijven waardoor je minder planten hoeft te kopen omdat deze dood zijn gegaan.   

Je hebt er dus veel langer plezier van! 

Hydrocultuur pot 

Kies een mooie pot voor de plant uit. Kies zorgvuldig omdat er ook een inzethoes in komt die ervoor zorgt dan buiten pot waterdicht is. Deze moet precies passen, dus zonder kieren tussen pot en binnen hoes. Hij moet aansluiten. Je hebt verschillende maten in deze inzethoes. Er zijn dus maten te kiezen. 

Zorg ervoor dat de hoge potten met de plant erin niet topzwaar worden, dan kunnen zij vallen. Je kunt om dit te voorkomen in de buiten pot, zand of keien leggen. Dan doe je de inzethoes erin waar jij de plant en hydrocultuur korrels in doet. Dit voorkomt dat de pot met plant kan omvallen. 

Hydrocultuur Watermeter 

Een watermeter is een meter die boven de hydrocultuur korrels uitkomt. Deze watermeter meet het watergehalte in de pot en laat aan jou laat zien wanneer de plant weer water nodig heeft. Zo weet jij precies wanneer je water moet geven en hoeveel. Sommige planten moeten een aantal dagen zonder water staan voor deze weet gevuld wordt naar ‘optimaal’ wat je af kunt lezen op de watermeter.

Het water met eventueel vloeibare voeding kun je dus aanvullen tot het gewenste niveau wat de meter aangeeft als optimaal.  

Let er wel op dat het water langs de korrels naar beneden loopt wanneer je water geeft. Het water heeft even de tijd nodig om helemaal af te zakken. Dus giet niet 2 emmers water in de pot omdat de meter nog niets aangeeft. Heb even geduld. En je bent er weer voor een hele tijd vanaf.  

Hydrocultuur Systeem 

Het hydrocultuursysteem is niet de aller lastigste. Er zit een plastic pot om de wortels van de plant. Deze speciale pot heeft een inham waar de watermeter wordt in geschoven. Deze zit dan vast en kan niet gaan verschuiven. Een ideaal hydrocultuur systeem dus. 

hydrocultuur watermeter

Het doorzichtige buisje wat boven de hydrocultuur korrels uitsteekt heeft streepjes waarbij ‘minimaal’, óptimaal’ of ‘maximaal’ staat. In dit buisje zit een pennetje dat dat beweegt langs deze streepjes. Zo kun je aflezen hoe het met het waterpeil staat onder in de inzethoes.  

Deze inzethoes wordt in een mooie pot gezet die gevuld is het hydrocultuur korrels. Graaf dan een gat in deze korrels en zet daar de inzethoes is. zet de plant in de inzethoes en vul deze weer met korrels.

Vul de inzethoes met water, kijk naar de watermeter! Vul beetje bij beetje water bij en wacht even tot het water is gezakt naar de bodem van de inzethoes. Dit duurt even omdat het langs de korrels gaat die water opnemen.

Het water wat in de inzethoes zit, wordt opgezogen door de hydrocultuur korrels, die poreus zijn (en van klei). De wortels van de plant halen het water weer uit de hydrocultuur korrels. De plant neemt water, zuurstof en plantenvoeding op en verdampt water weer via de bladeren.  

Dit is hoe hydrocultuur werkt. Het kan toegepast worden bij binnen maar ook bij buitenplanten. Ook moestuinen kunnen op deze manier groeien. 

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen